📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Plantainové chipsy a hranolky

Plantainové chipsy a hranolky

  , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Plantainové chipsy a hranolky
5.0 1

Tento recept už jsem chtěla dlouho vyzkoušet. Plantainy byl jednou ze surovin, kterou jsem před změnou své stravy vůbec neznala. A protože ráda zkouším nové chutě a ingredience (tím spíš, pokud patří do asijské kuchyně, která mi učarovala), bylo jasné, že k tomu prostě jednou dojde. Je to tady a já vůbec nechápu, proč jsem to tak dlouho odkládala 😀 Jsou výborné! Pokud čekáte, že plantainy budou chutnat jako banány, jste na omylu, i když tak vypadají. Spíše chuťově připomínají pečené brambory. Takže zkuste plantainy sehnat (osobně je v Praze kupuji buď na Francouzské 66, nebo v ovozelu u zastávky Štěpánská, dají se sehnat i v Sapě nebo v Globusu) a recept zkuste. Rozhodně za to stojí 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

cca 200 g oloupaných plantainů

2-3 lžíce olivového nebo kokosového oleje

2 zarovnané lžičky grilovacího koření

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 osoby

Postup

Plantainy oloupejte. Zní to snadno, ale až tak lehce, jako u banánů, to nejde. Nejlépe se proto plantainy loupou tak, že se podélce nakrojí slupka a ta se postupně po kouskách sloupne.

Potom si plantain nakrájejte na tvary, které odpovídají výslednému pokrmu – na tenké plátky, kolečka nebo hranolky. U hranolek a koleček si vystačíte s nožem, na plátky vám bude skvělým pomocníkem škrabka na brambory nebo plátkovací struhadlo (mandolína).

Smíchejte 2-3 lžíce oleje se zvoleným kořením. Osobně doporučuji domácí grilovací koření nebo kořenící himalájskou sůl Africká harisa od firmy Cereus, popřípadě použijte sůl s kořením podle vaší volby (vždy ale pozorně pročtěte složení, aby nebyly přimíchané nějaké nepovolené suroviny).

Nakrájené plantainy rozprostřete v jedné vrstvě na pečící plech vyložený pečícím papírem (já na jeden 200g plantain použila dva plechy) a slabě potřete připravenou směsí.

Vložte do trouby vyhřáté na cca 170°C a pečte cca 20 minut.

Podávejte jako snack (to neplatí pro Whole30), nebo jako přílohu k masu. Lze doplnit ochucenou majonézou nebo guacamole.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

6 Recenzí / komentářů

Zdeněk Strnad

16 února, 2016

To zní jako skvělá low-sugar verze banánů!

Plantains are members of the banana family, but they are starchier and lower in sugar, which means that when they are ripe, they will still be green in color. If you get them when they are overripe, they may have started to turn yellow or black. While a banana makes a great, raw on-the-go-snack, plantains aren’t usually eaten raw because of the high starch content.

Lucie

16 února, 2016

Přesně tak 😉

Miroslav

27 května, 2016

Používáte zelený nebo zralý? Viděl jsem někde recepty na kaši ze zralých plantainů, ale zatím nevyzkoušel.

Lucie

27 května, 2016

Na tenhle recept jedině nezralé, zelené. Kaši z plantainů jsem jedla. Když se dobře ochutí, je to paráda. Hodně receptů na použití plantainů najdete v latinsko-americké kuchyni.

Alena

19 června, 2024

Milá Lucie, děkuji za super recept, jako vždy podrobně napsaný, takže i na poprvé s plantainem se vydaří. Plantainy kupuji zřídka kdy, ale uz podle je podle Vašeho receptu dělám po několikáté. Jsou skutečně výborné.

Lucka

20 června, 2024

Pěkný den, Aleno, děkuji vám za milý komentář 🙂 Mám radost, že jste si na plantainech pochutnala a že vám recept pomohl ve vzájemném seznámení ❤️ A moc děkuju za jejich připomenutí! Už dlouho jsem si je nedělala a asi bych to měla napravit.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0