Hlívový paprikáš
Hlívový paprikáš
Hlavní jídla, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské česnek, cibule, houby, kysaná smetana
2023-09-19
Ohodnotit receptTradiční maďarský paprikáš se připravuje z kuřete, velmi podobně jako naše kuře na paprice. Rozdíl je zejména v použití zakysané smetany a velmi často také rajčatového protlaku, případně čerstvých rajčat a paprik. Pokud nemáte chuť na maso nebo hledáte rychlejší verzi téhle oblíbené klasiky, vyzkoušejte se mnou boží hlívový paprikáš. Uvidíte, že se po něm jen zapráší! ❤️
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Hlívu nakrájejte, ať už na kousky nebo nudličky (tužší stonky drobněji).
V široké pánvi rozehřejte 2/3 tuku na vysokou teplotu. Přidejte nakrájenou hlívu a za častého míchání ji několik minut restujte dozlatova.
Přesypte ji stranou a do pánve přidejte zbytek tuku. Za střední teploty v něm dorůžova orestujte nadrobno nakrájenou a lehce osolenou cibuli.
Do jemně zlatavé cibule vmíchejte rozdrcený česnek a nechte rozvonět.
Přisypte sladkou papriku a za stálého míchání ji pár vteřin orestujte.
Přidejte rajčatový protlak a velmi krátce opečte.
Vše zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte také opečenou hlívu.
Zakryjte a za občasného promíchání nechte jemně probublávat 5-10 minut.
Trošku obsahu pánve odeberte stranou, rozmixujte co nejvíce dohladka a nalijte zpět. Tím se omáčka zahustí.
Vmíchejte zakysanou smetanu a nechte rozpustit. Krátce prohřejte.
Hotový hlívový paprikáš podle potřeby ochuťte solí a pepřem.
Podávejte ho s oblíbenou přílohou. Hodit se budou například těstoviny bez mouky (grusetky), které nakrájíte na menší kostičky,květáková rýže, dýňové noky či celerové „halušky“.
Paprikáš uložený v lednici vydrží několik dní. Pokud použijete zakysanou smetanu s vysokým obsahem tuku, můžete ho případně i zamrazit.
TIPY
Na opečení hlívy si dejte záležet, ať dodá omáčce tu správnou chuť. To samé platí i o cibuli. Musí být příjemně měkká a opečená jemně dozlatova.
Na přípravu paprikáše použijte kvalitní maďarskou papriku. Má příjemnější chuť než ty klasické, bez hořkého podtónu.
Rozmixování části omáčky není vyloženě nutné. Dodá jí to ale hustotu. S množstvím to nicméně zbytečně nepřežeňte. Houby mají vysokou zahušťovací schopnost.
Po přidání smetany omáčku už vyloženě prudce nevařte. Platí to zejména pro zakysané smetany s nižším obsahem tuku. Ty hodně tučné mají vyšší teplotní odolnost a také omáčku více zahustí. Jsou ale méně kyselé, proto případně paprikáš dochuťte pár kapkami jablečného octa.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.