Kalendář a současně minikuchařka pro rok 2022 v prodeji 🗓 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuře Tikka Masala

Kuře Tikka Masala

  ,   , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Kuře Tikka Masala
5.0 1

Ve Velké Británii je tohle jídlo tak známé, že si ho běžně objednáte pod zkratkou CTM (Chicken Tikka Masala). Tikka znamená „kousky masa“ a „masala“ je v indické kuchyni označení pro omáčku. Nicméně, ať se to zdá jakkoliv nepravděpodobné, nejedná se o původní indické jídlo. I když ingredince nejsou zrovna „evropské“, o tuhle lahůdku se prý zasloužil jeden skotský kuchař, který šikovně spojil dvě tradiční indická jídla – kuřecí kousky masa pečené v peci tandoori a kořeněnou jogurtovou omáčku. Ať už je původ jídla jakýkoliv, rozhodně stojí za vyzkoušení. Možná se po jeho ochutnání také zařadíte mezi jeho milovníky, stejně jako já 🙂

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 2 hodin

    30 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

MASO (TIKKA)

400 g kuřecích stehenních řízků

100 g tučného bílého jogurtu * (viz poznámka)

1 lžíce citrónové šťávy

3 stroužky česneku

10 g čerstvého zázvoru

1/2 lžičky mleté kurkumy

1/2 lžičky mletého římského kmínu

1 lžička koření garam masala

sůl

OMÁČKA (MASALA)

25 g ghee

120 g cibule

4 stroužky česneku

10 g čerstvého zázvoru

1/2 lžičky mletého římského kmínu

1/2 lžičky mletého koriandru

1 lžička koření garam masala

špetka mleté skořice

špetka mletého hřebíčku

30 g rajčatového protlaku

400 g loupaných rajčat

50 g smetany *

20 g bílého tučného jogurtu *

150 ml vody

sůl

chilli koření podle chuti (volitelně)

čerstvý koriandr (volitelně)

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 2 hodin

    30 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

MASO (TIKKA)

Kuřecí maso nakrájejte na kostky a na 2-5 hodin naložte do marinády připravené z bílého jogurtu, citrónové šťávy, rozdrceného česneku, nastrouhaného zázvoru, kurkumy, římského kmínu, koření garam masala a soli.

Před podáváním namarinované masové kostky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10-15 minut v troubě předem vyhřáté na maximum (cca 230-250 °C).

OMÁČKA (MASALA)

Na ghee orestujte dozlatova na kostičky nakrájenou a jemně osolenou cibuli.

Až začne hnědnout, přidejte rozdrcený česnek a nastrouhaný zázvor. Za stálého míchání nechte chvíli rozvonět.

Přisypte všechno koření a pár vteřin opečte.

Vmíchejte rajčatový protlak a minutku restujte, abyste se zbavili výrazné kyselé vůně.

Přilijte loupaná rajčata a přiveďte k varu.

Teplotu plotýnky stáhněte na minimum, hrnec zakryjte a směs za občasného promíchání duste 15-20 minut.

Rajčatovou omáčku rozmixujte dohladka ponorným mixérem.

Dochuťte smetanou a jogurtem. Podle potřeby nařeďte troškou vody. Omáčku osolte a opepřete, případně přidejte i špetku chilli koření.

Upečené maso doplňte na talíři připravenou omáčkou (můžete ho do omáčky zamíchat přímo v hrnci) a servírujte například s květákovou rýží nebo nějakými plackami na styl naanu (třeba ze základu cibulového koláče, které ke konci pečení potřete troškou ghee s rozmačkaným česnekem). Kdo má rád, přidá i lístky koriandru.

TIPY

Pokud se vám nechce roztápět trouba, můžete kuřecí kousky zprudka opéct na pánvi v ghee. Nicméně příprava v troubě za vysoké teploty, která dodá masu typickou kouřovou chuť, se nejvíce blíží originálnímu receptu, kdy se kuře peče v peci tandoori za opravdu vysoké teploty. V létě lze proto velmi dobře využít i gril.

Kořenící směs garam masala dnes už koupíte celkem běžně v prodejnách s kořením či ve větších supermarketech. Můžete si ji ale také sami namíchat:

1 lžička sušeného koriandru

2 lžičky římského kmínu

0,5 lžičky mleté skořice

1 lžička černého pepře

10 tobolek zeleného kardamomu

10 hřebíčků

1/4 lžičky muškátového oříšku

2 bobkové listy

Koření krátce prohřejte na horké suché pánvi a pak najemno umelte v mlýnku na kávu. Uchovávejte v uzavřené nádobě na tmavém místě. Používejte s rozmyslem, při použití většího množství jídlo zhořkne. Nicméně v menším množství naopak jídlu dodá nezapomenutelnou typickou chuť.

Kuřecí Tikka Masala a máslové kuře jsou hodně podobná jídla, mnohdy se recepty na ně vyloženě shodují. Za mě je ale máslové kuře více krémové, smetanové, máslové (překvapivě :-D) a také chuťově sladší. Takže pokud hledáte indické jídlo s delikátnější chutí a ne až tak výraznou kyselostí rajčat, můžete Butter Chicken vyzkoušet. Zajímavou variantou je i kuře v kešu omáčce .

* V bezmléčné, paleo a Whole30 variantě nahraďte kokosovým mlékem.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota430 kcal / 1810 kJ (bez přílohy)
Sacharidy16 g
Tuky28 g
Bílkoviny29 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




6 Recenzí / komentářů

Eva

11 dubna, 2018

Vynikající záležitost 🙂 z vlastní zkušenosti mohu doporučit nešetřit na konzerovavanych rajcatech (případně i použít třeba syrova – dobře zralá), aby vysledna chut nebyla do kysela. Dělala jsem varianta pečení masa samostatně na grilu, až pěkně chytne barvu a je to dobrota.
Více receptu a la Indie 🙂 Jste skvělááá Lucko!

Lucie

11 dubna, 2018

Evi, mám radost, že se recept líbí a chutná. Máte pravdu, na rajčatech se nevyplatí šetřit 🙂

Zuzka

27 října, 2020

Luci zdravím, po delší době se chystám na tento můj oblíbený recept a … nějak ho nepoznávám. Nebo jsem se spletla? Maso naložené do zázvoru sedí, ale přidával se posekaný čerstvý koriandr, pomleté kešu, maso i s marinádou šlo rovnou do omáčky a nic se nemixovalo. Také se dávalo mnohem více kokosového mléka nebo jogurtu. Můžete mě prosím navést, s čím jsem si recept spletla? Nebo jste ho upravila? Moc děkuji za odpověď 🙂

Lucka

27 října, 2020

Zuzi, aj aj, tak to se omlouvám. Já ten původní recept přepsala, protože úplně „tikka“ nebyl. Ale až pozdě mě napadlo, že bych si tu původní verzi měla uložit, kdyby ji někdo hledal. Zkusím prohledat uložené zálohy webu a recept někde najít. Pokud by se mi to podařilo, dala bych sem vědět. Držte nám palce 🙂

Zuzka

28 října, 2020

Luci, už se mi přes server na zobrazování historie webu (používám ho v práci) podařilo dohledat starou verzi;-) Můžu Vám ji případně zaslat do mailu. Každopádně jsem ráda, že mi ještě paměť slouží, už jsem o sobě začínala pochybovat:-) Užijte si volný den!

Lucka

28 října, 2020

Moc děkuju, není potřeba. Našla jsem, zkopírovala a doplnila zpět na web 🙂
https://paleosnadno.cz/recept/indicke-kure-v-kokosove-omacce/
Omlouvám se, že jsem způsobila vaše pochyby ohledně funkčnosti paměti 😀
Opatrujte se a moc díky, že se mnou vaříte ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky