Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Burger na máslové dýni se zelným salátem

Burger na máslové dýni se zelným salátem

  , ,   , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Burger na máslové dýni se zelným salátem
5.0 5

Zkoušeli jste si někdy připravit nahatý burger? Je to vlastně opečená masová placka bez tradičního pečiva, které je buď zcela vynechané nebo nahrazené plátkem vhodné zeleniny. Taková máslová dýně k podobnému použití svým tvarem vyloženě vybízí. Nemyslíte?

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 15 minut

    15 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

150 g čerstvého bílého nebo červeného zelí

40 g cibule

40 g majonézy

200 g mletého hovězího (např. krk, hrudí)

sůl

pepř

chilli podle chuti

200 g máslové dýně

20 g sádla nebo ghee

pár listů salátu, polníčku, rukoly aj.

60 g rajčat

60 g salátové okurky

volitelně slanina, sýr, avokádo, hořčice atd.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 15 minut

    15 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

ZELNÝ SALÁT

Zelí zbavené košťálu nakrouhejte na tenké nudličky, jemně je posolte a důkladně promněte. Tím zelí zkřehne a bude lépe chutnat. Pokud by zelí pustilo moc šťávy, slijte ji.

Zkřehlé zelí smíchejte s majonézou, s 20 g drobně nakrájené cibulky a troškou pepře. Pro chuť můžete přidat i trošku nastrouhané červené řepy a/nebo křenu. Promíchejte a salát dejte vychladit do lednice.

BURGER

Mleté maso smíchejte se solí, pepřem a podle chuti i s troškou chilli. Z hmoty vytvarujte nižší placky, s mírně prohloubeným středem (v tom místě se maso stáhne, tak ať nemáte pak burgery moc vysoké). Masové placky by měly být o něco málo větší než kolečka dýně.

Z máslové dýně (z jejího užšího konce bez semínek) ukrojte 2 plátky silné 1-2 cm a ty pomocí ostrého nože opatrně oloupejte.

Připravte si velkou pánev či pár menších. Nahřejte na nich tuk na střední teplotu a začněte opékat nejdříve plátky dýně. Jakmile budou z jedné strany opečené, mírně zvyšte teplotu, plátky otočte a do pánve přidejte i burgery.

Maso propečte podle toho, jak to máte rádi. Někdo trvá na úpravě Well done, tedy skrz naskrz propečené, dle mého je ale nejlepší, když má burger křupavou krustičku, s mírně růžovým šťavnatým středem.

Do burgerů nepíchejte vidličkou, jinak vám z nich vyteče všechna šťáva. Míru propečenosti zjistíte buď dotykem - čím více maso klade odpor a je tužší, tím více už je burger propečený, nebo, pokud chcete mít extra jistotu, udělejte na pánvi jeden burger navíc a do něj můžete případně zakrojit a zjistit, jak moc už je udělaný.

Do plátků dýně naopak klidně vidličkou píchněte. Jakmile projde skrz naskrz bez problémů, je dýňový plátek hotový. Měl by mít měkký střed, ale být krásně dohněda opečený.

Nakonec přichází na řadu kompletace burgerů. Na plátek dýně postupně navršte zbylé ingredience - pár lístků salátu, tenká kolečka rajčat, okurky a cibule. Můžete přidat i plátek sýra (napletí pro paleo a Whole30 variantu) a dokřupava vypečené slaniny, dýňové plátky namazat troškou hořčice či ochucené majonézy atd.

Burger propíchněte špejlí, aby lépe držel pohromadě, doplňte vychlazeným zelným salátem a hned podávejte.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota550 kcal / 2 301 kJ
Sacharidy17 g
Tuky41 g
Bílkoviny29 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




14 Recenzí / komentářů

Joggidka

Listopad 7, 2017

Nejlepší 🙂

Lucie

Listopad 8, 2017

🙂 <3 To mám radost!

iveti

Listopad 8, 2017

Výborný!!

Lucie

Listopad 9, 2017

To ráda čtu. Díky za zprávu 🙂

Katerina

Listopad 13, 2017

Výtečné, moc děkuji za inspiraci 🙂

Lucie

Listopad 13, 2017

Já děkuju za zprávu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Klára

Listopad 22, 2017

Děkuji za recept, kombinace s máslovou dýní je vynikající.

Lucie

Listopad 23, 2017

Mám radost, že chutnalo. Děkuji za zprávu 🙂

Marek

Únor 5, 2018

Vyzkoušeno a je to skutečně skvěle

Lucie

Únor 6, 2018

Marku, díky moc za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám radost, že chutnalo 🙂

Verča Martinková

Leden 25, 2019

Dneska jsem vyzkoušela! Výborný recept 🙂 Nebe na talíři.

Lucie

Leden 26, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc díky za komentář.

Nicole

Květen 6, 2020

Vynikající! Ale nesehnala jsem dýni, tak jsem to vyzkoušela na opečeném lilku.. a perfektní! 🙂

Lucka

Květen 7, 2020

Lilek je skvělá volba ❤️ Mám radost, že chutnalo. Děkuji za komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Top
0