
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
4 Recenzí / komentářů
Erika
27 února, 2025
Lucko mňa v receptoch znepokojojú rozne orechové múky, semienka. Ich oxidácia pri vyšších teplotách je pre zdravie veľmi škodlivá. Keď je múka “aspoň” odtučnená, tak to trochu menej škodí, preto ju aj odtučnujú, aby tuky neoxidovali pri pečení. Čo si o tom myslíš?

Lucka
27 února, 2025
Tohle miluju, když se někomu trefím receptem do aktuální potřeby a chuti! ❤️ Renato, děkuji Vám za milý komentář a těším se na společné vaření. Ať chutná 🙂

Lucka
27 února, 2025
Pěkný den, Erika, děkuji Ti za komentář a za sdílení tvého pohledu.
Oxidace tuků je důležité téma a určitě stojí za pozornost. U ořechových a semínkových mouk záleží na druhu tuků, které obsahují – některé jsou náchylnější k oxidaci než jiné. Mandlová mouka má ale poměrně stabilní složení a je odolnější vůči žluknutí a vyšším teplotám (samozřejmě do určitých stupňů, ale to platí u všeho). Při pečení je také dobré vzít v úvahu, že obal na nugetách zůstává většinou vlhký a nepřichází do přímého kontaktu s tak vysokou teplotou jako třeba volně rozprostřený olej při smažení. To pomáhá minimalizovat degradaci tuků.
Ale i tak je dobré na to myslet a při používání mouky ze semínek a ořechů pokud možno volit spíše nižší teploty a také je do jídelníčku zařazovat spíše jen občas.
Odtučněná mouka (vlastně odpad po vylisování oleje z mandlí) má sice méně tuků, ale zároveň bohužel ztrácí část své chuti a také se při použití chová úplně jinak než ta klasická. Proto ji ve svých receptech nepoužívám. Každý si ale samozřejmě může vybrat podle svého přístupu ke stravě a případně sáhnout po variantě, která mu vyhovuje nejvíce.
Renata
27 února, 2025
V ledničce kuřecí maso a já už od včerejška přemýšlím co s ním. Ráno otevřu telefon a on na mě vykoukne tento recept. Dnes bude dobrý den, začal perfektně :). Díky moc.