Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pekáčkový guláš

Pekáčkový guláš

  ,   , , , ,   , , ,

Hodnotit recept
Pekáčkový guláš
5.0 3

Určitě jste někdy slyšeli o kotlíkovém guláši. Jedná se původně o jídlo trampů připravované v kotlíku nad ohněm, ze surovin co příroda dala. Pojďte vyzkoušet trošku upravenou variantu s přípravou v troubě, ze surovin co dá vaše lednice… Anebo nejbližší obchod 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodin
  • 15 minut

    3 hodin

    3 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g hovězí kližky

100 g slaniny vcelku (ve variantě Whole30 podle vašeho uvážení vynechat)

3 velké cibule

4 stroužky česneku

4 rajčata

1 červená paprika (kapie)

10 žampiónů

2 lžíce sladké papriky

2 lžíce uzené papriky

1 lžíce majoránky

1 l vývaru

sůl

pepř

pálivá paprika (podle chuti)

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodin
  • 15 minut

    3 hodin

    3 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Kotlíkový guláš se připravuje v kotlíku nad ohněm (anebo méně romanticky v hrnci na plotně), suroviny se přidávají postupně, obsah se často promíchá. My si práci zjednodušíme – guláš upečeme v troubě, suroviny vložíme do pekáčku najednou a 3 hodiny si jich víceméně nebudeme všímat.

Hovězí maso nakrájejte na kostky (cca 3×3 cm), cibuli na slabé proužky, česnek na plátky, slaninu, rajčata a papriku na kostičky, žampiony na větší kousky.

Rajčata není nutné loupat, slupka se během vaření z větší části rozpadne. Pokud by vám ale kousky v guláši vadily, rajčata si oloupejte (nařízněte je na povrchu do kříže, zalijte vařící vodou, pak ponořte do ledové vody, nechte chvíli zchladit a pak oloupejte).

Všechny suroviny včetně koření vložte do pekáčku, zalijte 1 l vývaru (nebo vody) a promíchejte.

Se solí, pepřem a pálivou paprikou zatím šetřete, omáčka během přípravy zhoustne, proto ji finálně dochuťte až na závěr.

Pekáček zakryjte, vložte do trouby rozpálené na 160°C a pečte cca 3 hodiny (do úplného změknutí masa).

Jednou za čas guláš zkontrolujte a promíchejte.

Na závěr dosolte a opepřete podle chuti. Kdo má rád pálivá jídla, přidá trošku pálivé papriky nebo chilli.

Podávejte samotné nebo s nějakými zeleninovými plackami (cukeťáky, dýňovými, květákovými, batátovými) či upečenými batáty.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Olga

Září 25, 2018

Luxusni dobrota.. delala jsem z jehneciho masa a kosti a dopadl na jednicku. I manzel si pochvaloval. Dekuji za vyborny recept.

Lucie

Září 26, 2018

Mňam, jehněčí je skvělá volba! Úplně tu dobrotu cítím až sem 🙂

Ptolemai

Únor 19, 2019

Každý měsíc musí být aspoň jednou 🙂

Lucie

Únor 19, 2019

Tak to je pocta, děkuji! 🙂

Andrea

Duben 18, 2019

Dal by se pouzit i pomalý hrnec?

Lucie

Duben 19, 2019

Určitě ano

Lucka

Červen 16, 2019

Dobry den Luci! Moc dekujuu za velke usnadneni prace. V jednoduchosti je krasa a Tve recepty jsou uzasne ve sve jednoduchosti! Vareni me zase bavi, protoze u Tvych receptu nemusim travit more casu, ktery s malymi detmi nemam a presto muzu varit dobroty ☺️

Lucie

Červen 16, 2019

Dobrý den, Luci. To já moc děkuju! Protože číst podobné komentáře mi dělá velkou radost <3 Vědět, že všechna ta práce má smysl, že někomu aspoň trošku pomáhá a že mu chutná, je super pocit. Takže moc moc díky 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.