Recept na mexickou rýži » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

mexicka-ryze-logo

Mexická rýže

mexicka-ryze-logo

Mexická rýže

  , ,   , , , ,   

Listopad 8, 2015

Hodnotit recept
Mexická rýže
5.0 1

Tohle jídlo vážně miluju, ostatně jako celou mexickou kuchyni. Paradoxem je, že před tím, než jsem změnila způsob stravování a „mohla“ jíst rýži, tak jsem ji nejedla. Moc mi nechutnala, brala jsem ji jen jako nudnou přílohu, která doplní talíř s masem a omáčkou. Na paleo je to úplně jinak, zbožňuji „rýži“ z květáku mnohem víc než její originální verzi. Zajímavé je, jak se tepelnou přípravou vytratí typická, pro někoho až nepříjemná květáková chuť a vůně. Zůstane jen surovina s víceméně neutrální chutí, která skvěle absorbuje vůni přidaného koření, je příjemná na skus a její příprava trvá jen chvilku (pokud tedy používáte stolní mixér). Jestliže jste se této příloze dosud vyhýbali, doporučuji překonat obavy a vyzkoušet ji. Rozhodně stojí za to 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 10 minut

    15 minut

    25 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 velký květák (cca 750 g)

2 lžíce tuku (ghee, kokosový rafinovaný olej nebo sádlo)

2 cibule

2 stroužky česneku

2 malé papriky (1 žlutá a 1 červená)

6 lžic rajčatové passaty nebo 4 lžíce rajského protlaku (oboje např. od Alnatura)

2 lžičky uzené papriky

1 lžička drceného římského kmínu

špetka chilli

sůl

pepř

2 hrsti předem připraveného masa

2 rajčata

1 avokádo

1 jarní cibulka

1 hrst lístků čerstvého koriandru

1 limetka

Postup

Květák zbavte košťálu a rozdělte ho na jednotlivé růžičky (spíše menší, aby se nezasekávaly v mixéru).

Ty pak rozdrťte na zrníčka ve velikosti rýže. Téměř bezpracně to jde ve stolním mixéru, mnohem složitěji a bohužel i s větším nepořádkem okolo to ale zvládnete i s obyčejným nožem.

Oloupanou cibuli si nakrájejte na malé kostičky a ty osmažte na velké pánvi na tuku do růžova.

K cibuli přihoďte papriky nakrájené na tenké proužky a česnek nakrájený na plátky.

Krátce osmahněte, přisypte koření, nechte prohřát a pak vše zalijte rajčatovou passatou nebo 4 lžícemi rajského protlaku (k němu přidejte trošku vody).

Nechte chvíli povařit a nakonec přidejte květáková zrníčka. Osolte, promíchejte, zakryjte poklicí a nechte za občasného promíchání dusit cca 10 minut do změknutí.

Hotovou mexickou rýži podávejte s kousky předem připraveného masa (např. z uvařeného kuřete na polévku, kousky upečeného masa z předchozího dne), s nakrájenými rajčaty, avokádem a jarní cibulkou.

Na talíři ozdobte lístky koriandru a doplňte půlkou limetky pro dochucení.

Samotnou základní mexickou rýži (bez masa, rajčat, cibulky, avokáda a koriandru) můžete s úspěchem podávat i jako přílohu k upečnému masu, nebo do ní přimíchat mleté maso na způsob pikantního rizota.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Pavla

Únor 15, 2016

Květák jsem nikdy nemusela, ale recept je úžasný a budu ho dělat častěji! Díky 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Já tedy měla květák vždycky ráda, ale tahle úprava chutná i těm, kteří ho zrovna nemusí. Mám radost, že jste to zkusila a že chutná.

Tereza

Únor 15, 2016

Tak za mě teda nic moc. Nejdřív jsem zkusila rozmixovat květák zasyrova, to vůbec nešlo a měla jsem kusy květáku a jemnou květákovou moučku. Druhý pokus jsem udělala tak, že jsem rozmixovala předvařený květák. Výsledkem je rajčatovo-papriková kaše. Nijak zajímavá chuť a konzistence nelákavá. Květák mám moc ráda, ale tenhle recept už nebudu opakovat. To z něj udělám radši polévku nebo sabdží.

Lucie

Únor 15, 2016

Dobrý den, Terezo.
To je jasné, že všechny recepty nebudou chutnat všem 🙂
Smím se zeptat, v čem jste květák mixovala? Ponorným to to nejde, vznikne příliš nesourodá směs (přesně jak píšete).
U předvařeného květáku bohužel mixování „na rýži“ nefunguje, vznikne z toho spíš pyré. Lze ho ale případně po předvaření nakrájet nadrobno nožem.

Alena

Únor 15, 2016

Co je to rajcatova passata?

Lucie

Únor 15, 2016

Je to rajčatová „omáčka“. Je řidší než protlak a na rozdíl od konzervovaných rajčat úplně hladká (bez semínek a slupky). Kupuji v DM drogerii. Prodávají ji ve velké skleněné láhvi (cca 6 dcl) s širokým hrdlem. Pokud si to dobře vybavuji, cena se pohybuje někde okolo 50 Kč.

Ptolemai

Duben 27, 2016

S tímhle receptem jsem u Vás začínala, vařím ho i mimo W30, květák jsem nikdy nemusela, ale „rýži“ miluju! 🙂

LG

Lucie

Duben 27, 2016

To ráda slyším 🙂 Já zase nikdy moc nemusela klasickou rýži, ale tu květákovou zbožňuju

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation