Květákové placky
Květákové placky
Na cesty, Přílohy, Snacky Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské, Whole30 květák, vejce
2023-05-03
Ohodnotit receptKvětákové placky jsou podle mě takový malý kuchařský zázrak 🙂 Připravíte je snadno z pouhých 2 surovin a už v téhle základní verzi skvěle chutnají. Ať už samotné a doplněné třeba jen dipem, nebo různě obložené a také jako skvělá příloha k omáčkám. Můžete si je ale různě "vytunit" - například tvrdým sýrem, česnekem, bylinkami, kořením... Zkrátka si je připravit pokaždé trošku jinak, podle aktuální chuti ❤️Základem celého úspěchu je jen zbavit květák přebytečné vláhy, aby suroviny dobře držely pohromadě a nemuseli jste do směsi zbytečně přisypávat mouku nebo semínka.
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 45 minut
-
15 minut
45 minut
1 hodina
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 45 minut
-
15 minut
45 minut
1 hodina
- Množství: 2 porce
Postup
ZÁKLADNÍ RECEPT
Květák rozeberte na malé růžičky, očištěný košťál nakrájejte na menší kousky a vše uvařte v páře či mírně osolené vodě co nejvíce doměkka (květák by se měl téměř rozpadat).
Druhou variantou je rozdrcení květáku v mixéru nebo elektrickém sekáčku a následné uvaření v mikrovlnné troubě (cca 12 minut, na plný výkon, za občasného promíchání).
Uvařený květák nechte trošku vychladnout, nasypte do bavlněné utěrky a zatočením co nejvíce vymačkejte od přebytečné vláhy. Z původních 800 g by mělo zůstat cca 400 g.
Případně větší kousky květáku rozmačkejte vidličkou a drť smíchejte s vejci. Podle chuti osolte a opepřete.
Na plechu vyloženém pečicím papírem ze směsi vytvořte placky a vložte do trouby předem vyhřáté na 190 °C.
Pečte dozlatova cca 20 minut, pak placky otočte a pečte dalších 5 minut.
Placky podávejte buď samotné a doplňte oblíbeným dipem, nebo jimi nahraďte knedlíky u různých omáček a pečeného masa. Lze je zabalit i s sebou na cesty.
Zajímavou variantou je obložení placek - například uzeným lososem a holandskou omáčkou, opečenou slaninou a volským okem, pečenou paprikou či restovanými houbami.
Placky uložené v lednici vydrží několik dní, lze je i zamrazit.
VARIANTY
Základní květákovou směs můžete podle chuti a následného způsobu podávání ochutit například česnekem, nasekanými bylinkami, spařeným a vymačkaným špenátem, sušenými rajčaty, opečenou slaninou a cibulkou, majoránkou, uzenou paprikou, římským kmínem, muškátovým květem atd.
Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům (například v paleo či W30), můžete do směsi přimíchat cca 100 g strouhaného tvrdého sýru. Dodá jim to chuť a trošku křupavosti.
TIPY
Snažte se květák uvařit opravdu krásně doměkka a vymačkat z něj co nejvíce tekutiny (drť by po rozbalení utěrky měla držet tvar). To zaručí, že směs nebude příliš vodnatá. Pokud by se vám to přeci jen stalo, můžete "těsto" zahustit strouhaným tvrdým sýrem či parmazánem, případně troškou mandlové mouky (bezmléčná varianta).
Pokud by vám naopak květáková směs připadala až příliš suchá, můžete přidat vejce navíc (třeba i jen žloutek).
Kromě placiček lze upéct i "kuličky" a podávat je s dipem jako netradiční pohoštění pro hosty nebo malý snack.
Případně těsto dochuťte římským kmínem a/nebo uzenou paprikou, vytvarujte tenčí placky a po upečení použijte místo tortilly. Pro tyto účel můžete do "těsta" vmíchat i trošku jemně umletého psyllia, které pomůže, aby placky byly ohebnější.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..