Zdravý recept na kaldoun » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-12-11-19-00-54

Kaldoun

2014-12-11-19-00-54

Kaldoun

  ,   , , ,   , , ,

Prosinec 14, 2014

Hodnotit recept
Kaldoun
5.0 1

Kaldoun je starý klasický recept z dob Rakouska-Uherska. Dříve se vždy připravoval zároveň s pečením husy, kachny, krůty nebo dokonce králíka. Zužitkovaly se v něm totiž drůbky a zbytky (ořezky masa a kůže, srdce, žaludek, játra). To skvěle odpovídá jedné ze zásad rozumného vaření, a to využití všech částí, ne jen „libových kousků“. Pokud zrovna nepečete husu nebo kachnu, nebo jste nakoupili maso bez drobů, nevadí. Stačí sehnat pár běžně dostupných surovin. Uvidíte, jak se za pár korun dá vyčarovat syté a chutné jídlo pro celou rodinu.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 20 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 50 minut

  • Množství: 8 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1,5 kg drůbežího masa (krk, křídla atd. z husy, kachny nebo krůty)

200 g drobů (žaludek, játra, srdce)

100 g vykostěného drůběžího masa (prsní nebo stehenní řízky)

3 mrkve

1 větší petržel

1/3 bulvy celeru

2 vejce

muškátový květ

sůl

pepř

čerstvá petrželka nebo pažitka

Postup

Do vroucí vody vložte drůbeží maso (to s kostmi) a droby, tak aby bylo všechno ponořené.

Vařte na mírném ohni cca 2-3 hodiny, dokud maso nebude krásně měkké a nebude se samo oddělovat od kosti.

Během varu můžete průběžně sbírat z povrchu vývaru sedlinu a tu vyhazovat. I když v tomto případě to není až tak nutné, protože budeme vývar mixovat se zeleninou a vajíčkem, takže jeho čirost není tentokrát vůbec důležitá.

Jakmile je maso měkké, vývar si slijte, oberte maso z kostí a spolu s drůbky ho nakrájejte na kousky.

Vývar si osolte a opepřete dle chuti. Dejte do něj vařit oloupanou nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel).

Jakmile je zelenina měkká, část (přibližně polovinu) jí pomocí sítka vyberte a dejte stranou.

Polévku sejměte z plotýnky. Do misky si naberte trošku vývaru a nechte částečně vychladit.

Pak do něj rozklepněte 2 žloutky a pečlivě rozmíchejte.

Přilijte naběračkou další vývar a opět promíchejte. Tohle opakujte ještě tak 2-3x.

Pak obsah misky s rozmíchanými žloutky nalijte do vývaru a vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévka se nesmí již vyařit, musí být jen horká.

Pokud se vám i přes všechnu snahu žloutky srazily, nic se neděje. Možná to nevypadá profesionálně, ale na chuti to neubere 😉

Vraťte do polévky zeleninu, kterou jste si dali stranou a obrané nakrájené maso s drůbky.

Vše dochuťte cca 1/2 lžičky muškátového květu (dávkujte opatrně, jeho chuť je opravdu hodně výrazná, takže raději průběžně ochutnávejte a případně přidávejte).

Posledním krokem je příprava masových knedlíčků. Ty si můžete připravit mezitím, co se vám vaří kuře na vývar.

Rozmixujte si dohromady syrové maso (to bez kosti) a 2 bílky. Směs trošku osolte a opepřete.

Do směsi můžete přidat i nějaké drobně nakrájené bylinky.

Ze vzniklého řidšího těsta vykrajujte pomocí lžičky malé nočky a ty vkládejte do vroucí vody.

Vařte cca 3 minuty, pak nočky slijte a vložte do hotové polévky.

Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželkou a pažitkou.

Nejlepší je po uležení, 2-3. den. Pokud vám tedy tak dlouho vydrží 😉

PS: Místo masových nočků, nebo společně s nimi, můžete udělat do polévky i játrové knedlíčky.

PS2: Na přípravu uvedeného množství polévky jsem použila 1 krůtí krk a pár drůbků. Krk jsem si nechala rozseknout na víc části, aby se lépe vešel do hrnce. Maso i zelenina stálo pár korun a přitom z toho vyšel pořádný kotel hutné, chutné a výživné polévky. Opravdu doporučuji vyzkoušet!

00:00

2 Recenzí / komentářů

Vladi

Květen 16, 2016

Vynikající ! Díky za recept 🙂

LG

Lucie

Květen 16, 2016

Já díky za zprávu. Mám radost, že chutnalo

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation