🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 1000+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Eton Mess

Eton Mess

    , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Eton Mess
0.0 0

Do Eton Mess jsem se zamilovala hned po první lžičce. A to nejsem zrovna na sladké! Jenže když se spojí šťavnaté jahody, hebká šlehačka a křupavé pusinky, vznikne dezert, kterému se prostě nedá odolat. Jeho původ sahá až do 19. století, kdy vznikl na prestižní anglické škole Eton College. Jeho název by se dal přeložit jako „etonský nepořádek“ – a přesně tak i vypadá. Nepřikrášlený, nedbalý… ale naprosto božský. Ideální v plné jahodové sezóně ❤️

  • Příprava: 35 minut
  • Vaření / pečení: 55 minut
  • 35 minut

    55 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

30 g erythritolu *

1 bílek

pár zrníček soli

1 g jablečného octa

360 g čerstvých jahod

pár kapek citrónové šťávy

300 g smetany ke šlehání

1 lžička vanilkového extraktu

1000+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 35 minut
  • Vaření / pečení: 55 minut
  • 35 minut

    55 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Erythritol umelte v elektrickém mlýnku na kávu do podoby jemného prášku.

Bílky se špetičkou soli vyšlehejte do sněhu, který po otočení bude držet v misce, ale jeho špičky se budou stále ohýbat.

Po troškách do něj důkladně zašlehejte [20] g umletého erythritolu a nakonec i ocet. Výsledná směs by měla být krásně lesklá a pevná.

Pomocí lžičky vytvořte na plechu vyloženém pečicím papírem malé nízké kopečky (cca 6 kusů na 1 porci).

Vložte je do trouby předem vyhřáté na 95 °C (nepoužívejte horkovzduch) a bez otevírání dvířek sušte přibližně 50-60 minut (přesný čas bude hodně záviset na velikosti a výšce pusinek). Pokud pak půjdou snadno odlepit z pečicího papíru, nechte je v chladnoucí troubě dojít. Jinak je ještě chvíli sušte.

Po vychladnutí pusinky rozdrobte na kousky.

Zatímco se pusinky pečou, připravte jahodový rozvar. Přibližně [250] g jahod rozmačkejte nebo rozmixujte a za velmi častého míchání jemně vařte několik minut. Směs by měla zhoustnout tak, aby se v ní po prohrnutí tvořila cestička.

Rozvar dochuťte pár kapkami citrónové šťávy a nechte vychladnout.

Vychlazenou smetanu smíchejte se zbytkem jemně umletého erythritolu a vanilkovým extraktem. Vyšlehejte do pevné šlehačky.

Do skleniček postupně navrstvěte připravené suroviny - jahodový rozvar, šlehačku, rozdrobené pusinky a nakrájené zbylé jahody.

Hned podávejte, případně uložte na kratší dobu do lednice.

TIPY

Na přípravu pusinek nepoužívejte xylitol ani kokosový cukr – pusinky se nevysuší a jejich konzistence bude spíše gumová. Nevhodná jsou také všechna tekutá sladidla.

Pokud vám při ochutnání trošky syrového bílkového sněhu budou na jazyku drhnout zrníčka erythritolu, ještě chvíli šlehejte, aby se sladidlo dobře zapracovalo a sníh byl opravdu hebký, ale pevný.

Pusinky lze připravit ve větším množství a použít později. Pro tyto účely je uložte do dobře těsnící nádoby (jednotlivé vrstvy můžete proložit pečicím papírem) a uložte na suché místo, kde vydrží několik týdnů až měsíců. Pokud důkladně zabráníte přístupu vlhkosti (například v pevně uzavíratelné krabičce), můžete je i zamrazit. Díky nízké vlhkosti je pak můžete konzumovat hned po vytažení z mrazáku.

Tradiční jahody lze obměnit například za borůvky, maliny či ostružiny.

Část smetany můžete nahradit bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo tvarohem. Opatrně je vmíchejte do připravené šlehačky.

Pokud je ovoce krásně zralé a sladké, můžete slazení v krému vynechat.

POZNÁMKA K RECEPTU

Jedná se o verzi tradičního receptu Eton Mess, upravenou tak, aby odpovídala principům stravování, kterým se na svých stránkách věnuji. V případě klasické varianty místo erythritolu použijte moučkový nebo jemný krupicový cukr a množství navyšte až zhruba dvojnásobně.

* Více informací k použitému sladidlu najdete v Tipech na konci receptu

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?

Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.

Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.

Aplikace mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota340 kcal / 1410 kJ
Sacharidy10 g
Tuky31 g
Bílkoviny4 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0