Recept na kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-09-22-11-48-59

Kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát

2014-09-22-11-48-59

Kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát

  , ,   , ,   , , , , ,

Září 22, 2014

Hodnotit recept
Kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát
0.0 0

Nedávno jsem přemýšlela o tom, jak vyřešit štědrovečerní večeři v duchu paleo či primal. Něco jsem zkusila… a ono to vyšlo! Musím říct, že úpravy nebyly až tak složité a chuťově je to možná ještě lepší než původní verze 😉

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)

2 vejce

300 g loupaných mandlí (nesolených, nepražených)

1 lžíce grilovacího koření

50 g parmezánu (popř. Grana Padano, Gran Moravia)

sádlo

1 menší dýně hokaidó

1 velká cibule

2 mrkve

1 petržel

1/4 bulvy celeru

4 okurky (čerstvé malé nakládačky, nebo 1/2 salátové okurky)

8 lžic jablečného octu

1 velké jablko (ideálně Granny Smith)

4 vejce

200 ml domácí majonézy

sůl

pepř

Postup

Salát

Nejdříve začneme přípravou salátu, který je ideální si připravit předem a nechat alespoň půl dne uležet.

Protože se v paleu vyhýbáme potravinám s přidaným cukrem, připravíme si sami i zeleninu a kyselé okurky do salátu.

Očistěte si a nakrájejte na malé kostičky mrkev, celer a petržel. Ty pak vložte do cca 1/2 l vody s 5 lžícemi jablečného octu a vařte na mírném ohni do změknutí. To může díky účinkům octu trvat docela dlouho (až 1 hodinu), proto mějte trpělivost a průběžně zeleninu kontrolujte.

Podobně si připravte i okurky – nakrájejte je bez loupání na malé kostičky (u salátové okurky odstraňte vodnatý střed se semínky). Nakrájenou okurku pak zalijte horkým nálevem ze 150 ml vody, 3 lžic jablečného octu a 1 lžičky soli. Nechte na lince vychladnout.

Dýni hokaidó bez loupání rozkrojte napůl. Z obou půlek pomocí lžíce vydlabejte měkký střed se semínky.

Očištěnou dýni vložte na plech do trouby (slupkou nahoru) a pečte na 180°C cca 30 minut. Ve výsledku by dýně měla být měkká ale ne příliš, aby udržela tvar kostiček v salátu. Proto ji ke konci kontrolujte.

Mezitím si také uvařte 4 vejce natvrdo.

Po vychladnutí dýni oloupejte (jen zčernalé kousky šlupky, není nutné loupat nijak pečlivě) a nakrájejte ji na kostičky.

Nadrobno si také nakrájejte 4 vejce natvrdo, cibuli a jablko zbavené jádřince.

Ve velké míse smíchejte dýni, slitou zeleninu a okurky, cibuli, jablko, vejce, 200 ml domácí majonézy a vše dochuťte solí a pepřem.

Nechte v lednici uležet alespoň půl dne.

Řízečky

Na kuřecí stripsy si mixéru rozdrťte nahrubo mandle (ne na mouku) a tuto drť smíchejte s vrchovatou lžící grilovacího koření a 50 g nastrouhaného sýru (u paleo verze nutno vynechat).

Maso si nakrájejte na proužky a ty namočte do našlehaných vajec.

Každý kousek masa pak nechte chvilku okapat a obalte v mandlové směsi.

Takto připravené řízečky můžete buď osmažit na sádle anebo upéct v troubě – na plech vymaštěný sádlem vyskládejte v 1 vrstvě obalené maso a pečte ma 180°C cca 20-25 minut.

Během této doby řízečky jednou obraťte, ať jsou zlatavé z obou stran.

Podávejte s dýňovým salátem a kouskem citrónu či limetky na dochucení.

Přeji dobrou chuť 😉

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation