Francouzský cibulový koláč » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Francouzský cibulový koláč

Francouzský cibulový koláč

  , ,   , ,   , , ,

Únor 25, 2017

Hodnotit recept
Francouzský cibulový koláč
5.0 5

Francouzský cibulový koláč je vlastně takovou zjednodušenou verzí italské pizzy. Jeho skvělá chuť je ale postavená na úplně jiných surovinách, více typickými pro farmářský venkov. Sladká opečená cibule, křupavá slaninka a lehce nakyslá smetana vás vynesou na vrchol blaha 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 5 minut

    35 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 vejce

30 g mandlové mouky

20 g kokosové mouky

15 g psyllia

150 ml vlažné vody

1/2 lžičky soli

olivový olej

50 g ghee nebo sádla

250 g cibule

100 g slaniny

150 g zakysané smetany

50 g nastrouhaného tvrdého sýru (volitelně)

Postup

Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a sůl. V další misce lehce vyšlehejte vejce s vlažnou vodou a pak vypracujte spolu se sypkou směsí do hladkého těsta (můžete použít mixér, těsto bude pak hladší). Směs bude ze začátku hodně řídká, ale postupně zhoustne.

Plech si vyložte pečícím papírem a jemně ho potřete olivovým olejem (stačí opravdu maličko). Vložte na něj bochánek těsta a pomocí lehce naolejovaných rukou ho vypracujte do co nejtenčí placky. Vložte ji do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut.

Na velké pánvi si na vyšší střední teplotu rozehřejte sádlo nebo ghee a na něm za častého promíchání osmahněte dohněda osolenou cibuli a slaninu (obojí nakrájené na nudličky). Nechceme jen tak lehce růžovou barvu. Cibule musí být krásně hnědá. Ale ne spálená, pozor. Jedině tak dá koláči výraznou, jemně nasládlou chuť. Takže jí dejte čas a nikam nepospíchejte.

Upečený korpus potřete zakysanou smetanou a posypte opečenou cibulí se slaninou. Můžete volitelně přidat i trošku nastrouhaného sýru.

Koláč vraťte zpět do trouby a pečte ještě přibližně 10 minut.

Podávejte ho horký, nakrájený na klínky, ideálně doplněný čerstvým zeleninovým salátem. Skvěle ale chutná i studený, třeba jako svačina na cesty nebo snack na párty.

00:00

12 Recenzí / komentářů

Lucie

Březen 21, 2017

Dobrý den, Lucko,

bylo by možné jednotlivé gramáže uvádět i v jiných mírách ? Například hrníčky, lžičky apod. Velmi by to pomohlo tam, kde není váha 🙂
Moc děkujeme!

Lucie

Březen 21, 2017

Dobrý den, Lucko,

pokusím se. Ono je to docela hodně pracné, všechny suroviny dvakrát vážit a přeměřovat 😉
U pečení bych ale doporučovala i tak používat váhu. Stačí pár gramů mouky navíc a těsto má úplně jinou konzistenci a úplně jinak se chová.

Lenka

Květen 2, 2017

Dobrý den,
koláč jsem pekla už podruhé a prostě ho musím pochválit. Ta kombinace chutí je fakt skvělá. Po plechu z dvojité dávky se jen zaprášilo.

Lucie

Květen 2, 2017

Dobrý den, mám radost, že vám koláč chutná. Chvála ale patří francouzské kuchyni. Francouzi holt vědí, co je dobré 🙂

Nela

Červenec 23, 2017

Tak tohle je naprostá pecka, neuvěřitelný, že je to LC…Díky Vam za vaše recepty…

Lucie

Červenec 23, 2017

Já moc díky za pochvalu receptu 🙂 Mám radost, že chutná!

Alena Konečná

Červenec 29, 2017

Naprosto geniální

Lucie

Červenec 29, 2017

Francouzi holt umí 🙂

Pavla

Srpen 2, 2017

Měli jsme včera studený k obědu, v tom horku ideální. Po klasickém cibulovém koláči mi vždycky bylo těžko, tady mi kombinace smažená cibule a slanina vůbec nevadila 🙂 Výborný!

Lucie

Srpen 2, 2017

Ideální varianta letního jídla 🙂 Mám radost, že jídlo chutnalo. Vám i vašemu žaludku 🙂

Lenka Dvořáková

Srpen 8, 2017

Dnes jsem dělala poprvý a určitě ne naposledy, je výborný.

Lucie

Srpen 8, 2017

Mám radost, že chutnal! Moc díky za zprávu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation