Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Žluté kuřecí curry

Žluté kuřecí curry

  ,   , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Žluté kuřecí curry
5.0 6

Thajské curry je skvělá varianta, jak rychle připravit výborné jídlo a navíc téměř bez práce. Základem je kokosové mléko, které pokrmu dodá jemnost i exotickou chuť a zároveň sníží palčivost curry pasty. Vše podtrhne kyselost limetky, která celý pokrm krásně osvěží. Dříve bylo poměrně nesnadné sehnat typické asijské suroviny, dneska už uspějete i v běžných supermarketech. Nicméně doporučuji navštívit nějakou asijskou prodejnu (v Praze Sapu) a nakoupit tam. Ať to máte co nejvíc autentické 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

300 g stehenních kuřecích řízků

400 ml kokosového mléka

1 stvol citrónové trávy

3 lžičky žluté curry pasty *

1 lžička mleté kurkumy

1 lžíce rybí omáčky (u Whole30 nahraďte solí)

4 hrsti baby špenátu

1 hrst medvědího česneku popřípadě 1 utřený stroužek

2 malé cukety

1 chilli paprička

1 hrst lístků koriandru

1/2 limetky

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Stehenní řízky vložte do 3 dcl studené vody smíchané s 2 dcl kokosového mléka. Přidejte žlutou curry pastu a dobře promíchejte. Pokud nemáte medvědí česnek a používáte ten klasický, přidejte ho do hrnce teď, aby se varem zmírnila jeho štiplavá chuť.

Spodní část stvolu citrónové trávy rozbijte několika údery paličky nebo rukojeti nože a trávu přeřízněte na několik kousků. Přihoďte je do hrnce k masu. Vše vařte na mírném plameni 20-25 minut, dokud maso nezměkne.

Zatímco se curry vaří, nastrouhejte si na spiralizéru cuketové nudle. Pokud doma tohoto kuchyňského pomocníka nemáte, poslouží vám velmi dobře i speciální julienne škrabka, případně můžete omytou cuketu včetně slupky nakrájet na tenká čtvrtkolečka a povařit je krátce s masem (stačí opravdu jen pár minut).

Z hrnce vyjměte citrónovou trávu, maso natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky a vraťte zpět do curry. Směsi trošku rozjasněte barvu přidáním lžičky kurkumy, přilijte zbytek kokosového mléka a velmi krátce povařte. Nakonec curry dochuťte rybí omáčkou, v případě Whole30 ji nahraďte troškou soli.

Vypněte plotýnku a do horkého curry přimíchejte omytý baby špenát a natrhaný medvědí česnek.

Hotové curry na talíři doplňte nakrájenou chilli papričkou, koriandrem a čtvrtkou limetky na dochucení. Podávejte horké, společně se syrovými cuketovými nudlemi. Ty mírně změknou po přidání do vařícího curry přímo na talíři.

Ať chutná ❤️

Curry pastu seženete prakticky v každém asijském obchodě. Najdete ji i v běžném supermarketu, bohužel tam většinou mají ty s různými aditivy. Prodává se ve třech základních barvách - červená (ta je nejpálivější, ale dá se nejsnadněji sehnat), zelená a žlutá. Každá chutná malinko jinak, více či méně pálí a samozřejmě její použití ovlivní výslednou barvu pokrmu. Takže si můžete při přípravě curry s jeho barvou hrát 🙂

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




18 Recenzí / komentářů

Hanka

3 června, 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde kupujete curry pastu a jakou značku.

Lucie

4 června, 2017

Dobrý den, curry pastu kupuji v asijských obchodech. Jedná se o větší balení, v plastových kelímkách, značka Cock https://paleosnadno.cz/go/curry-pasta/

Veronika Matýsová

20 srpna, 2017

Vynikající 🙂

Lucie

21 srpna, 2017

To ráda čtu, díky 🙂

Sylva

25 října, 2017

Jednoznačně nejlepší curry, vylizovali jsme talíře 🙂

Lucie

25 října, 2017

Pochvala patří tomu, kdo vařil 😉

Bára

6 listopadu, 2017

Je to bozske a ultra jednoduche!! Dekuji

Lucie

7 listopadu, 2017

Všechna curry jsou boží 🙂 Miluju je! Já děkuju za komentář.

Lola

15 ledna, 2018

Výborný recept! Miluju curry a tohle jídlo nemělo chybu! 🙂

Děkuji za recept!

Lucie

16 ledna, 2018

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu i za zprávu 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Zuzana

24 ledna, 2018

Vynikající Doporučuji

Lucie

25 ledna, 2018

Moc díky za doporučení! Mám radost, že chutnalo.

Lucie

24 března, 2018

Lucie, muzi se zeptat, jestli lze necim nahradit citronovou travu? Nebo proste jen vynechat?

Lucie

24 března, 2018

Předpokládám, že limetkové listy neseženete, tak pak spíš vynechat. Věřím, že vám curry bude chutnat i tak 🙂

Lucie

24 března, 2018

Ne..jenom curry listy..treba zkusit ty? Zrovna to varim..a je to spise polevka nez omacka, ze? Ale kdybych z toho chtela omacku, mohla bych to necim zahustit? Dekuji..

Lucie

25 března, 2018

Curry listy ne, ty jsou úplně jiné 🙂 Už máte asi dovařeno a snědeno, takže jdu s radou pozdě. Curry je skutečně řidší. Lze ho ale zahustit rozmixováním části zeleniny, která se v něm vaří. I kokosové mléko po částečném vychladnutí mírně zhoustne.

Lukáš

21 dubna, 2020

TOP kari. Neuvěřitelně dobrý, jen místo cukety dávám ke konci vaření červenou papriku (chutná mi víc a líp vypadá 🙂 ). Díky za recept, vynikající.

Lucka

22 dubna, 2020

Mám velkou radost, že chutná 🙂
Cuketu jsem do žlutého curry volila záměrně s ohledem na její neutrální chuť a barvu. Ale i červená paprika je skvělá varianta ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0