🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Masové kuličky v houbové omáčce

Masové kuličky v houbové omáčce

  ,   , , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Masové kuličky v houbové omáčce
5.0 6

Věděli jste, že my Češi jsme jedním z jen velmi mála národů, kteří mají sběr hub jako oblíbený a velmi rozšířený koníček? Vždyť při málokteré činnosti si člověk tak krásně vyčistí hlavu, jako právě když vezme košík a vyrazí do lesa na houby. Milují to velmi často i ti, kteří houby sice nejedí, ale jejich sbírání je baví. Tak až se vrátíte z lesa s plným košíkem hub (nebo vás v obchodě zaujme vanička těch kupovaných), určitě vyzkoušejte tyhle šťavnaté masové kuličky v hebké houbové omáčce. Doufám, že si pochutnáte stejně jako já ❤️

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 15 minut

    30 minut

    45 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

MASOVÉ KULIČKY

400 g mletého vepřového masa

50 g čerstvých hub (hřiby, žampióny, hlíva aj.)

2 stroužky česneku

10 g hořčice

1 lžíce nasekaného čerstvého kopru nebo petrželky

20 g ghee nebo olivového oleje

HOUBOVÁ OMÁČKA

20 g ghee nebo olivového oleje

100 g cibule

400 g čerstvých hub (hřiby, žampióny, hlíva aj.)

100 ml suchého bílého vína (volitelně)

150 ml vývaru nebo vody

10 g hořčice

100 g smetany ke šlehání *

5 g vinného octa nebo citrónové šťávy

1 hrst čerstvého kopru nebo petrželky

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 15 minut

    30 minut

    45 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

MASOVÉ KULIČKY

Mleté vepřové maso smíchejte s drobounce nakrájenými nebo nasekanými houbami (pokud nebudou opravdu nadrobno, kuličky se budou rozpadat), rozdrceným česnekem, hořčicí, najemno nasekaným koprem nebo petrželkou, solí a pepřem.

Z masové směsi vytvořte malé kuličky (cca 5 kuliček na 1 porci) a opečte je ve velké pánvi na tuku dozlatova.

Příliš s nimi nemíchejte, pro jejich pootočení spíše potřeste pánví.

Opečené masové kuličky přesypte stranou a zakryté udržujte v teple.

HOUBOVÁ OMÁČKA

Do pánve po opečení masových kuliček přidejte další tuk a orestujte dohněda cibuli nakrájenou nadrobno (nenechte se zmást barvou z výpeku).

Zvyšte mírně teplotu plotýnky, k cibuli přisypte na plátky nebo kostky nakrájené houby a směs jemně osolte.

Za častého promíchání vyvařte všechnu šťávu, kterou houby pustí, a kousky hub opečte dozlatova.

Volitelně přilijte bílé víno a za stálého míchání ho vyvařte.

Obsah pánve zalijte vývarem nebo vodou a vše nechte krátce projít varem.

Část houbové omáčky odeberte stranou a rozmixujte dohladka spolu s hořčicí a smetanou.

Směs nalijte zpět do hrnce, krátce povařte a na závěr dochuťte pár kapkami octa nebo citrónu, solí a pepřem.

PODÁVÁNÍ

Opečené masové kuličky doplňte na talíři připravenou houbovou omáčkou a oblíbenou přílohou - například květákovou kaší, celerovým pyré, květákovou rýží, dýňovými noky, pečenou zeleninou a dalšími.

Vše posypte čerstvým koprem nebo petrželkou a hned podávejte.

TIPY

Místo vepřového masa lze použít i mix s hovězím nebo mleté drůbeží maso.

Omáčku lze připravit i ze sušených hub, které jste předem zalili vroucí vodou, nechali změknout a pak bez restování povařili ve vývaru.

Místo klasické smetany ke šlehání můžete použít kešu smetanu - ořechy zalijte vlažnou vodou, nechte 2-4 hodiny odstát, slijte, propláchněte a pak rozmixujte dohladka s troškou čerstvé vody nebo přímo omáčky.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota490 kcal / 2060 kJ
Sacharidy5 g
Tuky41 g
Bílkoviny21 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

14 Recenzí / komentářů

Markét

21 října, 2021

Luxus 🙂

Lucka

21 října, 2021

❤️ Krásné hodnocení, děkuju 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Jana

18 listopadu, 2021

Lucko máte můj velký obdiv. Vaše stránky jsem objevila teprve před týdnem, ale co jsem vyzkoušela a uvařila, vše bylo vynikající.
Moc Vám děkuji za Vaše nápady, postřehy i za recepty…

Lucka

18 listopadu, 2021

Jano, moc děkuji za milý komentář a krásnou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že se vám u mě líbí a že podle receptů chutná 🙂
Obdiv ale patří vám – vy vaříte, vám se jídla daří. Já přinesla jen inspiraci 🙂

Pavlina

27 ledna, 2022

Dnes vyzkouším masové kuličky v houbové omáčce. Určitě budou vynikající jako všechny vaše recepty. Dnes jsem taky potvrdila e mail na posílání vašich nápadů.
Jste sympatická a moc vám děkuji

Lucka

28 ledna, 2022

Vy jste zlatá! Moc děkuju za milý komentář a krásnou pochvalu ❤️ Budu se těšit na viděnou u nějakého nového receptu 🙂

Beránková Libuše

4 února, 2022

Právě jsme dojeli. Byly aj vylízané talíře . Malinko náročnější na přípravu, ale stojí to za to. Byla to mňamka veliká. Děkuju Luci za další skvělý recept!

Lucka

6 února, 2022

Vypucované talíře jsou pochvalou tomu, kdo vařil ❤️ Mám velkou radost, že recept přinesl inspiraci a chutnalo podle něj. Děkuju za milý komentář 🙂

Alena

16 února, 2022

Top

Lucka

17 února, 2022

Krátké, výstižné 🙂 Děkuju ❤️

Dagmara

31 března, 2022

Dnes se mi zrovna tento recept hodil a líbí se mi. Jednoduché a velmi chutné jídlo. Děkuji za inspiraci a vyzkouším další a další recepty.

Lucka

1 dubna, 2022

Děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář. Mám radost, že jste si pochutnala. Budu se těšit na viděnou u nějakého dalšího receptu ❤️

Kateřina

19 června, 2022

Dobrý den,

Mohu poprosit o informaci, kterou hořčici myslíte? Nejspíš kremžskou? Dekuji:)

Lucka

19 června, 2022

Dobrý den, hořčice je v poměru k masu tak málo, že na jejím druhu až tak nezáleží. Jde jen o přidání jemného chuťového nádechu. Osobně používám pouze hořčici dijonskou. Ale v tomto případě můžete zvolit jakkoliv vámi oblíbenou, tedy i krémžskou, pokud ji jinak používáte.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky