Smetanové kuře s houbami a špenátem
Smetanové kuře s houbami a špenátem
Hlavní jídla, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal česnek, cibule, houby, kuřecí maso, smetana, špenát
2024-10-07
Ohodnotit receptKuřecí maso, houby, špenát a smetana jsou suroviny, které si vzájemně velmi dobře rozumí. Jídla z nich jsou úžasně lahodná a krémově hebká. Stejně tak je tomu i u této dobroty, s jejíž přípravou se vejdete do půl hodinky a pak si už budete vrnět blahem u každého sousta ❤️
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Očištěné žampióny nebo hřiby nakrájejte na plátky silné cca 7 mm.
V jedné vrstvě je rozložte na suchou nepřilnavou pánev rozehřátou na střední teplotu.
Nechte je bez podlití, osolení či přidání tuku pustit šťávu a opéct jemně dozlatova. Pak plátky otočte a postupujte stejně i z druhé strany.
Mezitím nakrájejte na kostičky slaninu.
Až budou houby i z druhé strany opečené dozlatova a všechna šťáva z nich vyvařená, slaninu k nim přisypte a nechte pustit tuk. Podle potřeby případně přidejte pár kapek oleje.
Vmíchejte nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli. Za častého promíchání ji opečte dozlatova (nenechte se zmást barvou, kterou jim dodají opečené houby).
Kuřecí maso nakrájejte na přibližně 1cm kostky, osolte a opepřete.
Až cibule změkne a opeče se dozlatova, maso přidejte do pánve a krátce ho orestujte, aby se zatáhlo.
Vmíchejte jemně utřený česnek a nechte chvíli rozvonět.
Pánev zalijte smetanou a 1-2 minuty povařte.
Přidejte listy špenátu a pánev zakryjte poklicí. Nechte špenát 1 minutu prohřát a zavadnout.
Směs podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Podávejte ji například s dýňovými noky, grusetkami či květákovými "gnocchi", hodit se bude i květáková rýže.
Jídlo uložené v lednici vydrží několik dní, pro zamrazení se spíše nehodí.
TIPY
Opačné opečení hub (tedy nejprve nasucho a až později s tukem) je sice o něco pomalejší než běžný postup, ale má tu výhodu, že není potřeba přidávat tolik oleje. Houby také takto získají výraznější chuť. Nekrájejte je na příliš tenké plátky - počítejte s tím, že výrazně zmenší svůj objem.
Dbejte na dostatečné opečení hub a cibule, protože tím dodáte omáčce intenzivnější chuť. Měkká zlatavá cibule také dodá omáčce hustotu.
Kuřecí maso naopak není nutné péct vyloženě dozlatova, stačí když se zatáhne. Bude se ještě prohřívat ve smetaně, takže se provaří, ale zároveň zůstane šťavnaté.
Pokud vám omáčka vyjde příliš řídká, můžete ji zahustit tak, že část slijete, přidáte pár opečených hub a cibule, vše rozmixujete dohladka a nalijete zpět do pánve. Je to také varianta, pokud chcete smetanu ke šlehání nahradit méně tučnou, ale také řidší smetanou na vaření.
Jestliže je výsledná omáčka naopak moc hustá, přidejte trošku vývaru nebo vody.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
17 listopadu, 2024
To je tak krásný komentář a pochvala ❤️ Moc děkuju za vložení. Úplně z toho cítím, jak Vám chutnalo.
Těším se na další společné vaření 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Irena
17 listopadu, 2024
Uvařeno a bylo to vynikající! Recept je jednoduchý, příprava netrvala dlouho. Dýňové noky mě nadchly. Na talíři to byla úžasná pastva pro oči! Těším se až vyzkouším další recept. Zkusím něco z celeru 🙂