Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pomalu pečená panenka

Pomalu pečená panenka

  , , , ,   , , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Pomalu pečená panenka
5.0 11

Jakkoliv uzeniny tvořily dříve velkou část mého jídelníčku (jakmile jsem doma neměla alespoň pár balíčků, měla jsem neodbytný pocit, že musím jít nakoupit), teď se jim snažím vyhýbat. Najít uzeninu, která by vyhovovala pravidlům Whole30 nebo palea, je hodně náročné (k domácí produkci přístup nemám). Drtivá většina běžně nabízených výrobků skrývá cukr a další aditiva (často schované pod různými matoucími názvy). A když už najdu nějakou uzeninu bez cukru (což je mnohem složitější úkol, než se na první pohled zdá, třeba slaniny bývají máčené v karamelu, i když ten pak není uveden v použitých surovinách), téměř vždy obsahuje dusitan sodný jako konzervant. Myslím si, že i používané dusitanové soli nejsou pro tělo a zdraví žádné terno. Jejich zákaz sice ve Whole30 uvedený není, ale já jsem si řekla „Když očista, tak pořádná“ 😉 Takže kromě cukru a éček se snažím vyhýbat i dusitanům. Proto v mých receptech (zejména těch pozdějších) žádné uzeniny nenajdete. Jenže, ruku na srdce, prostě občas chybí ten pocit si jen tak šáhnout do ledničky pro plátky masa připraveného k přímé konzumaci. Proto jsem si zkusila upéct panenku a pak ji nakrájet na plátky na způsob šunky. Práce minimální a výsledek víc než uspokojující 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 3 hodin
  • 5 minut

    3 hodin

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 2 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

300-400 g vepřové panenky

čerstvé bylinky podle chuti (např. tymián, rozmarýn, bazalka)

sůl

pepř

1 lžíce ghee nebo sádlo

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 3 hodin
  • 5 minut

    3 hodin

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 2 osoby

Postup

Připravte si panenku – odkrojte jí tenké konce, aby vznikl rovnoměrný váleček.

Na prkénko rovnoměrně rozsypte sůl, pepř a drobně pokrájené bylinky.

Vepřovou panenku v této směsi obalte (válením a tisknutím k prkénku).

Rozehřejte pánev na vysokou teplotu.

Jakmile je žhavá, nechte na ní rozpustit sádlo nebo ghee, teplotu stáhněte na cca 3/4 výkon a v rozpáleném tuku panenku zprudka osmahněte ze všech stran (z každé strany cca 1 minutu).

Panenku vyjměte z pánvičky, přemístěte ji do vhodné nádoby a nechte nezakrytou cca 2 hodiny péct v troubě na 70 °C.

Pak troubu vypněte a maso v ní nechte vychladnout.

Před podáváním krájejte na tenké či naopak silnější plátky a podávejte podle vaší volby, třeba jako náhradu uzeniny (na obložený talíř, do míchaných vajíček, do ham-and-eggs atd.) nebo s vhodnou přílohou (uvařené batáty, brambory) a majonézou.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




37 Recenzí / komentářů

Jana

15 února, 2016

Lucko děkuji! Panenka je úplně senzační! A recept přitom jednoduchý, vid;)

Lucie

15 února, 2016

Občas jsou ty úplně nejjednodušší recepty ty nejlepší 😉

Alena

15 února, 2016

Moja rúra má najnižšiu teplotu 100’C, ako dlho by sa mala piecť panenka?

Lucie

15 února, 2016

Aleno, tady vám přesně neodpovím, nikdy jsem to nezkoušela. Ale odhadem tak hodinu. Nicméně, pokud vydržíte, mohla bych to vyzkoušet. Samotnou by mě to zajímalo.

Marcela

29 března, 2016

Výborný recept, panenka je skvělá, určitě znovu zopakuji. Díky!

Lucie

29 března, 2016

To jsem moc ráda, že panenka chutnala. Já díky za důvěru a vyzkoušení receptu 😉

vlastapac

14 dubna, 2016

Skvělý výsledek, tak dobrou panenku jsem ještě nejedla. Moc děkuju za recept!
Vlasta

Lucie

14 dubna, 2016

Není za co děkovat. Vy jste vařila, vám se povedla 🙂 Jsem moc ráda, že chutnala.

Miroslav

23 června, 2016

Geniální recept. A možných variant je nekonečně. Včera, při třetím pokusu, jsem vyválel panenku ve steakovém koření popsaném v knize „Jídlo na prvním místě“ (káva, kakao, pepř, skořice atd.) a je naprosto vynikající. Přístě zkusím na prach rozmixované sušené houby a hořčici.
Měl bych dotaz z jiného soudku. Zkoušela jste někdy „paleo“ odpalované těsto?
Děkuji.
Miroslav

Lucie

23 června, 2016

Skvělé varianty koření. Díky za inspiraci.
Odpalované těsto jsem nezkoušela. Nikdy jsem moc nepekla, takže se o to nepokouším ani na paleu 🙂

Zuzka

24 října, 2016

Výborný nápad 🙂 Kromě panennky jsem již takhle upekla i krůtí prso a super 🙂

Lucie

24 října, 2016

U drůbežího masa bych se bála, že není dosažena bezpečná teplota. Možná bych zvedla alespoň o 10 stupňů teplotu v troubě. Ale jsem moc ráda, že chutná 🙂

Renata

30 ledna, 2017

Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept, jsem generace středního věku, vařit umím, ale s panenkou jsem neměla moc dobré zkušenosti, vždy se mi ji podařilo udělat tuhou, podle Vašeho receptu super, byla výborná, už ji jinak nebudu dělat. Jinak děkuji za Vaše super recepty, už jsem jich pár vyzkoušela. S pozdravem a mnoho dobrých receptů Renata

Lucie

30 ledna, 2017

Dobrý den, to mám radost, že Vám chutná. Panenka je prevít, ale když víte, jak na ni, je skvělá a krásně měkká 🙂

Eva

12 února, 2017

Pecete v uzavrenem pekacku?

Lucie

12 února, 2017

Ne, normálně odkryté.

Hanka

13 února, 2017

Na fotce mi to ale nepřijde jako panenka, ta obvykle nemá žádné tukové krytí. Na fotce mi to přijde spíš jako kotleta, karé. Je to skutečně panenka? Kde se koupí panenka s tukovým krytím? Panenka na sobě mívá jen blánu, ale ne tuk : https://srecepty.cz/system/images/1230/full.5882.JPG

Lucie

13 února, 2017

Opravdu se jedná o panenku. Není to totiž tukové krytí, ale barevná změna masa po rychlém osmahnutí na pánvi. Vnitřek zůstane krásně narůžovělý, okraje po prudkém vystavení vysoké teplotě zešednou.

Sára

29 dubna, 2017

Skvělý a jednoduchý recept! Panenka byla výborná a šťavnatá!

Eva

2 září, 2017

Výborná chuť, šťavnaté maso, co víc si přát!!!! Zkouším Vaše recepty o stošest a zatím se vše povedlo. Manžel si také pochutnává a nad panenkou se blaženě usmíval.

Lucie

2 září, 2017

Spokojený muž u stolu je pochvala kuchařky. Takže vás 😉 Já tak jen nenápadně podstrkuji nápady 🙂

Zuzana

6 prosince, 2017

Mnamkaaaaa…lepsie pripravenu panenku som nejedla..este mam plne usta ..
Asi si na jeziska obstaram knizku, lebo kazdy recept co spravim odtialto je neskutocny!! Dakujem

Lucie

7 prosince, 2017

To mám radost, že vám panenka tak chutnala 🙂 Věřím, že se vám budou podobně líbit i další recepty, ať už ze stránek či ze zmiňovaných e-kuchařek. Ať chutná <3

Barbora

13 ledna, 2018

Dobrý den, jak dlouho asi pečená panenka vydrží v lednici, prosím? Děkuji Barbora

Lucie

16 ledna, 2018

Dobrý den, Barboro, to záleží na mnoha věcech, ale do 3 dnů naprosto bez problémů, jako max bych tipovala týden.

Kristýna

24 března, 2018

Luci, za tohle masíčko by se nemuseli stydět ani v restauraci. Manžel byl unešen 😀

Lucie

24 března, 2018

Kristýno, chvála patří kuchařce, která masíčko připravovala 🙂

Žaneta

6 února, 2019

Dobrý den, mohu použít hovězí panenku? Děkuji

Lucie

6 února, 2019

Dobrý den, nezkoušela jsem, ale fungovat by to mělo 🙂

Ivana

13 května, 2019

Dobrý den, recept vypadá skvěle, jistě vyzkouším. Jen mě zarazilo, ze vhodnou prilohou jsou brambory, chtela bych se zeptat, jestli je to chyba, nebo je to myšleno mimo low carb? Dekuji za odpověď, Ivana

Lucie

14 května, 2019

Dobrý den, Ivano, to je spíš jen tip pro ty, kteří se nestravují LC. Ne všichni návštěvníci mých stránek se stravují nízkosacharidově. Přílohu zvolte podle vlastního uvážení, umím si k tomu představit třeba i květákovou nebo kedlubnovou kaši, celerové či cuketové hranolky.

Ivana

16 května, 2019

Moc děkuji za odpověď, Lucie, jak do toho víc pronikám, tak vidím, jak byl můj dotaz nesmyslný…
Máte krásné inspirující stránky a úžasné recepty, přeji hodně nadšení do další práce a ještě jednou díky;-)

Lucie

17 května, 2019

Žádný dotaz není nesmyslný 🙂
Moc děkuji za pochvalu. Mám velkou radost, že se vám moje stránky a recepty líbí <3

Lenka

18 května, 2020

Luci, tak tohle je pecka! Moc diky za skvely recept, panenka je naprosto bozi:))
Preji hodne inspirace do dalsich receptu!

Lucka

18 května, 2020

Leni, moc děkuju za přání a za milý komentář ❤️
Mám radost, že panenka chutná 🙂

Ola

27 června, 2020

Lucko, díky. Vždycky když jsem vařila (pekla, grilovala…) panenku, měla jsem pocit, že to není ono. Tvůj recept je úžasný. Jednoduchý a přitom vynikne kvalita masa i chuť domácích bylinek. Sklidila jsem doma úspěch a i já jsem si pochutnala.

Lucka

28 června, 2020

Olgo, mám velkou radost, že se ti panenka povedla a doma všem chutnala ❤️ Moc děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0