Hemenex (Ham and Eggs)
Hemenex (Ham and Eggs)
Hlavní jídla, Rychlovky (do 30 minut), Snídaně Bez lepku, Keto, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 slanina, uzeniny, vejce
2024-03-08
Ohodnotit receptTak na téhle snídani jsem vyrostla! U nás doma patřila k tradičnímu nedělnímu ránu. Šunka s vejci, po česku pěkně "hemenex", je skvělé a super snadné jídlo z pouhých pár základních surovin ❤️ Ale aby se opravdu povedlo, přesně podle vašeho gusta, je dobré dodržet několik jednoduchých kroků...
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
5 minut
10 minut
15 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
5 minut
10 minut
15 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Nepřilnavou pánev rozehřejte na vyšší střední teplotu. Přidejte do ní máslo a nechte rozpustit.
Až začne pěnit, vložte tenké plátky šunky a nechte 1 minutu opéct.
Teplotu plotýnky stáhněte na přibližně třetinový výkon a na šunku vyklepněte vejce. Osolte je a opepřete.
Bez zakrývání nechte vejce za nízké teploty odspodu zatáhnout - bílek by měl během 5-10 minut ztuhnout, ale žloutek zůstat příjemně tekutý, šunka se opéct, ale nevysušit. Proto nikam zbytečně nespěchejte a nezvedejte teplotu plotýnky.
Na závěr můžete případně pánev zakrýt, odstavit z plotny a nechat pod poklicí minutu zbytkovým teplem dojít.
Pokud nemáte rádi tekuté žloutky, hemenex připravujte po celou dobu zakrytý - působením zadrženého tepla se pod poklicí dostatečně provaří svrchu i žloutky.
Připravený hemenex hned podávejte.
TIPY
Tradiční základní hemenex lze volitelně obměňovat podle chuti - například pod vejce přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku nebo orestované houby, pro dochucení sáhněte po sladké či pálivé paprice. Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete hemenex posypat strouhaným sýrem. Aby žloutky zůstaly příjemně tekuté, můžete je do pánve přidat dodatečně, až na částečně rozpuštěný sýr. Jestliže na tekutých žloutcích netrváte, vejce pokryjte plátky sýru a pánev zakryjte poklicí.
Hemenex je počeštělé anglické spojení slov „šunka a vejce (ham and eggs)". Tato kombinace patří mezi tradiční americké a anglické snídaně. Vypadá ale úplně jinak. Suroviny se nepřipravují v jedné placce, ale každá zvlášť. Vejce mohou mít různou podobu - od míchaných, volských ok až po ztracená.
V Paleo, Whole30 a bezmléčné verzi máslo nahraďte sádlem.
Místo šunky od kosti lze případně použít i šunku dušenou nebo slaninu. U W30 a paleo dbejte důkladně na jejich složení.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..