Recept na hovězí na brusinkách » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

vecere-zarazovani-06

Hovězí na brusinkách

vecere-zarazovani-06

Hovězí na brusinkách

  ,   , , , , ,   , , , ,

Únor 15, 2015

Hodnotit recept
Hovězí na brusinkách
0.0 0

Hovězí maso, stejně jako zvěřina, svou typickou výraznou chutí přímo vybízí ke kombinaci s něčím jemně nakyslým. Proto se tato masa často připravují dušená v červeném víně. Tahle ingredience je ale ve Whole30 zakázána (i na vaření), tak jsem zkusila hovězí podusit spolu s brusinkami. Inspirací mi byl jelení guláš. A výsledek? Za mě rozhodně skvělý, ráda se k této kombinaci budu vracet 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

700 g odblaněného a očištěného hovězího masa (kližka, líčka atd.)

5 lžic sušených brusinek (bez přidaného cukru, nesířené, např. z DM drogerie)

3 velké cibule

4 lžíce balsamico (bez přidaného cukru)

2 lžičky sušeného rozmarýnu

2 lžičky sušeného tymiánu

sůl

pepř

sádlo

Postup

Připravte si nádobu, ve které lze suroviny osmažit na sádle a pak ji vložit rovnou do trouby (já používám litinový hrnec s dobře těsnící poklicí).

Nakrájejte si maso na kostky cca 4×4 cm. Ty pak zprudka osmahněte na rozpáleném sádle.

Nechte maso zatáhnout, pak němu přihoďte cibuli nakrájenou na proužky, stáhněte trošku teplotu a cibuli opečte dohněda.

Do hrnce přisypte brusinky a všechno koření (tymián, rozmarýn, pepř), přidejte balsamico, trošku soli (finální dochucení nechte až nakonec, až se omáčka zredukuje), vše zalijte vodou a pečte v troubě zakryté cca 3 hodiny na 160°C (lze také samozřejmě péct v pomalém hrnci či dusit na plotně).

Občas obsah hrnce zkontrolujte, promíchejte a v případě potřeby dolijte trošku vody. S vodou to ale nepřehánějte, omáčka by měla být na závěr pěkně hustá, bez nutnosti jakkoliv zahušťovat.

Pokud je maso už krásně měkké (dá se doslova krájet lžící), ale omáčka je stále příliš vodnatá, hrnec odkryjte a nechte tekutinu co nejvíce vypařit (zredukovat).

Na závěr dochuťte solí a pepřem.

Podávejte s vaší oblíbenou přílohou (např. květákovou „rýží“, pastiňákovým, petrželovým nebo celerovým pyré, mrkvovými nudlemi či cuketovými placičkami).

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation