Recept na pomalu pečenou panenku » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

15_06-06_1

Pomalu pečená panenka

15_06-06_1

Pomalu pečená panenka

  , , ,   , , , , ,   ,

Červen 28, 2015

Hodnotit recept
Pomalu pečená panenka
5.0 2

Jakkoliv uzeniny tvořily dříve velkou část mého jídelníčku (jakmile jsem doma neměla alespoň pár balíčků, měla jsem neodbytný pocit, že musím jít nakoupit), teď se jim snažím vyhýbat. Najít uzeninu, která by vyhovovala pravidlům Whole30 nebo palea, je hodně náročné (k domácí produkci přístup nemám). Drtivá většina běžně nabízených výrobků skrývá cukr a další aditiva (často schované pod různými matoucími názvy). A když už najdu nějakou uzeninu bez cukru (což je mnohem složitější úkol, než se na první pohled zdá, třeba slaniny bývají máčené v karamelu, i když ten pak není uveden v použitých surovinách), téměř vždy obsahuje dusitan sodný jako konzervant. Myslím si, že i používané dusitanové soli nejsou pro tělo a zdraví žádné terno. Jejich zákaz sice ve Whole30 uvedený není, ale já jsem si řekla „Když očista, tak pořádná“ 😉 Takže kromě cukru a éček se snažím vyhýbat i dusitanům. Proto v mých receptech (zejména těch pozdějších) žádné uzeniny nenajdete. Jenže, ruku na srdce, prostě občas chybí ten pocit si jen tak šáhnout do ledničky pro plátky masa připraveného k přímé konzumaci. Proto jsem si zkusila upéct panenku a pak ji nakrájet na plátky na způsob šunky. Práce minimální a výsledek víc než uspokojující 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 3 hodin
  • 5 minut

    3 hodin

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 2 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300-400 g vepřové panenky

čerstvé bylinky podle chuti (např. tymián, rozmarýn, bazalka)

sůl

pepř

1 lžíce ghee nebo sádlo

Postup

Připravte si panenku – odkrojte jí tenký konec, aby vznikl rovnoměrný váleček.

Na prkénko si rovnoměrně rozsypte sůl, pepř a drobně pokrájené bylinky.

Vepřovou panenku v této směsi obalte (válením a tisknutím k prkénku).

Rozehřejte si pánev na vysokou teplotu.

Jakmile je žhavá, nechte na ní rozpustit sádlo nebo ghee, teplotu stáhněte na cca 3/4 výkon a v rozpáleném tuku panenku zprudka osmahněte ze všech stran (z každé strany cca 1 minutu).

Panenku vyjměte z pánvičky, přemístěte ji do vhodné nádoby a nechte cca 2 hodiny péct v troubě na 70°C.

Pak troubu vypněte a maso v ní nechte vychladnout.

Před podáváním krájejte na tenké či naopak silnější plátky a podávejte podle vaší volby, třeba jako náhradu uzeniny (na obložený talíř, do míchaných vajíček, do ham-and-eggs atd.) nebo s vhodnou přílohou (uvařené batáty, brambory) a majonézou.

00:00

12 Recenzí / komentářů

Jana

Únor 15, 2016

Lucko děkuji! Panenka je úplně senzační! A recept přitom jednoduchý, vid;)

Lucie

Únor 15, 2016

Občas jsou ty úplně nejjednodušší recepty ty nejlepší 😉

Alena

Únor 15, 2016

Moja rúra má najnižšiu teplotu 100’C, ako dlho by sa mala piecť panenka?

Lucie

Únor 15, 2016

Aleno, tady vám přesně neodpovím, nikdy jsem to nezkoušela. Ale odhadem tak hodinu. Nicméně, pokud vydržíte, mohla bych to vyzkoušet. Samotnou by mě to zajímalo.

Marcela

Březen 29, 2016

Výborný recept, panenka je skvělá, určitě znovu zopakuji. Díky!

LG

Lucie

Březen 29, 2016

To jsem moc ráda, že panenka chutnala. Já díky za důvěru a vyzkoušení receptu 😉

vlastapac

Duben 14, 2016

Skvělý výsledek, tak dobrou panenku jsem ještě nejedla. Moc děkuju za recept!
Vlasta

LG

Lucie

Duben 14, 2016

Není za co děkovat. Vy jste vařila, vám se povedla 🙂 Jsem moc ráda, že chutnala.

Miroslav

Červen 23, 2016

Geniální recept. A možných variant je nekonečně. Včera, při třetím pokusu, jsem vyválel panenku ve steakovém koření popsaném v knize „Jídlo na prvním místě“ (káva, kakao, pepř, skořice atd.) a je naprosto vynikající. Přístě zkusím na prach rozmixované sušené houby a hořčici.
Měl bych dotaz z jiného soudku. Zkoušela jste někdy „paleo“ odpalované těsto?
Děkuji.
Miroslav

LG

Lucie

Červen 23, 2016

Skvělé varianty koření. Díky za inspiraci.
Odpalované těsto jsem nezkoušela. Nikdy jsem moc nepekla, takže se o to nepokouším ani na paleu 🙂

Zuzka

Říjen 24, 2016

Výborný nápad 🙂 Kromě panennky jsem již takhle upekla i krůtí prso a super 🙂

LG

Lucie

Říjen 24, 2016

U drůbežího masa bych se bála, že není dosažena bezpečná teplota. Možná bych zvedla alespoň o 10 stupňů teplotu v troubě. Ale jsem moc ráda, že chutná 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation