Surovina v receptu: bylinky
Kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou
Tradiční indonéský recept na ochucené masové špízy se stal oblíbeným po celém světě. I když se k jeho přípravě používají různé suroviny (od masa, mořských plodů, tofu či vajec) a často se podává třeba se sladkou sójovou omáčkou, jeho název Satay (někdy také jako Saté) se stal synonymem pro kuřecí špízy doplněné sladkokyselou arašídovou omáčkou. Pokud se ale arašídům vyhýbáte, zkuste tuhle variantu s kešu. Díky jejich přirozené sladké chuti není potřeba dip už vůbec doslazovat. Detail receptu »
Zapečený chléb se sýrem a rajčatovou salsou
Tento recept byl před několika lety hooooodně oblíbený. Pamatuji si, jak jsme si ho dávali vždy na grilovačce, když jsme čekali, než bude hotové maso. Nedávno jsem si na tenhle zapečený chléb se sýrem vzpomněla a dostala na něj chuť :-) No kdo by nemiloval krásně roztavený sýr a chleba ochucený bylinkami a česnekem a k tomu voňavou rajčatovou salsu. Lahoda ❤️ Detail receptu »
Dýňový salát s bylinkami
Ještě před pár lety mi dýně připadala jako naprosto nudná surovina, ze které se dá udělat maximálně tak krémová polévka. Dneska se jí nemůžu nabažit a vždy se hrozně moc těším na její sezónu, až bude k dostání téměř všude. Pak přijde na řadu nejen ta zmiňovaná polévka, ale také třeba dezerty a různé přílohy. Od pečených kousků, přes "rýži" a pyré, až po různé přílohové saláty, jako je tenhle. Detail receptu »
SVĚŽÍ a VOŇAVÁ kuchařka v balíčku s výraznou slevou
Dvě mé kuchařky vám poskytnou dostatek inspirace a receptů pro celý rok. Svěží kuchařka je zaměřena na vaření z jarních a letních surovin. Voňavá kuchařka je zaměřena na podzimní a zimní suroviny.
Smetanové zelí s houbami
S koncem léta a příchodem podzimu se většinou mění chutě na to, co by si člověk rád dal. Alespoň já to tak mám. V létě u mě vedou svěží jednoduchá jídla postavená na čerstvé zelenině. S prvním ochlazením přichází na řadu vařená či pečená podzimní zelenina, často v kombinaci se smetanovými omáčkami a houbami. Vše tohle jsem se pokusila spojit do snadného receptu z jednoho hrnce. A i když samochvála prý smrdí, myslím, že se to podařilo na výbornou :-) Detail receptu »
Cuketový salát se sušenými rajčaty a šunkou
Koukám, že v poslední době tu mám jeden cuketový recept za druhým. Čemu se ale také divit! Je plná sezóna cuket a nápadů, jak je zpracovat, není nikdy dost. Napadá vás klasikova otázka "Kam s ní?" Věřím, že až vyzkoušíte tenhle super jednoduchý salát, budete ještě litovat, že cuket nemáte doma víc. Detail receptu »
Cuketové špagety (cudle) s tuňákem
V létě, kdy teploty teploty přesahují třicítky, se člověku nechce trávit moc času v kuchyni a volí na přípravu jednoduchá a lehce stravitelná jídla. Není ale nutné být celou dobu jen zeleninových salátech. Tyhle cuketové špagety si připravíte za pár minut, z pár surovin, které většina z nás má doma, a přesto věřím, že si ohromně pochutnáte. Stejně jako já :-) Detail receptu »
Panenka v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem
Květák je neuvěřitelně variabilní zelenina a dají se z něj vykouzlit naprosto skvělá jídla. Jedním z nich je třeba i tenhle teplý květákový salát se zálivkou ze sušených rajčat. Bude vám chutnat i samotný, ale spolu se šťavnatou vepřovou panenku v parmazánové krustě tvoří dokonalou dvojici. Určitě mi po vyzkoušení dáte za pravdu :-) Detail receptu »
Sýrové kuličky
Když člověk připravuje občerstvení pro hosty, občas mu dojde inspirace a neví, co zvolit jako drobné pohoštění, nebo jednoduše nemá tolik času, aby se připravoval s různými pomazánkami, jednohubkami či chlebíčky. V obou případech se může hodit recept na sýrové kuličky v mnoha variantách, které budete mít hotové doslova během chvilky. Detail receptu »
Mé šťavnaté recepty v jídelníčcích na hubnutí
Detailní stravovací plán plný mých receptů, který vás za tři týdny, krok za krokem, provede po cestě k dosažení ideální váhy a jejímu udržení od Petra a Míši z Fitplan.cz. Vychutnejte si 3 vyvážená jídla na každý den s obsahem do 100 g sacharidů denně. Tahle kniha je podrobný návod na hubnutí, s jídelníčky a recepty na tři týdny
Cuketové rollatini
Rollatini se běžně připravují ze silnějších plátků lilku, které se předem upečou, aby byly dostatečně měkké. Přeci jen, lilek je tvrdohlavý a trvá mu to o něco déle, než zvláční. Tento klasický italský recept jsem si drze půjčila a upravila ho do verze s cuketou. Detail receptu »
Panenka v krémových žampiónech
Vepřová panenka je úžasně šťavnaté a chuťově výborné maso. Pokud teda víte, jak na ní ;-) Ideální je ji zprudka orestovat na pánvi a pak dopéct v troubě. Zkaramelizovaný povrch udrží v mase veškerou šťávu a každé sousto vás pak vynese na vrchol blaha. Pokud ho navíc doplníte krémovou omáčkou se žampióny, úspěch je zaručen. Detail receptu »
Masové kuličky v oopsie plackách
Vždycky, když na stůl připravíte spoustu mističek s různými ingrediencemi (od nakrájené zeleniny, přes různé dipy a maso) a necháte hosty, ať si každý sestaví jídlo sám, vždycky uspějete. Navíc přípravou takového pohoštění nestrávíte hodiny v kuchyni. Přesně takový je i recept na jehněčí kuličky v plackách ze sýru a vajec. Detail receptu »
Žluté kuřecí curry
Thajské curry je skvělá varianta, jak rychle připravit výborné jídlo a navíc téměř bez práce. Základem je kokosové mléko, které pokrmu dodá jemnost, mírně nasládlou exotickou chuť a zároveň sníží palčivost curry pasty. Vše podtrhne kyselost limetky, která celý pokrm krásně osvěží. Zkrátka zlatá trojkombinace - sladké, kyselé a pálivé ;-) Detail receptu »
Dutch Baby – pečená palačinka
Znáte tuhle německou pečenou palačinku? Vím, podle názvu to na německý recept nevypadá, ale slovem "dutch" byli označováni němečtí přistěhovalci v USA začátkem 20. století. A právě jim vděčíme za tuhle dobrotu. Její příprava je velmi jednoduchá, navíc si ji můžete udělat v mnoha verzích, takže se vám jen tak nepřejí. Detail receptu »
Mé nejlepší recepty pro Whole30, Paleo, Primal i Low Carb v e-knihách
406 šťavnatých receptů v e-kuchařkách, které na webu nenajdete. Je celkem jedno, jakou nálepku svému stravovacímu stylu dáme. Někdo potřebuje striktně počítat sacharidy nebo kalorie, jinému stačí vyhnout se lepku. Tyhle kuchařky to všechno zohledňují. Najdete v nich vyladěné recepty na to, jak z malého nákupu ve večerce udělat skvělá a zdravá jídla.Vyřešte věčný problém “Co zdravého zase vařit?”
Květákový kuskus
Květákovu rýži už zná asi každý, kdo jí "jinak". Zkuste ale jednou květák rozdrtit na drobnější zrnka a připravit ho na způsob kuskusu. Stačí ho doplnit ingrediencemi podle vaší chuti. V tomto receptu si můžete ještě dlouho po skončení léta připomenout teplé prosluněné dny. Pokud nejíte mléčné výrobky, vynechte sýr a květákový kuskus podávejte jako přílohu k orestovanému kuřecímu masu. Detail receptu »
Cuketové placky se sušenými rajčaty a olivami
Když vrcholí sezóna cuket, občas dochází nápady co s nimi. Pokud už jste vyzkoušeli všechny možné varianty, od cuketových špaget, cuketových "bramboráků" a dalších receptů, zkuste je jednou upéct jako placku ochucenou Itálií inspirovanými surovinami. Detail receptu »
Losos na černo s bylinkovými batáty
Tohle jídlo vypadá na talíři ohromně efektně. Tmavá barva upečeného lososa a křupavá krustička z voňavého koření skvěle kontrastuje s jemnou chutí rybího masa. Bylinkové batáty a svěží majonéza vše už jen chuťově podtrhne. Detail receptu »
Mexický „tacos“ bůček
Miluju jídla, která se jí rukama. Chutnají mi tak nejvíc. A pokud se navíc jedná o pokrm, kde si každé sousto nakombinujete sami podle sebe, jsem na vrcholu blaha :-D Sem bezpochyby patří různé nachos, tacos a wrapy z mexické kuchyně. Detail receptu »
Porchetta
Porchetta (čti porketa) je typická italská specialita. V každém kraji najdete jiný „jediný pravý zaručený“ recept, někde hraje prim dochucení fenyklovými semínky, jinde třeba muškátovým oříškem nebo rozmarýnem... Detail receptu »
Mexický losos s květákovou rýží, avokádem a rajčaty
Už jsem to tu několikrát zmiňovala – já prostě funguju na sluneční pohon :-) Podzim, s jeho pošmournými uplakanými dny, jednoduše nemám ráda. Proto se snažím v brzkém podzimu vařit jídla ze sezónních surovin, které mi evokují léto. Detail receptu »
Pečené dýňové nudle s rajčaty a masovými kuličkami
Pokud máte doma spiralizér, tenhle recept určitě vyzkoušejte. A jestli ne, tak si honem tohoto skvělého kuchyňského pomocníka pořiďte. Dokáže totiž z mnoha druhů zeleniny vykouzlit překvapivě dobré nudle. Detail receptu »
Pečené brokolicové karbanátky s tatarskou omáčkou
Že „nouze naučila Dalibora housti“ známe (doufám ;-)) všichni. V případě tohoto receptu to platí dvojnásob. Z lednice na mě smutně koukal balíček mletého masa a brokolice. Napadaly mě různé varianty a kombinace, ale nakonec vyhrála lenost :-) Detail receptu »