Květákové "gnocchi" » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květákové “gnocchi”

Květákové “gnocchi”

    , , , ,   , ,

Květen 20, 2017

Hodnotit recept
Květákové “gnocchi”
5.0 2

Dlouho jsem přemýšlela, jak tenhle recept nazvat. Gnocchi? S originální italskou recepturou a typickými ingrediencemi to nemá vlastně nic společného. Květákové tolárky? Pod tímhle názvem by to asi nikdo nehledal. Nakonec jsem dospěla k názoru, že je to vlastně úplně jedno. Hlavně, že jsou chuťově výborné. Tak je vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnaly. Pro zastánce dodržování klasických postupů a názvů jsem přidala závorky 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 15 minut

    40 minut

    55 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

700 g květáku (1 malý)

240 g mozzarelly (2 kusy)

4 žloutky

sůl

pepř

Postup

Nejdřív si připravte květák. Máte víc možností, výsledkem by ale měla být měkká a co nejvíce suchá hmota.

Jednou z variant je růžičky květáku uvařit doměkka ve slané vodě. Slít je a pak vymačkat v čisté bavlněné utěrce. Je to trošku tělocvik, ale mačkejte, dokud poteče byť jen kapka tekutiny. Drť potřebujeme opravdu co nejvíc suchou.

Další variantou je květák uvařit v mikrovlnné troubě. Nakrájejte ho na malé kousky nebo rozdrťte v mixéru, ty pak osolené "vlňte" za občasného promíchání přibližně 10 minut (přesná doba závisí na výkonu vaší trouby). Uvařený květák pak stejně jako v předchozím případě dokonale vymačkejte pomocí bavlněné utěrky.

V obou případech nechte květák opravdu hodně změknout. Nejen, že bude výsledné těsto jemnější, ale vytratí se i většina, pro někoho až nepříjemné, typické květákové chuti a vůně.

Další ingrediencí je mozzarella. I tu potřebujeme zbavit přebytečné vlhkosti. Natrhejte ji na kousky a ty pak rozpusťte buď v mikrovlnné troubě nebo na nižší teplotu v malém kastrůlku na plotně. Měla by změknout a oddělit se z ní smetana. Tu slijte a použijte třeba do jiného receptu nebo na zjemnění omáčky ke květákovým "gnocchi".

V mixéru zpracujte do hladkého středně řídkého těsta vymačkaný květák a slitou mozzarellu (obě suroviny nechte trošku vychladnout), žloutky, sůl a pepř. Z hmoty vytvářejte malinké bochánky a ty vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud jste květák a mozzarellu opravdu dobře vymačkali, mělo by těsto mít přesně tu správnou konzistenci, aby se sice trošku lepilo na prsty, ale dalo se s ním pracovat a pomocí vidličky jste na bochánky mohli obtisknout typické rýhy.

Připravený plech s "gnocchi" vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 20 minut dozlatova.

Hotové "gnocchi" podávejte, jak jste zvyklí. Chutnají skvěle třeba se smetanovou houbovou omáčkou, s opečenou slaninou a chřestem, se sušenými rajčaty a bylinkovým pestem a v mnoha dalších kombinacích.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie384 kcal
Bílkoviny25 g
Tuky26 g
Sacharidy10 g

4 Recenzí / komentářů

LK

Květen 21, 2017

sleduji Vaše stránky a vyzkoušela jsem už některé placky a byly moc dobré, momentálně peču oopsie placky. Jako poděkování Vám posílám odkaz na můj vlastní recept na kuřecí noky. Je to vlastně taková “příloha naruby”, dají se jíst se zeleninovou omáčkou, zapékat, prostě jako normální noky, či gnocchi 🙂 a jsou skutečně moc dobré http://priscila-rajka.blogspot.cz/2009/02/cinska-polevka-s-kurecimi-noky.html. Budu ráda, když je vyzkoušíte. Od té doby co držím nízkosacharidovou dietu, je mívám často. Moc děkuji za Vaše recepty.

Lucie

Květen 21, 2017

Děkuju za pochvalu receptů a váš odkaz na knedlíčky. Já je tu už mám, v receptu na kaldoun 😉 https://paleosnadno.cz/recept/kaldoun/

Jozef Tencer

Červen 12, 2017

Bolo to lepšie, nez som očakávala

Lucie

Červen 13, 2017

Tak to jsem ráda, že chutnalo 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation