Květákové kroketky » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květákové kroketky

Květákové kroketky

  ,   , , , ,   , , , ,

Říjen 28, 2017

Hodnotit recept
Květákové kroketky
5.0 8

Stále se, i po tolika letech, nestačím divit, jak je zelenina neuvěřitelně variabilní a jak se s ní dá v kuchyni vyloženě hrát a kouzlit. Třeba takové krokety. Proč se držet zvyklostí a připravovat je jen z brambor, když se dají skvěle připravit i z květáku.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g květáku

90 g majonézy

1 + 2 stroužky česneku

100 g strouhaného parmezánu

2 vejce

1 velká hrst čerstvé petrželky

sůl

pepř

tuk na smažení (sádlo, ghee)

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Květák rozdrťte v mixéru na jemnou drť. Tentokrát se nemusí jednat o zrníčka jako u rýže, spíš naopak. Čím jemnější drť bude, tím lépe.

Květák nasolte. Solí není nutné nijak šetřit, dejte klidně plnou lžičku. Dobře promíchejte a nechte chvíli odstát.

Mezitím si připravte česnekovou majonézu. Stačí neochucenou majonézu smíchat s 1 stroužkem jemně rozdrceného česneku. Případně lze použít i tučnou zakysanou smetanu nebo jogurt. Dip dejte vychladit.

Rozdrcený květák vymačkejte opravdu hooooodně pečlivě v čisté bavlněné utěrce co nejvíc do sucha. Dá to práci, tak tím když tak pověřte partnera, nebo to berte jako malé posilovací cvičení. Čím bude drť sušší, tím vám budou kroketky lépe držet pohromadě. Gramáž květáku by se měla snížit skoro o polovinu.

Vymačkaný květák smíchejte s nastrouhaným parmezánem a vejci. Přidejte i 2 rozmačkané stroužky česneku a drobounce nakrájené bylinky. Místo petrželky lze použít třeba i libeček, bazalku, nať cibulky, pažitku atd. Směs opepřete, ochutnejte a případně trošku dosolte.

Z těsta vytvořte malé kroketky. Můžete udělat kuličky, ale lepší jsou malé kostičky, protože máte jistotu, že se opečou ze všech stran. Počítejte s tím, že vám na pánvi mírně klesnou, tak je dělejte malinko vyšší. Z uvedeného množství jich vychází přibližně 50 při gramáži okolo 12 g na jednu kroketku.

V pánvi si rozehřejte na vyšší střední teplotu vyšší vrstvu tuku a v něm osmažte připravené kroketky. Vzhledem k tomu, že se jim v horkém tuku malinko sníží výška, stačí je péct ze 2 stran. Z každé tak 3 minuty.

Osmažené kroketky z pánve přesuňte na papírovou utěrku, která vytáhne přebytečný tuk. Nechte je mírně vychladnout a pak je podávejte s vychlazeným česnekovým dipem.

Kdo se chce vyhnout smažení, může kroketky upéct v troubě. Stačí je vyskládat na plech vyložený pečícím papírem a vložit do trouby vyhřáté na 200 °C na přibližně 15-20 minut.

Níže uvedené kalorické hodnoty a makra jsou spočítané pro smaženou variantu a včetně majonézy.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie610 kcal
Bílkoviny18 g
Tuky55 g
Sacharidy12 g

30 Recenzí / komentářů

Zuzka

Říjen 31, 2017

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda mohu tyto kroketky dát péct do trouby a na jakou teplotu a přibližný čas byste je pekla? Jde mi o to, že pečení v troubě by přece jen mělo být o hodně zdravější než smažení, ne? Děkuji! 🙂

Lucie

Říjen 31, 2017

Dobrý den, vše je uvedené v poznámce pod čarou pod receptem 🙂

Zuzka

Listopad 1, 2017

Lucko, dá se místo parmezánu použít třeba Gran Moravia? Díky!

Lucie

Listopad 1, 2017

Zuzko, určitě ano, dá. Ať chutná 🙂

Martina

Listopad 7, 2017

Dobrý den, mám dotaz – mohu ten květák prostě projet odšťavňovačem, abych nemusela květák nasolovat a vymačkávat? Mám docela výkoný, který odšťavní kde co. Nebo je nutné nejdřív květák nasolit a pak dát do odšťavňovače? Jde mi o to, že s odšťavňovačem by to bylo rychlejší a vodu (nenasolenou) bych mohla dále požít třeba do polévky. Děkuji za odpověď.

Lucie

Listopad 8, 2017

Dobrý den, odšťavňovač nemám, takže neumím odpovědět. Ani neodhadnu, co se s květákem po odšťavnění stane. Ono to mačkání v utěrce zní strašidelně, ale je to hotové do pár vteřin 🙂

Lucka K.

Prosinec 31, 2017

Dobry den Luci. Kroketky vyborne i s pazitkou a domaci majoneza dle Tveho receptu proste nikdy neomrzi :-))). Jsi proste nejlepsi!

Lucie

Leden 1, 2018

Dobrý den, Luci. No já u vás doma nevařila, takže pochvala patří tobě 🙂 Mám radost, že jsem tě inspirovala receptem a že chutnalo.

DanaB

Leden 21, 2018

Dobrý den, chtěla jsem zeptat, kolik gramů je porce. M8m diabetickou dceru a vše musím přepočítávat na gramy a jednotyk insulínu. Ve vašem receptu je sice, že jedna porce má 13gramů sacharidů,a le kolik váží jedna porce?
Děkuji.

Lucie

Leden 22, 2018

Dobrý den, je to množství odpovídající jedné třetině připraveného jídla podle receptu (porce jsou uvedené vždy v záhlaví receptu). Porce přesně na gramy se to bráním psát, protože stačí, aby někdo jinak vymačkal květák, a už je výsledná gramáž úplně někde jinde.

Leden 26, 2018

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, jestli má být ten květák uvařený nebo syrový? Děkuji za odpověď.

Lucie

Leden 27, 2018

Dobrý den, syrový.

Eva

Únor 7, 2018

vynikajici

Lucie

Únor 8, 2018

To moc ráda čtu 🙂

Lu Zedníková

Únor 13, 2018

Děkuji za recept. Udělala jsem placičky, mezi které jsem po osmažení dala zapéct sýr, výborná večeře.

Lucie

Únor 14, 2018

Super nápad! Díky za jeho sdílení. Mám radost, že chutnalo.

Pavla

Březen 7, 2018

Krásný den Lucie, děkuji za úžasné recepty, jsou naprosto fantastické. Dnes jsem dělala krokety z brokolice a paráda.
Ještě jednou díky za inspiraci.

Lucie

Březen 10, 2018

Krásný den, Pavlo. Mám radost, že se recepty líbí a chutná podle nich. Použití brokolice na přípravu kroketek je super nápad. Díky za jeho sdílení 🙂

Andrea

Březen 10, 2018

Luxusní a už se těším, až vyzkouším další recepty.

Lucie

Březen 10, 2018

Moc díky za pochvalu. Také se těším, že vyzkoušíte další recepty a doufám, že vám budou stejně chutnat jako tenhle 🙂

Jana

Červen 25, 2018

Právě jsem vyzkoušela k večeři, trošku jsem recept proměnila,protože jsem neměla ty “právé” ingredience – místo parmazánu gouda, také jsem měla jen husí vajíčko a pár křepelčích. Přidala jsem pažitku a jednu půlku osmazila a druhou pekla v troubě cca 30min. Chuťově je určitě lepší ta smažená verze,ale tu si dám až zítra na oběd 🙂 děkuji za recept

Lucie

Červen 26, 2018

To já děkuju. Za komentář a sdílení varianty na obměnu receptu. Dejte vědět, jak chutnalo 🙂

Kačka

Červenec 12, 2018

Dnes jsme je měli k večeři, s králíkem a polníčkem, verzi pečenou v troubě. Moc jsme si pochutnali Chválil i manžel, kterého jsem ještě nedávno k jezení květáku musela přemlouvat Zítra to na něho zkusím s celerem v podobě krémové polévky s nivou

Lucie

Červenec 13, 2018

Pochvala patří plně kuchařce 🙂
Jsem moc zvědavá na výsledek vašeho pokusu, dejte vědět 🙂

Andrea

Srpen 9, 2018

Kroketky jsou úžasné,dělala jsem ke guláši. Děkuji moc za recept

Lucie

Srpen 9, 2018

To já moc děkuju 🙂 Za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře. Mám velkou radost, že chutnalo.

Terezie

Září 22, 2018

Krásný den přeji,
mám takový zvláštní dotaz. Dělám si všelijaké zásoby a tyhle krokety by byly jedna z úžasných možností. Šlo by je zmrazit, aby neztratily chuť, popřípadě se z nich nestalo “blátíčko”? A pokud by to šlo, zmrazit již upečené nebo ještě sirové?
Předem děkuju za odpověď 🙂

Lucie

Září 23, 2018

Krásný den, to by mělo fungovat 🙂 Zamrazila bych je upečené a pak před podáváním ještě krátce dopekla.

Pavlína

Říjen 14, 2018

Krásný den! Poradíte mi v čem květák mixujete? Nutribulet – NE, ponorák – NE. Strouhala jsem, ale dřina.

Lucie

Říjen 15, 2018

Krásný den 🙂 Osobně používám elektrický sekáček. Buď nástavec na robota (pro větší množství zeleniny), nebo nástavec na ponorný mixér (při menším množství).
Strouhání je vážně dřina!

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Tomáš před 4 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Alena před 7 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Miroslav před 9 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Denisa před 10 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Jitka před 11 hodinami
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Martin před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Monika před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: MVDr.Tereza před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lucie před 1 dnem
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Zdenka před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Ladislava před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Hana před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Stanislav před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lucie před 2 dny
 
DÁRKOVÝ POUKAZ: Kuchařka – Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Michaela před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Kateřina před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Michaela před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Iveta před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Michaela před 3 dny
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.