Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek zdarma (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Máslové kuře (Butter Chicken)

Máslové kuře (Butter Chicken)

  ,   , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Máslové kuře (Butter Chicken)
5.0 2

Indická kuchyně je plná barev a výrazného koření. Každé sousto poskytuje doslova gejzír chutí! Mezi nejoblíbenější indická jídla patří fantastické máslové kuře Butter Chicken - šťavnaté kuřecí kousky ve voňavé hebké husté smetanové omáčce. Také ho máte rádi, ale objednáváte si ho jen v restauraci? Anebo jste ještě nikdy neochutnali? Pak rozhodně doporučuji si ho zkusit připravit doma. Věřím, že si ho zamilujete ❤️

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 40 minut

    40 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

MASO

500 g kuřecích stehenních řízků

60 g bílého jogurtu

2 stroužky česneku

1 lžička koření garam masala

1/2 lžičky mleté kurkumy

1/4 lžičky mleté skořice

1/2 lžičky mletého koriandru

1/2 lžičky cayenského pepře (podle chuti)

OMÁČKA

40 g ghee nebo půl napůl olivový olej a máslo

150 g cibule

3 stroužky česneku

10 g čerstvého zázvoru

1 lžička koření garam masala

1/2 lžičky mleté kurkumy

1/4 lžičky mleté skořice

20 g rajčatového protlaku

400 g konzervovaných loupaných rajčat

250 g smetany na šlehání

voda nebo vývar podle potřeby

20 g másla

sůl

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 40 minut

    40 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

MASO

Kuřecí stehenní řízky (lze použít i prsní, ale maso bude sušší) nakrájejte na kostky.

Jogurt smíchejte s rozdrceným česnekem a veškerým kořením.

Do marinády vmíchejte kostky kuřete a uložte do lednice ideálně přes noc. Případně nechte maso marinovat cca 30 minut v pokojové teplotě.

Před úpravou maso s marinádou osolte a promíchejte.

Pro samotnou přípravu máte 3 možnosti.

Osobně doporučuji zvolit opečení masa v hrnci (viz níže). Dodává to omáčce příjemnou kouřovou chuť.

Maso lze také nezakryté upéct v troubě (cca 15-20 minut na 210 °C) a pak již jen prohřát v hotové omáčce.

Případně ho můžete v omáčce uvařit (maso vložte do rozmixované omáčky, povařte pod pokličkou cca 15 minut a pak teprve přidejte smetanu a máslo).

OMÁČKA

V hrnci rozehřejte na vyšší teplotu ghee nebo směs másla a olivového oleje.

Opečte v něm dohněda kostky masa naložené v marinádě.

Vyjměte je z hrnce a dejte zatím stranou.

Teplotu plotýnky snižte na vyšší střední stupeň a v tuku po mase orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.

Osolte ji, ať rychleji pustí šťávu a ta ze dna hrnce uvolní připečené kousíčky marinády (pozor, ta nesmí být vyloženě spálená, aby omáčka nebyla hořká).

Až cibule zezlátne, přidejte rozdrcený česnek a drobounce nasekaný zázvor (při jeho krájení si dejte opravdu záležet, větší kousky se později hůře mixují a zanechávají v jinak hladké omáčce nepříjemnou texturu). Krátce orestujte.

Základ omáčky zasypte kořením a to za stálého míchání opečte.

Přidejte rajčatový protlak a krátce ho orestujte.

Vše zalijte loupanými rajčaty a cca 1 dcl vody nebo vývaru.

Hrnec zakryjte poklicí, snižte teplotu plotýnky na nižší stupeň a nechte jemně probublávat 10-15 minut.

Omáčku rozmixujte dohladka ponorným mixérem.

Vmíchejte smetanu.

Do hrnce nasypte opečené kuřecí kostky a již jen krátce povařte.

Podle potřeby případně omáčku nařeďte troškou vody nebo vývaru a podle chuti osolte.

Vypněte plotýnku a do hotového pokrmu vmíchejte máslo.

Máslové kuře podávejte například s květákovou rýží nebo nějakými plackami na styl naanu.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota550 kcal / 2320 kJ
Sacharidy12 g
Tuky44 g
Bílkoviny27 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




4 Recenzí / komentářů

Barbora

Květen 25, 2020

Děkujeme za skvělý recept! Tak nějak jsem doufala, že po chicken kormě a kešu omáčce přidáte i moje nejoblíbenější indické butter chicken, a dočkala jsem se. S přítelem nám Vaše zdravá indická jídla hrozne moc chutnají! Děkujeme! 🙂

Lucka

Květen 26, 2020

Nic mi nedělá větší radost, než když se trefím receptem do chuti ❤️ Moc děkuju za milý komentář a skvělé hodnocení 🙂

Renča

Červen 5, 2020

Moc Vás zdravím, paní Lucie. Právě jsem uvařila toto naprosto skvělé jídlo. Je to naprostá pecka a jen těžce odolávám, abych nesnědla celý hrnec rodině! Možná jsem i něco v receptu pokazila, nepodařilo se mi marinované maso opéct do hněda, stále se v hrnci držela kašička-tak jsem to vzdala, prostě maso bylo obdělané, ale nebylo opečené :-)-poradíte, jak na to příště? . Při výrobě omáčky, jsem se rozhodla dát pouze 240g krájených rajčat z plechovky, připadalo mi to až dost. Omáčky mám přesto dostatek a řekla bych že je oranžovější než vaše na obrázku. Napadlo mě, že by byla omáčka dobrá i bez rajčat, lépe by vynikla chuť koření, příště to zkusím. Moc děkuji za tento skvělý recept! Dala bych i 6 hvězd!

Lucka

Červen 6, 2020

Zdravím, Renčo 🙂 Děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že chutná ❤️
K opečení masa je nutné mít hrnec rozpálený na vyšší teplotu a příliš jimi nemíchat. Nechat opéct krustičku a pak teprve maso obrátit.
Barvou na fotce se nenechte zmást. Velmi často je úplně jiná na různých monitorech či displejích. Vliv má i konkrétní značka konzervovaných rajčat 🙂
Bez rajčat to určitě také půjde. Jen už to nebude klasické Butter Chicken, kam rajčata patří 🙂 Ale je fajn, když se člověk nebojí zkoušet a experimentovat. Hlavní, že je chutná ❤️
Ještě jednou děkuji za milý komentář a vysoké hodnocení ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Top
0