Recept na kuře Tikka Masala » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-12-01-13-25-18

Kuře Tikka Masala

2014-12-01-13-25-18

Kuře Tikka Masala

  , ,   , , , , ,   , , , , ,

Prosinec 7, 2014

Hodnotit recept
Kuře Tikka Masala
0.0 0

Ve Velké Británii je tohle jídlo tak známé, že si ho běžně objednáte pod zkratkou CTM (Chicken Tikka Masala). Tikka znamená „kousky masa“ a „masala“ je v indické kuchyni označení pro omáčku. Nicméně, ať se to zdá jakkoliv nepravděpodobné, nejedná se o původní indické jídlo. I když ingredince nejsou zrovna „evropské“, o tuhle lahůdku se prý zasloužil jeden skotský kuchař, který šikovně spojil dvě tradiční indická jídla – kuřecí kousky masa pečené v peci tandoori a kořeněnou jogurtovou omáčku. Ať už je původ jídla jakýkoliv, rozhodně stojí za vyzkoušení. Možná se po jeho ochutnání také zařadíte mezi jeho milovníky, stejně jako já 🙂

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 2 hodin

    30 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g vykostěného kuřecího masa (nejlépe stehenní řízky)

2 cibule

1 plechovka loupaných rajčat

500 ml kokosového mléka

4 cm čerstvého zázvoru

4 stroužky česneku

1 lžička garam masala*

1 lžička mletého koriandru

1 lžička uzené papriky

1/2 lžičky kurkumy

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1 citrón

50 g kešu ořechů

4 lžíce ghee (popřípadě olivový olej)

2 hrsti čerstvého koriandru

chilli

sůl

1 větší květák

Postup

Naložte alespoň na 2 hodiny kuřecí maso pokrájené na kostičky do směsi nastrouhaného čerstvého zázvoru, šťávy z citrónu, drceného česneku, kurkumy a koření garam masala.

Na ghee nebo olivovém oleji nechte v hluboké pánvi zesklovatět cibuli pokrájenou na proužky.

Jakmile začne hnědnout, přidejte zbytek koření (mletý koriandr, papriku, mletý hřebíček) a nechte chvíli koření prohřát.

Pak přilijte rajčata a kokosové mléko. Jakmile směs začne vřít, přihoďte kuře včetně marinády, drobně pokrájené stonky čerstvého koriandru (lístky si ponechte na servírování) a najemno umleté kešu ořechy (drcené nestačí, musí být opravdu najemno umleté).

Vařte na mírném plameni cca 15-20 minut.

Na závěr dochuťte solí a špetkou chilli.

Květák rozeberte na růžičky a několika pulsy mixéru ho nasekejte na zrníčka o velikosti rýže.

Krátce ho osmahněte na lžíci olivového oleje, osolte, trošku podlejte vodou (stačí 1 dcl) a duste za občasného promíchání, dokud se voda nevyvaří a květák nezměkne.

Květákovou rýži lze také připravit v mikrovlnné troubě – nasekaný květák za občasného promíchání prohřívejte v míse do změknutí (cca 10 minut, podle výkonu trouby).

Směs Tikka Masala podávejte s květákovou rýží, posypanou pokrájenými lístky čerstvého koriandru.

Tato varianta je zjednodušenou verzí originálního receptu. Kuře by se správně mělo péct v peci tandoori na vysokou teplotu. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit původní receptuře, můžete kuřecí kousky upéct na grilu či v troubě. Kokosové mléko lze nahradit v primal variantě jogurtem.

* Kořenící směs garam masala koupíte v prodejnách s kořením či ve větších supermarketech. Můžete si ji ale také sami namíchat (1/2 lžíce římského kmínu, 1 lžička sušeného koriandru, 10 tobolek kardamomu, 1 lžička černého pepře, 1/2 lžičky mleté skořice, 10 hřebíčků, 1/4 lžičky muškátového říšku a 2 bobkové listy). Koření stačí prohřát na horké pánvi a pak najemno umlít v mlýnku na kávu či roztlouct v hmoždíři. Uchovávejte v uzavřené nádobě na tmavém místě. Používejte s rozmyslem, při použití většího množství jídlo zhořkne. Nicméně v menším množství naopak jídlu dodá nezapomenutelnou typickou chuť.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation