Recept na kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát

Kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát

  , ,   , ,   , , , , ,

Září 22, 2014

Hodnotit recept
Kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát
5.0 3

Nedávno jsem přemýšlela o tom, jak vyřešit štědrovečerní večeři v duchu paleo či primal. Něco jsem zkusila… a ono to vyšlo! Musím říct, že úpravy nebyly až tak složité a chuťově je to možná ještě lepší než původní verze 😉

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)

2 vejce

300 g loupaných mandlí (nesolených, nepražených)

1 lžíce grilovacího koření

50 g parmezánu (popř. Grana Padano, Gran Moravia)

sádlo

1 menší dýně hokaidó

1 velká cibule

2 mrkve

1 petržel

1/4 bulvy celeru

4 okurky (čerstvé malé nakládačky, nebo 1/2 salátové okurky)

8 lžic jablečného octu

1 velké jablko (ideálně Granny Smith)

4 vejce

200 ml domácí majonézy

sůl

pepř

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 4-6 porcí

Postup

Salát

Nejdříve začneme přípravou salátu, který je ideální si připravit předem a nechat alespoň půl dne uležet.

Protože se v paleu vyhýbáme potravinám s přidaným cukrem, připravíme si sami i zeleninu a kyselé okurky do salátu.

Očistěte si a nakrájejte na malé kostičky mrkev, celer a petržel. Ty pak vložte do cca 1/2 l vody s 5 lžícemi jablečného octu a vařte na mírném ohni do změknutí. To může díky účinkům octu trvat docela dlouho (až 1 hodinu), proto mějte trpělivost a průběžně zeleninu kontrolujte.

Podobně si připravte i okurky – nakrájejte je bez loupání na malé kostičky (u salátové okurky odstraňte vodnatý střed se semínky). Nakrájenou okurku pak zalijte horkým nálevem ze 150 ml vody, 3 lžic jablečného octu a 1 lžičky soli. Nechte na lince vychladnout.

Dýni hokaidó bez loupání rozkrojte napůl. Z obou půlek pomocí lžíce vydlabejte měkký střed se semínky.

Očištěnou dýni vložte na plech do trouby (slupkou nahoru) a pečte na 180°C cca 30 minut. Ve výsledku by dýně měla být měkká ale ne příliš, aby udržela tvar kostiček v salátu. Proto ji ke konci kontrolujte.

Mezitím si také uvařte 4 vejce natvrdo.

Po vychladnutí dýni oloupejte (jen zčernalé kousky šlupky, není nutné loupat nijak pečlivě) a nakrájejte ji na kostičky.

Nadrobno si také nakrájejte 4 vejce natvrdo, cibuli a jablko zbavené jádřince.

Ve velké míse smíchejte dýni, slitou zeleninu a okurky, cibuli, jablko, vejce, 200 ml domácí majonézy a vše dochuťte solí a pepřem.

Nechte v lednici uležet alespoň půl dne.

Řízečky

Na kuřecí stripsy si mixéru rozdrťte nahrubo mandle (ne na mouku) a tuto drť smíchejte s vrchovatou lžící grilovacího koření a 50 g nastrouhaného sýru (u paleo verze nutno vynechat).

Maso si nakrájejte na proužky a ty namočte do našlehaných vajec.

Každý kousek masa pak nechte chvilku okapat a obalte v mandlové směsi.

Takto připravené řízečky můžete buď osmažit na sádle anebo upéct v troubě – na plech vymaštěný sádlem vyskládejte v 1 vrstvě obalené maso a pečte ma 180°C cca 20-25 minut.

Během této doby řízečky jednou obraťte, ať jsou zlatavé z obou stran.

Podávejte s dýňovým salátem a kouskem citrónu či limetky na dochucení.

Přeji dobrou chuť 😉

00:00

7 Recenzí / komentářů

love horse Hádanka

Prosinec 24, 2016

je ta moc dobré jídlo podpis: love horse Hádanka

Pavla

Říjen 31, 2017

Zarputile jsem dělala pořád jen celerový “bramborový” salát, protože jsem si v něm nějak neuměla představit tu sladkou dýni. Včera jsem ho konečně udělala, dneska ochutnala a musím uznat, že je fakt výborný 🙂 Tak se omlouvám za takovou malinkatou počáteční nedůvěru 😀

Lucie

Říjen 31, 2017

Vím, že ne každému ta sladká chuť vyhovuje, ale já tenhle salát vážně a upřímně miluju. A jsem moc ráda, že ne jen já 😉

Katka

Listopad 1, 2017

Tak jsem se taky konečně odhodlala udělat tento salát (k pečeným jehněčím játrům). Trošku jsem měla obavy, jestli nenaštvu svého partnera, který dýně ze zásady nějak odmítá, ale nakonec všem chutnalo 🙂 Příště asi zkusím místo hokaida dýni máslovou. Děkuji za povedený recept 🙂

Lucie

Listopad 3, 2017

Mám radost, že chutnalo! Za povedený recept poděkujte sobě, to vy jste vařila. Já jen dodala návod 😉

Dagmar

Listopad 8, 2017

Tak salátek neměl chybu,opravdu lahodný,děkuji za recet

Lucie

Listopad 8, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂 U nás doma už téměř vytlačil ten klasický bramborový.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Lucia (Praha) zakoupil/a před 20 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Ivona (Modřice) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jindra (Sezemice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Petr (Hradec Králové) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Pavel (Zlín) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michal (Brno) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Věra (Praha 2) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michaela (Praha 5) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha) + 1 Item
Hana (Ostrava-Poruba) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Eva (Týnec nad Labem) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jana (Netvořice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tomáš (Litoměřice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Martina (Mezilesí) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Štěpánka (Praha) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Lucie (Lipno nad Vltavou) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Anežka (Havířov-Prostřední Suchá) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Lucie (Praha 4) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tereza (Poděbrady) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Bára (Praha) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Veronika (Břeclav) zakoupil/a před 4 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x