📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vánoční roláda

Vánoční roláda

  ,   , ,   , ,

Ohodnotit recept
Vánoční roláda
5.0 2

Vánoční roláda (Buche de Noël), připomínající svým tvarem polínko dřeva, patří neodmyslitelně na sváteční stůl v mnoha francouzských rodinách. Bývá naplněná i potažená čokoládovým krémem, na jehož povrchu se pomocí vidličky vytvoří rýhy podobné zvrásněné kůře stromu. Tímto receptem jsem se volně inspirovala při pečení sladké oopsie rolády. Pokud chcete sebe i své blízké během svátků potěšit něčím sladkým bez rafinovaného cukru, mouky a dokonce i ořechů, určitě recept vyzkoušejte. Ale podělte se, ne že ho sníte celý sami 😉

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 3 hodin

    30 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 15-20 plátků
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

4 vejce

250 g plnotučného tvarohu

150 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)

10 g hořkého kakaa

40 g hořké vysokoprocentní čokolády (min. 80%)

sladidlo (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

špetka soli

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 3 hodin

    30 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 15-20 plátků

Postup

Žloutky ze 4 vajec rozmixujte se 150 g tvarohu, kakaem, nalámanou čokoládou a zvoleným sladidlem. Přesnou gramáž „cukru“ vám neřeknu. Hodně totiž záleží na jeho druhu a míře sladivosti. Já použila 100 g kokosového cukru (má menší sladivost, medu bude potřeba méně). Takže míchejte, ochutnávejte a postupně podle chuti doslazujte.

Ze 4 bílků, špetky soli a 1 lžíce co nejvíce studené vody vyšlehejte pevný sníh. Ten pak opatrně po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Vzniklé řídké těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby předem vyhřáté na 150°C a pečte cca 30 minut. Během této doby troubu neotvírejte, jinak vám těsto spadne.

Než se těsto upeče, připravte si krém. Našlehejte dotuha šlehačku. Jakmile je dostatečně pevná, vmíchejte do ní opatrně zbylých 100 g tvarohu a sladidlo (já použila cca 50 g xylitolu; vy míchejte, ochutnávejte a případně doslaďte). Dejte vychladit.

Upečené těsto nechte po vyjmutí z trouby trošku vychladnout, pak ho jemně sloupněte z pečícího papíru, pomažte ho po jeho délce do 2/3 šlehačkovým krémem a opatrně zaviňte (od potřeného konce k tomu nepomazanému – krém se při zavinování rozprostře po celé délce těsta). Roládu přeneste na servírovací tác (koncem těsta dospodu, aby se nerozbalovala), její povrch ostrým nožem drobně „rozvrásněte“, aby připomínala výše zmíněnou kůru stromu, a pak ji jemně poprašte xylitolem nebo erythritolem (jako sněhem).

Roládu nechte vychladit v lednici minimálně 2 hodiny. Pak odkrojte nepravidelné konce rolády, krájejte ji na plátky a podávejte.

Tenhle recept berte jako inspiraci pouze pro sváteční příležitosti. Vzhledem k použitým sladidlům to opravdu není recept na každodenní mlsání 😉

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

13 Recenzí / komentářů

Lenka

22 března, 2018

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli jste nezkoušela použít tento recept do formy, např. na velikonočního beránka (i když bude tmavý)? Hledám recept na beránka, ale přítelovy “náhražky” mouky jako např. kokosová v dezertech moc nejedou a tento recept mi připadá, že by mohl projít 🙂
Děkuji za odpověď, Lenka

Lucie

22 března, 2018

Dobrý den, nezkoušela a ani bohužel nemyslím, že by to fungovalo. Zkoušela jste mandlovou mouku místo kokosové? Kokosová hodně saje, je suchá, drolivá. Mandlová ve výsledku připomíná piškotové těsto. V kombinaci s ovocem (jablka, hrušky aj.) či zeleninou (cuketa, červená řepa, dýně) je skvělá.

Lenka

22 března, 2018

Mockrát děkuji za odpověď. Mleté mandle taky používám, ale nemám je tak jemné…. Zkusím najít nějaký recept na piškotové těsto z mandlové mouky a uvidíme, co z toho vznikne 🙂

Lucie

23 března, 2018

Tak pak dejte vědět. Držím palce 🙂

Ivana

20 října, 2018

Dobrý den, včera jsem zkoušela. Chutově pecka, ale moc se mi nepovedlo těsto. Žloutková směr byla strašně řídká a at jsem se snažila sebevíc, vždy se po vymíchání s bílkem část tekutiny uvolnila, při lití na plech byla někde část úplně tekutá a jinde hezké těstíčko. Upeklo se, ale žloutky klesly na spodek a vytvořily žlutý film a docela se manipulaci trhalo. Jakou má mít správně konzistenci? Nevím, kde se mohla stát chyba. A ještě jedna věc, používáte klasický velký plech, nebo nějaký menší? Děkuji,Ivana.

Lucie

21 října, 2018

Dobrý den, to mě mrzí, že se těsto nepovedlo. Bohužel mě nenapadá, v čem by mohl být zádrhel. Těsto by mělo být řidší, taková spíše pěna, ale nemělo by vyloženě téct.
Plech mám spíše menší.

Ivana

22 října, 2018

Zkusím žloutky déle mixovat. Děkuji.

Bara

23 září, 2020

Dobry den, dnes jsem narazila na tenhle recept na strankach a jelikoz si rada ukladam recepty, tak jsem se ho snazila najit i v aplikaci v mobilu a dat si ho do oblibenych. Ale at hledam jak hledam, tak ho v aplikaci nenachazim. Jak je to mozne?

Lucka

23 září, 2020

Dobrý den, děkuji za projevený zájem o recept. Do aplikace se recepty přidávají postupně a ne všechny, které jsou na stránkách, jsou už v aplikaci zveřejněné.
Zrovna tento recept teprve na přidání do aplikace teprve čeká 🙂

Terka

18 prosince, 2020

drží to i bez želatiny, ta náplň? moc dík

Lucka

18 prosince, 2020

Vyloženě tuhý krém to není, ale drží. Má konzistenci něco jako pribiňáček 🙂

Andy

29 dubna, 2021

Nedobrý recept :/ žloutky předpokládám vyšlehat a ne rozmixovat :/ těsto tekutá kejda, 30 minut moc :/ krém jsem asi podelala špatným tvarohem, ale taky moc tekutý :/ za mě neee

Lucka

29 dubna, 2021

Díky za zpětnou vazbu. Mrzí mě, že se recept nepovedl 🙁
Žloutky se skutečně mixují, samozřejmě by to šlo i vyšlehat, ale bylo by nutné najemno nastrouhat čokoládu.
Každá trouba peče trošku jinak, proto je nutné si recept případně upravit. Na celkovou dobu pečení bude mít vliv i konzistence těsta.
Jaký tvaroh jste použila? Jeho hustota a tučnost bude důležitá pro krém i samotné těsto. Nejlepší je ten balený, ne z vaničky.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0