📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kaldoun

Kaldoun

  ,   , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kaldoun
5.0 3

Kaldoun je starý klasický recept z dob Rakouska-Uherska. Dříve se vždy připravoval zároveň s pečením husy, kachny, krůty nebo dokonce králíka. Zužitkovaly se v něm totiž drůbky a zbytky (ořezky masa a kůže, srdce, žaludek, játra). To skvěle odpovídá jedné ze zásad rozumného vaření, a to využití všech částí, ne jen „libových kousků“. Pokud zrovna nepečete husu nebo kachnu, nebo jste nakoupili maso bez drobů, nevadí. Stačí sehnat pár běžně dostupných surovin. Uvidíte, jak se za pár korun dá vyčarovat syté a chutné jídlo pro celou rodinu.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 20 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 50 minut

  • Množství: 8 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1,5 kg drůbežího masa (krk, křídla atd. z husy, kachny nebo krůty)

200 g drobů (žaludek, játra, srdce)

100 g vykostěného drůběžího masa (prsní nebo stehenní řízky)

3 mrkve

1 větší petržel

1/3 bulvy celeru

2 vejce

muškátový květ

sůl

pepř

čerstvá petrželka nebo pažitka

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 20 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 50 minut

  • Množství: 8 porcí

Postup

Do vroucí vody vložte drůbeží maso (to s kostmi) a droby, tak aby bylo všechno ponořené.

Vařte na mírném ohni cca 2-3 hodiny, dokud maso nebude krásně měkké a nebude se samo oddělovat od kosti.

Během varu můžete průběžně sbírat z povrchu vývaru sedlinu a tu vyhazovat. I když v tomto případě to není až tak nutné, protože budeme vývar mixovat se zeleninou a vajíčkem, takže jeho čirost není tentokrát vůbec důležitá.

Jakmile je maso měkké, vývar si slijte, oberte maso z kostí a spolu s drůbky ho nakrájejte na kousky.

Vývar si osolte a opepřete dle chuti. Dejte do něj vařit oloupanou nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel).

Jakmile je zelenina měkká, část (přibližně polovinu) jí pomocí sítka vyberte a dejte stranou.

Polévku sejměte z plotýnky. Do misky si naberte trošku vývaru a nechte částečně vychladit.

Pak do něj rozklepněte 2 žloutky a pečlivě rozmíchejte.

Přilijte naběračkou další vývar a opět promíchejte. Tohle opakujte ještě tak 2-3x.

Pak obsah misky s rozmíchanými žloutky nalijte do vývaru a vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévka se nesmí již vyařit, musí být jen horká.

Pokud se vám i přes všechnu snahu žloutky srazily, nic se neděje. Možná to nevypadá profesionálně, ale na chuti to neubere 😉

Vraťte do polévky zeleninu, kterou jste si dali stranou a obrané nakrájené maso s drůbky.

Vše dochuťte cca 1/2 lžičky muškátového květu (dávkujte opatrně, jeho chuť je opravdu hodně výrazná, takže raději průběžně ochutnávejte a případně přidávejte).

Posledním krokem je příprava masových knedlíčků. Ty si můžete připravit mezitím, co se vám vaří kuře na vývar.

Rozmixujte si dohromady syrové maso (to bez kosti) a 2 bílky. Směs trošku osolte a opepřete.

Do směsi můžete přidat i nějaké drobně nakrájené bylinky.

Ze vzniklého řidšího těsta vykrajujte pomocí lžičky malé nočky a ty vkládejte do vroucí vody.

Vařte cca 3 minuty, pak nočky slijte a vložte do hotové polévky.

Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželkou a pažitkou.

Nejlepší je po uležení, 2-3. den. Pokud vám tedy tak dlouho vydrží 😉

Ať chutná ❤️

PS: Místo masových nočků, nebo společně s nimi, můžete udělat do polévky i játrové knedlíčky.

PS2: Na přípravu uvedeného množství polévky jsem použila 1 krůtí krk a pár drůbků. Krk jsem si nechala rozseknout na víc části, aby se lépe vešel do hrnce. Maso i zelenina stálo pár korun a přitom z toho vyšel pořádný kotel hutné, chutné a výživné polévky. Opravdu doporučuji vyzkoušet!

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

6 Recenzí / komentářů

Vladi

16 května, 2016

Vynikající ! Díky za recept 🙂

Lucie

16 května, 2016

Já díky za zprávu. Mám radost, že chutnalo

Katka Míková

31 července, 2017

Výborná i bez drubku a bez knedlíčků (měla jsem jen kostry, játra v mrazaku na kámen). Děkuji za recept

Lucie

31 července, 2017

Kaldoun je skvělá polévka. Už se zase těším na podzim, až si ji udělám. Mám radost, že chutnala 🙂

Miskulka

21 února, 2019

Polévku bych uvařila v pomalém hrnci, drůbeží vývar jak dlouho táhnout a kdy vložit drůbky. Děkuji. Chystám se na whole30

Lucie

21 února, 2019

Myslím, že pomalý hrnec je na přípravu této polévky naprosto ideální. Nikdy jsem to ale osobně nezkoušela, takže jen odhaduji čas 6-7 hodin na Low nebo 4-5 hodin na High. Vařila bych kosti i drůbky najednou.
Držím palce s Whole30 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky