Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek zdarma (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květákové kroketky

Květákové kroketky

  ,   , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Květákové kroketky
5.0 10

Stále se, i po tolika letech, nestačím divit, jak je zelenina neuvěřitelně variabilní a jak se s ní dá v kuchyni vyloženě hrát a kouzlit. Třeba takové krokety. Proč se držet zvyklostí a připravovat je jen z brambor, když se dají skvěle připravit i z květáku.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

600 g květáku

90 g majonézy

1 + 2 stroužky česneku

100 g strouhaného parmazánu

2 vejce

1 velká hrst čerstvé petrželky

sůl

pepř

tuk na smažení (sádlo, ghee)

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Květák rozdrťte v mixéru na jemnou drť. Tentokrát se nemusí jednat o zrníčka jako u rýže, spíš naopak. Čím jemnější drť bude, tím lépe.

Květák nasolte. Solí není nutné nijak šetřit, dejte klidně plnou lžičku. Dobře promíchejte a nechte chvíli odstát.

Mezitím si připravte česnekovou majonézu. Stačí neochucenou majonézu smíchat s 1 stroužkem jemně rozdrceného česneku. Případně lze použít i tučnou zakysanou smetanu nebo jogurt. Dip dejte vychladit.

Rozdrcený květák vymačkejte opravdu hooooodně pečlivě v čisté bavlněné utěrce co nejvíc do sucha. Dá to práci, tak tím když tak pověřte partnera, nebo to berte jako malé posilovací cvičení. Čím bude drť sušší, tím vám budou kroketky lépe držet pohromadě. Gramáž květáku by se měla snížit skoro o polovinu.

Vymačkaný květák smíchejte s nastrouhaným parmazánem a vejci. Přidejte i 2 rozmačkané stroužky česneku a drobounce nakrájené bylinky. Místo petrželky lze použít třeba i libeček, bazalku, nať cibulky, pažitku atd. Směs opepřete, ochutnejte a případně trošku dosolte.

Z těsta vytvořte malé kroketky. Můžete udělat kuličky, ale lepší jsou malé kostičky, protože máte jistotu, že se opečou ze všech stran. Počítejte s tím, že vám na pánvi mírně klesnou, tak je dělejte malinko vyšší. Z uvedeného množství jich vychází přibližně 50 při gramáži okolo 12 g na jednu kroketku.

V pánvi si rozehřejte na vyšší střední teplotu vyšší vrstvu tuku a v něm osmažte připravené kroketky. Vzhledem k tomu, že se jim v horkém tuku malinko sníží výška, stačí je péct ze 2 stran. Z každé tak 3 minuty.

Osmažené kroketky z pánve přesuňte na papírovou utěrku, která vytáhne přebytečný tuk. Nechte je mírně vychladnout a pak je podávejte s vychlazeným česnekovým dipem.

Kdo se chce vyhnout smažení, může kroketky upéct v troubě. Stačí je vyskládat na plech vyložený pečícím papírem a vložit do trouby vyhřáté na 200 °C na přibližně 15-20 minut.

Níže uvedené kalorické hodnoty a makra jsou spočítané pro smaženou variantu a včetně majonézy.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota610 kcal / 2 552 kJ
Sacharidy12 g
Tuky55 g
Bílkoviny18 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




38 Recenzí / komentářů

Zuzka

31 října, 2017

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda mohu tyto kroketky dát péct do trouby a na jakou teplotu a přibližný čas byste je pekla? Jde mi o to, že pečení v troubě by přece jen mělo být o hodně zdravější než smažení, ne? Děkuji! 🙂

Lucie

31 října, 2017

Dobrý den, vše je uvedené v poznámce pod čarou pod receptem 🙂

Zuzka

1 listopadu, 2017

Lucko, dá se místo parmezánu použít třeba Gran Moravia? Díky!

Lucie

1 listopadu, 2017

Zuzko, určitě ano, dá. Ať chutná 🙂

Martina

7 listopadu, 2017

Dobrý den, mám dotaz – mohu ten květák prostě projet odšťavňovačem, abych nemusela květák nasolovat a vymačkávat? Mám docela výkoný, který odšťavní kde co. Nebo je nutné nejdřív květák nasolit a pak dát do odšťavňovače? Jde mi o to, že s odšťavňovačem by to bylo rychlejší a vodu (nenasolenou) bych mohla dále požít třeba do polévky. Děkuji za odpověď.

Lucie

8 listopadu, 2017

Dobrý den, odšťavňovač nemám, takže neumím odpovědět. Ani neodhadnu, co se s květákem po odšťavnění stane. Ono to mačkání v utěrce zní strašidelně, ale je to hotové do pár vteřin 🙂

Lucka K.

31 prosince, 2017

Dobry den Luci. Kroketky vyborne i s pazitkou a domaci majoneza dle Tveho receptu proste nikdy neomrzi :-))). Jsi proste nejlepsi!

Lucie

1 ledna, 2018

Dobrý den, Luci. No já u vás doma nevařila, takže pochvala patří tobě 🙂 Mám radost, že jsem tě inspirovala receptem a že chutnalo.

DanaB

21 ledna, 2018

Dobrý den, chtěla jsem zeptat, kolik gramů je porce. M8m diabetickou dceru a vše musím přepočítávat na gramy a jednotyk insulínu. Ve vašem receptu je sice, že jedna porce má 13gramů sacharidů,a le kolik váží jedna porce?
Děkuji.

Lucie

22 ledna, 2018

Dobrý den, je to množství odpovídající jedné třetině připraveného jídla podle receptu (porce jsou uvedené vždy v záhlaví receptu). Porce přesně na gramy se to bráním psát, protože stačí, aby někdo jinak vymačkal květák, a už je výsledná gramáž úplně někde jinde.

26 ledna, 2018

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, jestli má být ten květák uvařený nebo syrový? Děkuji za odpověď.

Lucie

27 ledna, 2018

Dobrý den, syrový.

Eva

7 února, 2018

vynikajici

Lucie

8 února, 2018

To moc ráda čtu 🙂

Lu Zedníková

13 února, 2018

Děkuji za recept. Udělala jsem placičky, mezi které jsem po osmažení dala zapéct sýr, výborná večeře.

Lucie

14 února, 2018

Super nápad! Díky za jeho sdílení. Mám radost, že chutnalo.

Pavla

7 března, 2018

Krásný den Lucie, děkuji za úžasné recepty, jsou naprosto fantastické. Dnes jsem dělala krokety z brokolice a paráda.
Ještě jednou díky za inspiraci.

Lucie

10 března, 2018

Krásný den, Pavlo. Mám radost, že se recepty líbí a chutná podle nich. Použití brokolice na přípravu kroketek je super nápad. Díky za jeho sdílení 🙂

Andrea

10 března, 2018

Luxusní a už se těším, až vyzkouším další recepty.

Lucie

10 března, 2018

Moc díky za pochvalu. Také se těším, že vyzkoušíte další recepty a doufám, že vám budou stejně chutnat jako tenhle 🙂

Jana

25 června, 2018

Právě jsem vyzkoušela k večeři, trošku jsem recept proměnila,protože jsem neměla ty „právé“ ingredience – místo parmazánu gouda, také jsem měla jen husí vajíčko a pár křepelčích. Přidala jsem pažitku a jednu půlku osmazila a druhou pekla v troubě cca 30min. Chuťově je určitě lepší ta smažená verze,ale tu si dám až zítra na oběd 🙂 děkuji za recept

Lucie

26 června, 2018

To já děkuju. Za komentář a sdílení varianty na obměnu receptu. Dejte vědět, jak chutnalo 🙂

Kačka

12 července, 2018

Dnes jsme je měli k večeři, s králíkem a polníčkem, verzi pečenou v troubě. Moc jsme si pochutnali Chválil i manžel, kterého jsem ještě nedávno k jezení květáku musela přemlouvat Zítra to na něho zkusím s celerem v podobě krémové polévky s nivou

Lucie

13 července, 2018

Pochvala patří plně kuchařce 🙂
Jsem moc zvědavá na výsledek vašeho pokusu, dejte vědět 🙂

Andrea

9 srpna, 2018

Kroketky jsou úžasné,dělala jsem ke guláši. Děkuji moc za recept

Lucie

9 srpna, 2018

To já moc děkuju 🙂 Za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře. Mám velkou radost, že chutnalo.

Terezie

22 září, 2018

Krásný den přeji,
mám takový zvláštní dotaz. Dělám si všelijaké zásoby a tyhle krokety by byly jedna z úžasných možností. Šlo by je zmrazit, aby neztratily chuť, popřípadě se z nich nestalo „blátíčko“? A pokud by to šlo, zmrazit již upečené nebo ještě sirové?
Předem děkuju za odpověď 🙂

Lucie

23 září, 2018

Krásný den, to by mělo fungovat 🙂 Zamrazila bych je upečené a pak před podáváním ještě krátce dopekla.

Pavlína

14 října, 2018

Krásný den! Poradíte mi v čem květák mixujete? Nutribulet – NE, ponorák – NE. Strouhala jsem, ale dřina.

Lucie

15 října, 2018

Krásný den 🙂 Osobně používám elektrický sekáček. Buď nástavec na robota (pro větší množství zeleniny), nebo nástavec na ponorný mixér (při menším množství).
Strouhání je vážně dřina!

Tea

13 února, 2019

Mě se to nepovedlo, ale snad se mi povedou příště 🙂

Lucie

13 února, 2019

To mě mrzí, že se kroketky nevydařily 🙁 Co konkrétně se nepovedlo?

Lukáš

17 března, 2019

Díky za recept, vypadal skvěle, ale mě se to vůbec nepovedlo. Nevím jestli to bylo tím, že jsem květák rozmixoval moc najemno – vlastně na kaši ve výkonném mixéru. V utěrce jsem z něj vytlačil spoustu vody. Kroketky tvarovat šly, držely pohromadě, ale byly dost jemné. Katastrofa přišla na pánvi – použil jsem ghee, kroketky vyskládal, ale ty se při snaze o otočení rozpadaly na kaši. Tož teď roztápím troubu, zkusím zbytek upéct :-).

Lucie

18 března, 2019

To mě moc mrzí, že se kroketky nepovedly 🙁 Myslím, že přílišné rozmixování mohlo být skutečně příčinou.
Pevně doufám, že upečení v troubě zafungovalo a nakonec jste si pochutnal 🙂

Artur

23 června, 2019

příprava 20 minut? to jako vážně? seru se s tím už druhou hodinu, a to mi ještě přítelkyně zapomněla sdělit, že to mám před vymačkáním nasolit

PS. Děláme trochu větší porci ze 3 květáků

Lucie

24 června, 2019

Tak to chápu – ze 3 květáků to bude trvat mnohem déle než 20 minut 🙂

Elen

6 září, 2019

Tak mě se úplně rozpustily ☹️ dělala jsem je na pánvi, příště zkusím troubu

Lucie

7 září, 2019

To mě moc mrzí, že kroketky nepovedly 🙁 Měla jste opravdu dobře vymačkaný květák? Bez toho to bohužel fungovat nebude.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0