Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuře Tikka Masala

Kuře Tikka Masala

  , ,   , , , , ,   , , , , ,

Hodnotit recept
Kuře Tikka Masala
5.0 1

Ve Velké Británii je tohle jídlo tak známé, že si ho běžně objednáte pod zkratkou CTM (Chicken Tikka Masala). Tikka znamená „kousky masa“ a „masala“ je v indické kuchyni označení pro omáčku. Nicméně, ať se to zdá jakkoliv nepravděpodobné, nejedná se o původní indické jídlo. I když ingredince nejsou zrovna „evropské“, o tuhle lahůdku se prý zasloužil jeden skotský kuchař, který šikovně spojil dvě tradiční indická jídla – kuřecí kousky masa pečené v peci tandoori a kořeněnou jogurtovou omáčku. Ať už je původ jídla jakýkoliv, rozhodně stojí za vyzkoušení. Možná se po jeho ochutnání také zařadíte mezi jeho milovníky, stejně jako já 🙂

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 2 hodin

    30 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g vykostěného kuřecího masa (nejlépe stehenní řízky)

2 cibule

1 plechovka loupaných rajčat

500 ml kokosového mléka

4 cm čerstvého zázvoru

4 stroužky česneku

1 lžička garam masala*

1 lžička mletého koriandru

1 lžička uzené papriky

1/2 lžičky kurkumy

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1 citrón

50 g kešu ořechů

4 lžíce ghee (popřípadě olivový olej)

2 hrsti čerstvého koriandru

chilli

sůl

1 větší květák

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 2 hodin

    30 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Naložte alespoň na 2 hodiny kuřecí maso pokrájené na kostičky do směsi nastrouhaného čerstvého zázvoru, šťávy z citrónu, drceného česneku, kurkumy a koření garam masala.

Na ghee nebo olivovém oleji nechte v hluboké pánvi zesklovatět cibuli pokrájenou na proužky.

Jakmile začne hnědnout, přidejte zbytek koření (mletý koriandr, papriku, mletý hřebíček) a nechte chvíli koření prohřát.

Pak přilijte rajčata a kokosové mléko. Jakmile směs začne vřít, přihoďte kuře včetně marinády, drobně pokrájené stonky čerstvého koriandru (lístky si ponechte na servírování) a najemno umleté kešu ořechy (drcené nestačí, musí být opravdu najemno umleté).

Vařte na mírném plameni cca 15-20 minut.

Na závěr dochuťte solí a špetkou chilli.

Květák rozeberte na růžičky a několika pulsy mixéru ho nasekejte na zrníčka o velikosti rýže.

Krátce ho osmahněte na lžíci olivového oleje, osolte, trošku podlejte vodou (stačí 1 dcl) a duste za občasného promíchání, dokud se voda nevyvaří a květák nezměkne.

Květákovou rýži lze také připravit v mikrovlnné troubě – nasekaný květák za občasného promíchání prohřívejte v míse do změknutí (cca 10 minut, podle výkonu trouby).

Směs Tikka Masala podávejte s květákovou rýží, posypanou pokrájenými lístky čerstvého koriandru.

Tato varianta je zjednodušenou verzí originálního receptu. Kuře by se správně mělo péct v peci tandoori na vysokou teplotu. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit původní receptuře, můžete kuřecí kousky upéct na grilu či v troubě. Kokosové mléko lze nahradit v primal variantě jogurtem.

* Kořenící směs garam masala koupíte v prodejnách s kořením či ve větších supermarketech. Můžete si ji ale také sami namíchat (1/2 lžíce římského kmínu, 1 lžička sušeného koriandru, 10 tobolek kardamomu, 1 lžička černého pepře, 1/2 lžičky mleté skořice, 10 hřebíčků, 1/4 lžičky muškátového říšku a 2 bobkové listy). Koření stačí prohřát na horké pánvi a pak najemno umlít v mlýnku na kávu či roztlouct v hmoždíři. Uchovávejte v uzavřené nádobě na tmavém místě. Používejte s rozmyslem, při použití většího množství jídlo zhořkne. Nicméně v menším množství naopak jídlu dodá nezapomenutelnou typickou chuť.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Eva

Duben 11, 2018

Vynikající záležitost 🙂 z vlastní zkušenosti mohu doporučit nešetřit na konzerovavanych rajcatech (případně i použít třeba syrova – dobře zralá), aby vysledna chut nebyla do kysela. Dělala jsem varianta pečení masa samostatně na grilu, až pěkně chytne barvu a je to dobrota.
Více receptu a la Indie 🙂 Jste skvělááá Lucko!

Lucie

Duben 11, 2018

Evi, mám radost, že se recept líbí a chutná. Máte pravdu, na rajčatech se nevyplatí šetřit 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.