Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňový salát s bylinkami

Dýňový salát s bylinkami

  ,   , , , , , , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Dýňový salát s bylinkami
0.0 0

Ještě před pár lety mi dýně připadala jako naprosto nudná surovina, ze které se dá udělat maximálně tak krémová polévka. Dneska se jí nemůžu nabažit a vždy se hrozně moc těším na její sezónu, až bude k dostání téměř všude. Pak přijde na řadu nejen ta zmiňovaná polévka, ale také třeba dezerty a různé přílohy. Od pečených kousků, přes "rýži" a pyré, až po různé přílohové saláty, jako je tenhle.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

750 g máslové dýně nebo hokaido

2 stroužky česneku

4 lžíce olivového oleje

1 velká hrst oblíbených čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, koriandr, bazalka aj.)

1 lžíce vinného nebo jablečného octa

40 g okapaných sušených rajčat

chilli (volitelně a podle chuti)

60 g šalotky

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí omýt. Dýni zbavte případných semínek a nakrájejte na kostky.

Promíchejte je s troškou olivového oleje a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte i neoloupané stroužky česneku.

Vložte do trouby vyhřáté na 200-210 °C a pečte přibližně 20 minut

Rozmixujte na hrubou pastu oblíbené čerstvé bylinky, olivový olej, ocet a sušená rajčata. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i trošku chilli (ať už čerstvou chilli papričku bez semínek, vločky nebo koření).

Oloupanou šalotku nakrájejte na tenké nudličky.

Vyjměte z trouby upečenou dýni a česnek. Stroužky vymáčkněte, měkký vnitřek rozetřete a vmíchejte do připravené bylinkové pasty.

V míse smíchejte ještě teplou upečenou dýni, bylinkový dresink a nakrájenou šalotku.

Podle chuti osolte a opepřete.

Salát můžete hned podávat. Chutná výborně nejen teplý, ale i studený. Hodí se skvěle k pečenému nebo grilovanému masu.

Pokud budete chtít někdy zkusit i jinou variantu salátu, můžete olivový olej v dresinku nahradit třeba zakysanou smetanou (neplatí pro Whole30 či paleo) nebo majonézou. V takovém případě zálivku promíchejte s dýní až poté, co po upečení vychladne.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Kalorie300 kcal
Bílkoviny4 g
Tuky19 g
Sacharidy24 g

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.