Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami

Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami

  ,   , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami
4.0 1

Na přelomu léta a podzimu se každý rok vracím k mému neoblíbenějšímu jídlu, a tím je polévka. Ideálně taková, ve které stojí lžíce 😀 Tentokrát jsem si pro inspiraci sáhla do španělské kuchyně a připravila hustou a chuťově bohatou zeleninovou polévku s masovými kuličkami ochucenými kořením typickým pro chorizo. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli vám chutnalo stejně jako mně ❤️

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 25 minut

    25 minut

    50 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

KOŘENÍCÍ SMĚS

1 lžička římského kmínu

1 lžička semínek koriandru

1 lžička sušeného česneku

1 lžička oregána

2 bobkové listy

1/3 lžičky mleté skořice

2 lžičky uzené papriky

2 lžičky sladké papriky

špetka chilli koření

pepř

sůl

MASOVÉ KULIČKY

500 g mletého vepřového masa, případně mixu s hovězím

1 vejce

ZELENINOVÁ POLÉVKA

40 g sádla

100 g cibule

250 g čerstvé papriky (ideálně více barev)

300 g máslové dýně nebo hokaido

4 stroužky česneku

40 g rajčatového protlaku

400 g konzervovaných nebo čerstvých loupaných rajčat

800 ml vody

1 lžička oregána

sůl

pepř

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 25 minut

    25 minut

    50 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

KOŘENÍCÍ SMĚS

Všechno kromě papriky, chilli, soli a pepře umelte najemno (například v elektrickém mlýnku na kávu).

Pak smíchejte i se zbytkem koření.

MASOVÉ KULIČKY

Mleté maso propracujte spolu s vejcem a připravenou kořenící směsí. Ze začátku dejte koření spíše méně a později případně přidejte. Nicméně kuličky by měly být opravdu výrazně kořeněné, chuťově připomínající chorizo. Pokud tuto uzeninu seženete v dobré kvalitě a složení, můžete kuličky v polévce nahradit kolečky chorizo klobásy.

Pokud si chcete být jistí správným ochucením, kousek směsi opečte na pánvi a maso případně ještě okořeňte.

Z masové směsi vypracujte malé kuličky (cca 10 g).

Můžete je upéct v troubě (cca 15 minut na 180 °C), ale jejich opečení v tuku dodá polévce potřebnou chuť, takže to v tomto případě doporučuji.

ZELENINOVÁ POLÉVKA

V širším hrnci opečte na sádle postupně všechny kuličky. Příliš s nimi nemíchejte, jen je v tuku pootočte potřesením hrncem.

Opečené kuličky vyndejte z hrnce, dejte stranou a v tuku, který po nich zbyl, orestujte dozlatova osolenou cibuli.

Až začne hnědnout, přisypte na drobné kostičky nakrájenou papriku a dýni (máslovou oloupejte, hokaido stačí omýt). Za častého míchání pár minut restujte.

Přidejte rozdrcený česnek a krátce nechte rozvonět.

Vmíchejte rajčatový protlak a za stálého míchání ho minutku opečte.

Vše zalijte rajčaty a vodou. Ochuťte oreganem, solí a pepřem.

Vařte do změknutí zeleniny. Na posledních pár minut dejte do polévky prohřát i opečené masové kuličky.

Polévku můžete na talíři doplnit oblíbenými bylinkami. Nejlépe se hodí hladkolistá petrželka nebo koriandr.

Jako u mnoha jídel z jednoho hrnce, i tato polévka chutná nejlépe druhý a třetí den, kdy se všechny chutě krásně propojí.

TIPY

Kořenící směs si můžete připravit ve větším množství, uložit do uzavřené sklenice a použít pro ochucení různých dalších jídel.

Pokud se nemáte všechny druhy koření k dispozici nebo se vám nechce s kořenící směsí připravovat, můžete maso ochutit jen uzenou paprikou, mletým římským kmínem, rozdrceným česnekem, solí a pepřem.

Kuličky poskytnou skvělý základ pro mnohá rychlá jídla, proto jich doporučuji připravit více a zamrazit. Můžete je pak použít jako doplněk zeleninového salátu, naplnit jimi různé placky nebo podávat s pečenou zeleninou, květákovou rýží nebo nějakým pyré jako hlavní chod. Skvěle se hodí i jako svačinka na cesty nebo doplněné o různé dipy poslouží jako pohoštění pro hosty.

Ať chutná ❤️

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota430 kcal / 1810 kJ
Sacharidy14 g
Tuky32 g
Bílkoviny19 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




2 Recenzí / komentářů

Josef

10 října, 2020

Polévka je výborná, ale skutečný čas příprava je uplně někde jinde. 🙁

Lucka

10 října, 2020

Časy přípravy i samotného vaření jsou jen orientační 🙂 Vždy bude záležet na mnoha faktorech, jako je vybavení kuchyně, konkrétní zvolený postup, velikost nakrájení zeleniny či vytvořených kuliček, zručnosti kuchaře… Co přesně trvalo déle? Samotná příprava nebo vaření? Uvaření polévky se do 1 hodiny nevešlo?
Každopádně mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Díky za vyzkoušení receptu ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0