📖 Nová Svěží kuchařka 170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa. Prozkoumat kuchařku
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuřecí řízky a dýňový „bramborový“ salát

Kuřecí řízky a dýňový „bramborový“ salát

  , , , ,   , ,   , , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kuřecí řízky a dýňový „bramborový“ salát
5.0 11

Vyhýbáte se mouce a bramborám? Nebo jen hledáte inspiraci na novou alternativu klasických řízků a bramborového salátu? Snadná pomoc, maso obalte v mandlích a parmazánu, salát připravte z dýně. Věřím, že budete velmi mile překvapeni. U nás doma se dýňový salát stal už štědrovečerní klasikou, která nesmí na stole chybět.

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 1 hodina

    1 hodina

    2 hodin

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

DÝŇOVÝ "BRAMBOROVÝ" SALÁT

600 g dýně hokaido

3 vejce

40 g petržele

80 g mrkve

80 g celeru

100 g cibule

100 g jablka (pevnější kyselé, např. Granny Smith)

120 g kornišonek, kysaných nebo domácích kyselých okurek

120 g domácí majonézy

10 g dijonské hořčice

sůl

pepř

KUŘECÍ ŘÍZKY

600 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky)

1 vejce

100 g loupaných mandlí nebo hrubší mandlové mouky

1 plná lžička grilovacího koření

50 g parmazánu (popř. Grana Padano, Gran Moravia)

sádlo podle potřeby *

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 1 hodina

    1 hodina

    2 hodin

  • Množství: 5 porcí

Postup

DÝŇOVÝ "BRAMBOROVÝ" SALÁT

Nejdříve začněte přípravou salátu. Ten chutná nejlépe, pokud je alespoň půl dne rozleželý.

Dýni hokaido omyjte (neloupejte), rozřízněte a zbavte měkkého středu se semínky.

Očištěnou dýni můžete ponechat v celku nebo nakrájet na kostičky.

V obou případech ji vložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Výsledkem by měla být na skus měkká, ale stále pevná dýně, která se později v salátu nebude rozpadat. Pro dýni v celku doba pečení vychází cca na 30 minut, pro kostičky přibližně 15 minut.

Upečenou dýni nechte vychladnout. Tu v celku pak nakrájejte na kostičky.

Uvařte vejce natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Oloupejte kořenovou zeleninu, nakrájejte nadrobno a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, nechte dobře okapat a vychladnout.

Na malé kostičky nakrájejte cibuli, omyté jablko zbavené jádřince a okurky.

Všechny připravené suroviny smíchejte s majonézou.

Salát dochuťte hořčicí, solí a pepřem.

Nechte rozležet v lednici - minimálně do vychlazení, nejlépe přes noc.

KUŘECÍ ŘÍZKY

Kuřecí maso nakrájejte na nižší plátky a promíchejte s vejcem, solí a pepřem.

V mixéru nebo elektrickém sekáčku rozdrťte mandle do konzistence hrubšího písku nebo přímo použijte vhodnou mandlovou mouku.

Smíchejte ji s grilovacím kořením a najemno nastrouhaným parmazánem.

Ve směsi ze všech stran obalte naložené maso.

Obalené masové plátky usmažte dokřupava na sádle nebo upečte na 180 °C v troubě (cca 20 minut, podle výšky masa, jednou nebo dvakrát na plechu obraťte).

V obou případech se vyhněte příliš vysokým teplotám, protože mandle i parmazán se snadno spálí.

Podávejte s dýňovým salátem a kouskem citrónu na dochucení.

Samotné řízky se hodí jako jídlo zabalené s sebou na cesty.

* Výživové hodnoty platí pro pečenou variantu řízků (bez použití sádla).

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota650 kcal / 2730 kJ *
Sacharidy18 g
Tuky47 g *
Bílkoviny37 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

23 Recenzí / komentářů

love horse Hádanka

24 prosince, 2016

je ta moc dobré jídlo podpis: love horse Hádanka

Pavla

31 října, 2017

Zarputile jsem dělala pořád jen celerový „bramborový“ salát, protože jsem si v něm nějak neuměla představit tu sladkou dýni. Včera jsem ho konečně udělala, dneska ochutnala a musím uznat, že je fakt výborný 🙂 Tak se omlouvám za takovou malinkatou počáteční nedůvěru 😀

Lucie

31 října, 2017

Vím, že ne každému ta sladká chuť vyhovuje, ale já tenhle salát vážně a upřímně miluju. A jsem moc ráda, že ne jen já 😉

Katka

1 listopadu, 2017

Tak jsem se taky konečně odhodlala udělat tento salát (k pečeným jehněčím játrům). Trošku jsem měla obavy, jestli nenaštvu svého partnera, který dýně ze zásady nějak odmítá, ale nakonec všem chutnalo 🙂 Příště asi zkusím místo hokaida dýni máslovou. Děkuji za povedený recept 🙂

Lucie

3 listopadu, 2017

Mám radost, že chutnalo! Za povedený recept poděkujte sobě, to vy jste vařila. Já jen dodala návod 😉

Dagmar

8 listopadu, 2017

Tak salátek neměl chybu,opravdu lahodný,děkuji za recet

Lucie

8 listopadu, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂 U nás doma už téměř vytlačil ten klasický bramborový.

Jirka

1 prosince, 2017

Paleo se stravuji přes 3 roky, za tu dobu jsem vyzkoušel a i si vymyslel spoustu vlastních receptů. Ale tahle obalovací směs na řízky je opravdu výborná!!! A řízky dokonalé!!! (Sálat jsem si udělal z důvodu rychlosti svůj, ale na ten Váš se také těším.)
(Přesto, že na Vašich stránkách je volně dostupná celá řada receptů, jsem si s nadšením zakoupil celý set e-kuchařek. Tento skvělý projekt si podporu zaslouží.)
Děkuji.

Lucie

2 prosince, 2017

Díky za pochvalu receptu. Mám radost, že chutnalo 🙂
Za podporu posílám velký dík!

Hanka

31 prosince, 2017

Dýňový salát jsem dělala původně pro sebe na Štědrý večer. Lucinko, byl výtečný a nakonec mi ho málem snědli 🙂 S domácí majonézou je mnohem lahodnější než běžný salát a není z něj těžko. Prostě supeer!!! Děkuji.

Lucie

1 ledna, 2018

Hani, to mám velkou radost, že se povedl a tak moc chutnal <3 Takovéhle zprávy čtu obzvlášť ráda 🙂

Jitka

1 února, 2018

Jak děláte majonézu?

Hanka

6 března, 2018

K řízečkům jsem se zatím nepropracovala, ale salát je vynikající!!! Saláty i dýně mám moc ráda, ale k receptu jsem přistupovala nedůvěřivě. A nevím proč.. díky!

Lucie

7 března, 2018

Hanko, protože recept musel překonat vaší počáteční nedůvěru, o to větší mám radost, že vám salát chutnal 🙂 U nás doma už se stal oblíbenou položkou na vánočním stole i těch členů rodiny, kteří by jinak dýni do pusy nevzali. Moc díky za vaši zprávu.

Veronika

24 října, 2018

Zdravím Lucko,snažím se LC,takže zkouším nové a nové chutě, už mám za sebou grusetky,krekry a další a další recepty,všechno byla mnamka,ale dynovy salát mě opravdu překvapil, je neskutečně dobrý a strasne podobný klasice,takže u me na vánoce je vyhráno,moc dekuji

Lucie

24 října, 2018

Zdravím, Veroniko. To mám radost, že salát chutná 🙂 U nás doma už téměř vytlačil ze štědrovečerního stolu ten klasický bramborový.

Renča

17 prosince, 2018

Luci, už jsem jeden dýňový salát z vaší aplikace na zkoušku dělala. Přehnala jsem to krapet se solí, ale i tak jsem si VELMI pochutnala a na štědrovečerní večeři si udělám pro sebe tuto verzi salátu i řízků zas. Chci se zeptat,
1. jaký je rozdíl mezi vařenou dýni a tou pečenou?
2. proč se vaří zelenina s jablečným octem?

Lucie

19 prosince, 2018

Renčo, mám radost, že salát chutná 🙂 U nás doma už je tradiční položkou na štědrovečerní tabuli.
Pečená dýně není tak vodnatá jako ta vařená a také se při míchání tak nerozpadá (pokud se to nepřežene s dobou pečení).
Dýně je sama o sobě dost sladká, takže zelenina vařená s troškou octa tuto sladkost mírně srazí a také zůstane více pevná. Není to ale nutnost.

Monika

5 listopadu, 2019

Dýňový salát je opravdu vynikající, řízečky jsem ještě nezkoušela. Všem vřele doporučuji, nebudete litovat času stráveného v kuchyni. Mňam:-) Paní Lucko moc děkuji za chutný recept a zařazuji si ho do oblíbených receptů.

Lucka

5 listopadu, 2019

Moniko, to mám opravdu upřímnou radost, že salát chutnal 🙂 Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení milého komentáře <3

Jana

8 února, 2021

Sláva za nápad nahradit brambory v salátu dýní, protože mně by se v hlavě nevylíhl! Když se salát proleží, výraznější dýňová chuť se podstatně utlumí a jednotlivé ingredience se krásně provážou. Přizpůsobila jsem tradičnímu rodinnému receptu ( nedáváme kořenovou zeleninu, ale za to víc vajec) a výsledek je skvělý. Jenom příště doufám v kyselejší jablko, jak je uvedeno v receptu. To, co jsem měla, bylo dost sladké a bylo by lepší ho nastrouhat než nakrájet – trochu mě to rušilo, ale to je jen subjektivní dojem ve vztahu k té tradiční chuti. Řízečky budou příště, vysloveně mi k tomu salátu chyběly 🙂

Lucka

9 února, 2021

U nás doma už si dýňový salát vydobyl čestné místo na vánočním stole a nenápadně stále více vytlačuje ten tradiční z brambor. Chutná i těm členům rodiny, kteří jsou „stravovací bezvěrci“ 😀
Souhlasím, že do salátu je potřeba opravdu kyselejší jablko. Sladší odrůdy nejsou úplně ono. Proto doufám, že příště (i s těmi řízky) bude salát chutnat ještě víc ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky
Ještě nemáš žádné nabídky!

Zkontrolujte později, zda jsou k dispozici nějaké nabídky.