📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Nejlepší pečené kuře

Nejlepší pečené kuře

  ,   , , , , , ,   

Ohodnotit recept
Nejlepší pečené kuře
0.0 0

Když vám řeknu, že máte kuře upéct bez podlití, bez přidání másla, jen se solí a pepřem a pěkně na vysokou teplotu, možná si budete klepat na čelo. Ale zaručuju vám, že takhle upečené kuřátko bude to nejlepší, co jste kdy jedli. Nebo aspoň jedno z nejlepších ❤️ Dávám za to ruku do trouby 😀

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 celé kuře bez drobů (cca 1,5 kg)

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Kuře očistěte, velmi důkladně osušte zevnitř i zvenku a břišní dutinu ochuťte solí a pepřem.

Svažte ho pomocí potravinářského provázku do pevného balíčku. Kuře položte na kuchyňské prkénko prsy nahoru a hrudním otvorem k sobě. Ohněte mu křídla naspod. Střed přibližně 60cm provázku položte přes krční otvor a kraje veďte z obou stran záhyby mezi prsy a stehny. Na dolním konci prsou provázek překřižte, pevně utáhněte a zavažte. Tím se kuře stáhne. Pak už jen překřižte konce stehen a svažte je provázkem pevně k sobě.

Svázané kuře ze všech stran osolte a opepřete.

Umístěte ho na rošt a podložte pekáčkem.

Vložte ho (bez podlití či zakrytí) do trouby předem vyhřáté na 220 °C a pečte 60 minut.

Po vyjmutí z trouby nechte kuře před porcováním několik minut odpočinout. Bude pak více šťavnaté.

Z pekáčku slijte výpek, trošku ho nařeďte vodou a krátce volitelně povařte například s bylinkami nebo česnekem.

Kuře podávejte s výpekem a na stole doplňte například nakrájenou zeleninou či salátem, nebo ho servírujte s oblíbenou přílohu. Hodit se bude třeba pečená dýně, vařená kedlubna na styl "brambor" (případně klasické brambory, například ve Whole30) nebo květáková rýže.

Kuře uložené v lednici vydrží několik dní, lze ho i zamrazit.

TIPY

Pokud máte více času, očištěné a osušené kuře před pečením uložte bez zakrytí přes noc lednice nebo nechte cca 1 hodinu odpočívat na kuchyňské lince. Ještě více oschne, což napomůže krásně křupavé kůži.

Nebojte se použít o trochu více soli, než jste jinak zvyklí. Nejenže sůl dodá masu chuť, ale také napomůže výrazné křupavosti kůže.

Na pečení kuřete použijte pekáček, který bude jen o trochu větší než kuře. Zabráníte tak tomu, aby se odkapávající šťáva spálila a výpek zhořkl.

Pokud nemáte k dispozici rošt, můžete kuře umístit na více špejlí položených přes okraje pekáčku. Tak dosáhnete toho, že se kuře nebude koupat ve vlastní šťávě a opeče se více dokřupava.

Pekáček v troubě ideálně umístěte tak, aby stehna směřovala k zadní části trouby a prsa naopak ke dvířkům.

Během pečení kuře nepodlévejte, ani nepotírejte tukem. Také zbytečně neotvírejte troubu.

Uvedená doba pečení odpovídá kuřeti o váze cca 1,5 kg. Pokud budete péct menší nebo naopak větší kuře, je nutné dobu pečení mírně upravit. Vodítkem vám může být kuchařský teploměr. Teplota v nejhlubší části stehna by měla dosáhnout 75-80 °C.

Pokud vpichovací teploměr nemáte, můžete míru propečení zkontrolovat podle barvy šťávy, která z kuřete vyteče po zapíchnutí tenkého nože mezi stehno a prso. Pokud je růžová nebo vyloženě červená, je nutné dobu pečení prodloužit. Pokud vyteče čirá tekutina bez zabarvení, máte hotovo.

Obrané maso z upečeného kuřete můžete použít například na přípravu kuřecího salátu, lze jím naplnit tortilly nebo vám poskytne základ rychlých směsí z pánve s restovanou zeleninou.

Pokud jste zvyklí maso obírat příborem, nebo ho strávníkům servírovat již bez kostí (například dětem), můžete upečené obrané kosti použít na přípravu skvělého vývaru. Stačí je povařit cca 1 hodinu s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a pak slít.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota600 kcal / 2510 kJ
Sacharidy0 g
Tuky47 g
Bílkoviny45 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky