Zdravý recept na jablečný koláč » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-10-12-11-14-05

Jablečný koláč

2014-10-12-11-14-05

Jablečný koláč

    , , ,   , , ,

Říjen 16, 2014

Hodnotit recept
Jablečný koláč
5.0 2

Ať už jste milovníci sladkého nebo ne, chuť na nějaký dezert občas přijde. Pak je možné bez výčitek připravit koláč, který kromě ovoce neobsahuje žádný přidaný cukr.

  • Příprava: 1 hodina 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 1 hodina 10 minut

    20 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 8 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

150 g mandlové mouky

3 větší jablka (nějaká sladší odrůda)

3 vejce

2 lžičky vinného kamene (náhrada za klasický prášek do pečiva)

2 lžíce kokosového oleje

2 lžičky mleté skořice

Postup

V mixéru si promíchejte mouku, vinný kámen a 1 lžičku skořice.

Pak přidejte 1 nakrájené oloupané jablko, 3 vejce, 1 lžíci kokosového oleje a opět dobře promixujte.

Řídké těsto nalijte do formy na koláč, vymazané troškou kokosového oleje.

Průměr formy záleží na tom, co vám vybavení kuchyně nabízí a jak chcete mít vysoké těsto. Já pro nižší korpus použila formu o průměru 30 cm.

Formu s těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180°C cca 15-20 minut.

Mezitím si připravte polevu.

Na pánvi nahřejte 1 lžíci kokosového oleje a něm osmahněte 2 na plátky nakrájená oloupaná jablka.

Nechte většinu kousků jablek rozpustit, pak přidejte lžičku skořice a ještě krátce prohřejte.

Vzniklou směsí potřete částečně vychlazený korpus.

Nechte alespoň hodinu odpočinout a podávejte.

Můžete přizdobit kopečkem kokosové šlehačky.

00:00

18 Recenzí / komentářů

Woko

Únor 22, 2016

Neskutecne dobry kolac! Co jsem na paleu tak nemuzu jist strudl ktery jsem vzdycky miloval, a tenhle jabkovy kolac je snad jeste lepsi! Jablek jsme dali asi kilo a pul at je poradne vysoky, jablka jsou prece to hlavni… k tomu spousta skorice 🙂 Diky za recept!

Lucie

Únor 22, 2016

Ani nevis, jak mi takovahle zpetna vazba dela radost 😉 Jsem opravdu moc rada, ze kolac chutnal.

Hazapa

Únor 22, 2016

Dnes jsem vyzkoušela a je opravdu výborný! Zatím asi nejlepší paleo dezertík 🙂 Děkuji!

Lucie

Únor 22, 2016

Moc díky za zpětnou vazbu 😉 Tenhle dezert je můj favorit a ještě čokoládovo banánový.

B.

Únor 22, 2016

Nezkoušela jste nahradit mandlovou mouku rýžovou? Nebo nevíte, jestli to bude fungovat?

Lucie

Únor 22, 2016

Nezkoušela, rýžová mouka do paleo nepatří. Podle mého to ale fungovat nebude, rýžová mouka vytváří úplně jinou konzistenci.

B.

Únor 22, 2016

Děkuji za odpověď. Vyzkoušela jsem a funguje – povedlo se.

Lucie

Únor 22, 2016

Já díky za info. Ačkoliv rýžovou mouku nepoužívám, jsem moc ráda, že se koláč povedl 🙂

Vall

Únor 22, 2016

Moc děkuji za recepty (obecně), jsou pro mě velkou inspirací. Tenhle je úžasnej, jen teda vršek budu dělat asi tak z 8-10 jablek (dneska hotovo z 5ti a je to pro nás málo), což teda vyjde asi na to kilo a půl jak už psal Woko :-). Ještě jednou díky.

Lucie

Únor 22, 2016

Díky, Vall, za pochvalu. Úplně chápu, že pro někoho může být jablek málo. Já osobně moc „ovocná“ nejsem, takže máte pravdu, že je recept možná trošku „poddimenzovaný“ 😀

Erika

Únor 22, 2016

Dobry den, rada by som sa spytala, ci v recepte nema byt aj nejaka tekutina pridana do cesta. Skusala som ho, ale cesto bolo uplne tuhe a suche, na riedke cesto sa to ani zdaleka nepodobalo. Jedine tekute tam vlastne isli vajcia a trosku oleja, ale to nepomohlo. Skusila som pridat trosku mandloveho mlieka, potom trosku vody, aby sa to aspon trosicku lialo. Bola chyba v tom, ze som to vsetko miesala rucne, nie mixerom?

Lucie

Únor 22, 2016

Dobrý den Eriko. V receptu nic nechybí. Naopak těsto je ve výsledku spíše tekuté. Rozhodně se ale musí mixovat, aby se jablka rozmělnila na pyré, které dodá těstu další vláhu. Teď o víkendu jsme koláč pekli na kurzu vaření a vyšel skvěle. Mrzí mě, že vám ne.

Erika

Únor 22, 2016

Cize bez mixera to asi nema zmysel robit, nie? Napriek pridanej vode a mlieku to vyzera, ze korpus vysiel celkom slusne, avsak je uplne nesladky, lebo jablka su len ako kusky, nie ako pyre, cize ta sladkost tam chyba. Nevadi, skusim nabuduce. Dakujem.

Lucie

Únor 22, 2016

Pokud nemáte mixér, napadají mě dvě varianty. V první nechat všechna jablka nejdříve rozpustit na oleji, část pak dát do těsta a zbytek pak na koláč jako polevu. Druhou variantou je jablko nakrájet na kostičky a pak rozmačkat vidličkou. Pokud je na vás těsto málo sladké, můžete si ho případně trošku přisladit. Raději bych ale volila nějakou sladší odrůdu jablek.

Lucka

Duben 19, 2016

Koláč vypadá báječně! Mohla bych mandlovou mouku nahradit kokosovou? U jiného receptu to je uvedeno jako možnost náhrady + přidat navíc 1 vejce. Šlo by to i tady? A kolik asi tak té kokosové mouky? Děkuji, už se mi sbíhají sliny 😀

LG

Lucie

Květen 2, 2016

Upřímně, u tohoto receptu jsem to nezkoušela, ale můj tip je dát o něco menší množství kokosové mouky než je uvedeno té mandlové. Takže tak 65 g.

Mary

Listopad 13, 2016

Dakujem za recept, kolac bol vyborny. Len proporcne to velmi nevychadzalo. Na vrch kolaca treba minimalne 6 jablk, kludne aj viac. Do cesta som musela pridat vodu, lebo bolo velmi huste a suche. Nedalo sa mixovat, ani vyliat na plech.

LG

Lucie

Listopad 13, 2016

Já děkuji za komentář. Nejste první, kdo poukazuje na disproporce surovin. Nicméně, mně to takto opravdu vychází (vícekrát odzkoušeno) 🙂 U těsta možná bude zádrhel v určení velikosti jablek. Většinou používám opravdu velká jablka, klidně i o váze 250 g. Navrch koláče je pak potřeba zvolit množství jablek podle vlastního uvážení. Jak píši výše v komentářích, osobně moc ovocná nejsem, tak jsem polevu možná trošku „poddimenzovala“ 😉
Smím se zeptat – používala jste klasickou koupenou mandlovou mouku nebo domácí drť z mandlí?

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation