Francouzský cibulový koláč » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Francouzský cibulový koláč

Francouzský cibulový koláč

  , ,   , ,   , , ,

Únor 25, 2017

Hodnotit recept
Francouzský cibulový koláč
5.0 7

Francouzský cibulový koláč je vlastně takovou zjednodušenou verzí italské pizzy. Jeho skvělá chuť je ale postavená na úplně jiných surovinách, více typickými pro farmářský venkov. Sladká opečená cibule, křupavá slaninka a lehce nakyslá smetana vás vynesou na vrchol blaha 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 5 minut

    35 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 vejce

30 g mandlové mouky

20 g kokosové mouky

15 g psyllia

150 ml vlažné vody

1/2 lžičky soli

olivový olej

50 g ghee nebo sádla

250 g cibule

100 g slaniny

150 g zakysané smetany

50 g nastrouhaného tvrdého sýru (volitelně)

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 5 minut

    35 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a sůl. V další misce lehce vyšlehejte vejce s vlažnou vodou a pak vypracujte spolu se sypkou směsí do hladkého těsta (můžete použít mixér, těsto bude pak hladší). Směs bude ze začátku hodně řídká, ale postupně zhoustne.

Plech si vyložte pečícím papírem a jemně ho potřete olivovým olejem (stačí opravdu maličko). Vložte na něj bochánek těsta a pomocí lehce naolejovaných rukou ho vypracujte do co nejtenčí placky. Vložte ji do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut.

Na velké pánvi si na vyšší střední teplotu rozehřejte sádlo nebo ghee a na něm za častého promíchání osmahněte dohněda osolenou cibuli a slaninu (obojí nakrájené na nudličky). Nechceme jen tak lehce růžovou barvu. Cibule musí být krásně hnědá. Ale ne spálená, pozor. Jedině tak dá koláči výraznou, jemně nasládlou chuť. Takže jí dejte čas a nikam nepospíchejte.

Upečený korpus potřete zakysanou smetanou a posypte opečenou cibulí se slaninou. Můžete volitelně přidat i trošku nastrouhaného sýru.

Koláč vraťte zpět do trouby a pečte ještě přibližně 10 minut.

Podávejte ho horký, nakrájený na klínky, ideálně doplněný čerstvým zeleninovým salátem. Skvěle ale chutná i studený, třeba jako svačina na cesty nebo snack na párty.

00:00

24 Recenzí / komentářů

Lucie

Březen 21, 2017

Dobrý den, Lucko,

bylo by možné jednotlivé gramáže uvádět i v jiných mírách ? Například hrníčky, lžičky apod. Velmi by to pomohlo tam, kde není váha 🙂
Moc děkujeme!

Lucie

Březen 21, 2017

Dobrý den, Lucko,

pokusím se. Ono je to docela hodně pracné, všechny suroviny dvakrát vážit a přeměřovat 😉
U pečení bych ale doporučovala i tak používat váhu. Stačí pár gramů mouky navíc a těsto má úplně jinou konzistenci a úplně jinak se chová.

Lenka

Květen 2, 2017

Dobrý den,
koláč jsem pekla už podruhé a prostě ho musím pochválit. Ta kombinace chutí je fakt skvělá. Po plechu z dvojité dávky se jen zaprášilo.

Lucie

Květen 2, 2017

Dobrý den, mám radost, že vám koláč chutná. Chvála ale patří francouzské kuchyni. Francouzi holt vědí, co je dobré 🙂

Nela

Červenec 23, 2017

Tak tohle je naprostá pecka, neuvěřitelný, že je to LC…Díky Vam za vaše recepty…

Lucie

Červenec 23, 2017

Já moc díky za pochvalu receptu 🙂 Mám radost, že chutná!

Alena Konečná

Červenec 29, 2017

Naprosto geniální

Lucie

Červenec 29, 2017

Francouzi holt umí 🙂

Pavla

Srpen 2, 2017

Měli jsme včera studený k obědu, v tom horku ideální. Po klasickém cibulovém koláči mi vždycky bylo těžko, tady mi kombinace smažená cibule a slanina vůbec nevadila 🙂 Výborný!

Lucie

Srpen 2, 2017

Ideální varianta letního jídla 🙂 Mám radost, že jídlo chutnalo. Vám i vašemu žaludku 🙂

Lenka Dvořáková

Srpen 8, 2017

Dnes jsem dělala poprvý a určitě ne naposledy, je výborný.

Lucie

Srpen 8, 2017

Mám radost, že chutnal! Moc díky za zprávu 🙂

Klára

Září 1, 2017

Dobrý den paní Lucie,
myslíte, že by šly v receptu nahradit kokosová a mandlová mouka za mouku lněnou? Mám doma koupenou jen lněnou a dnes se už nikde, kde prodávají kokosovou nebo mandlovou bohužel nedostanu a ráda bych koláč upekla k večeři. Mockrát děkuji za zprávu 🙂

Lucie

Září 2, 2017

Dobrý den, určitě to nějak půjde. Ale bohužel neporadím přesnou gramáž, nikdy jsem to nezkoušela.

Dominika

Září 19, 2017

Dobrý den, Lucie,
Ten koláč je famózní, ač jsem chtěla od oběda jet if, tak jsem “sežrala” k večeři půl plechu Moc děkuji ❤️ Chtěla bych se zeptat jestli by těsto šlo použit i jako sladká varianta .. s tvarohem .. ovocem … ?

Lucie

Září 20, 2017

Dobrý den, Dominiko, koláč je hodně jedlý 😀 U něj mnohá předsevzetí padnou 😉 Asi by to šlo použít i na sladkou variantu, ale asi bych volila nějaký jiný korpus, více nadýchaný.

Blanka

Září 22, 2017

jednim slovem proste MŇÁÁM 😉

Iva

Září 22, 2017

Mám prosím dotaz,mandlovou a kokosovou mouku si vytvořím namletim mandli-kokosu?Nebo se to prodává jako klasická mouka.Začínám a nevím.Děkuji

Lucie

Září 23, 2017

Díky za super recenzi 😉

Lucie

Září 23, 2017

Obě mouky se prodávají. Seženete je přes internet nebo třeba v prodejnách se zdravou výživou. Místo mandlové mouky lze případně použít i jemně umleté mandle. U kokosové mouky bych se přimlouvala za tu kupovanou. Má trošku jiné vlastnosti, než čistě umletý kokos. Je hodně jemná a odtučněná, proto hodně saje. Ale je to recept od receptu. Zrovna tady bych určitě doporučila použít obě kupované mouky.

Katka

Říjen 12, 2017

Dobrý den,
Prosím šlo by něčím nahradit kokosovou mouku? Manžel nesnáší kokos… Pripadne lze dát spaldovou, pokud neřešíme striktně paleo?

Lucie

Říjen 13, 2017

Dobrý den, kokosová mouka není tak aromatická jako normální strouhaný kokos a není v těstě cítit. Se špaldovou moukou vám bohužel neporadím, nepoužívám ji.

Sylva Krejčí

Říjen 16, 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakou funkci má v recepty psyllium. Může se vynechat popř. nahradit nečím jiným?
Děkuji Vám za Vaše recepty. Jsou pro mě velmi inspirativní, i když úplně “nejedu” v Paleo výživě.

Lucie

Říjen 17, 2017

Dobrý den, psyllium v bezlepkových receptech částečně nahrazuje chování lepku, tedy jeho působení na nadýchanost a částečnou křupavost těsta. Nahradit by ho možná šlo rozemletým lnem nebo chia semínky, ale konkrétně v tomto receptu jsem to nezkoušela, takže to neumím říct s určitostí.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Alexandra (Bratislava) zakoupil/a před 20 minutami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Drahomíra (Praha 4) zakoupil/a před 21 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Dana (Příbram) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
jana (Bělá pod Bezdězem) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Lucie (Kralice nad Oslavou) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Alena (Pacov) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Zuzana (Bratislava) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Vladislava (Ludgeřovice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha) + 1 Item
Lucie (Praha 3) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Nikola (Zlonice) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michaela (Pardubice- Studánka) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Lenka (Praha 5) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Lenka (Most) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Jiřina (Kostelec nad č. lesy) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Pavla (Praha 8 - Karlín) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
František (Dolní Rožínka) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Pavol (584) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Tereza (T) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Veronika (Hradec Králové) zakoupil/a před 5 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Olga (Plzeň 18) zakoupil/a před 6 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x