🤩 NOVINKA 🤩 Stolní kalendář s recepty pro rok 2020 TO MĚ ZAJÍMÁ
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vánoční roláda

Vánoční roláda

  ,   , ,   , , ,

Hodnotit recept
Vánoční roláda
5.0 1

Vánoční roláda (Buche de Noël), připomínající svým tvarem polínko dřeva, patří neodmyslitelně na sváteční stůl v mnoha francouzských rodinách. Bývá naplněná i potažená čokoládovým krémem, na jehož povrchu se pomocí vidličky vytvoří rýhy podobné zvrásněné kůře stromu. Tímto receptem jsem se volně inspirovala při pečení sladké oopsie rolády. Pokud chcete sebe i své blízké během svátků potěšit něčím sladkým bez rafinovaného cukru, mouky a dokonce i ořechů, určitě recept vyzkoušejte. Ale podělte se, ne že ho sníte celý sami 😉

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 3 hodin

    30 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 15-20 plátků
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

4 vejce

250 g plnotučného tvarohu

150 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)

10 g hořkého kakaa

40 g hořké vysokoprocentní čokolády (min. 80%)

sladidlo (xylitol, erythritol, kokosový cukr nebo med)

špetka soli

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 3 hodin

    30 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 15-20 plátků

Postup

Žloutky ze 4 vajec rozmixujte se 150 g tvarohu, kakaem, nalámanou čokoládou a zvoleným sladidlem. Přesnou gramáž „cukru“ vám neřeknu. Hodně totiž záleží na jeho druhu a míře sladivosti. Já použila 100 g kokosového cukru (má menší sladivost, medu bude potřeba méně). Takže míchejte, ochutnávejte a postupně podle chuti doslazujte.

Ze 4 bílků, špetky soli a 1 lžíce co nejvíce studené vody vyšlehejte pevný sníh. Ten pak opatrně po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Vzniklé řídké těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby předem vyhřáté na 150°C a pečte cca 30 minut. Během této doby troubu neotvírejte, jinak vám těsto spadne.

Než se těsto upeče, připravte si krém. Našlehejte dotuha šlehačku. Jakmile je dostatečně pevná, vmíchejte do ní opatrně zbylých 100 g tvarohu a sladidlo (já použila cca 50 g xylitolu; vy míchejte, ochutnávejte a případně doslaďte). Dejte vychladit.

Upečené těsto nechte po vyjmutí z trouby trošku vychladnout, pak ho jemně sloupněte z pečícího papíru, pomažte ho po jeho délce do 2/3 šlehačkovým krémem a opatrně zaviňte (od potřeného konce k tomu nepomazanému – krém se při zavinování rozprostře po celé délce těsta). Roládu přeneste na servírovací tác (koncem těsta dospodu, aby se nerozbalovala), její povrch ostrým nožem drobně „rozvrásněte“, aby připomínala výše zmíněnou kůru stromu, a pak ji jemně poprašte xylitolem nebo erythritolem (jako sněhem).

Roládu nechte vychladit v lednici minimálně 2 hodiny. Pak odkrojte nepravidelné konce rolády, krájejte ji na plátky a podávejte.

Tenhle recept berte jako inspiraci pouze pro sváteční příležitosti. Vzhledem k použitým sladidlům to opravdu není recept na každodenní mlsání 😉

00:00

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




7 Recenzí / komentářů

Lenka

Březen 22, 2018

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli jste nezkoušela použít tento recept do formy, např. na velikonočního beránka (i když bude tmavý)? Hledám recept na beránka, ale přítelovy “náhražky” mouky jako např. kokosová v dezertech moc nejedou a tento recept mi připadá, že by mohl projít 🙂
Děkuji za odpověď, Lenka

Lucie

Březen 22, 2018

Dobrý den, nezkoušela a ani bohužel nemyslím, že by to fungovalo. Zkoušela jste mandlovou mouku místo kokosové? Kokosová hodně saje, je suchá, drolivá. Mandlová ve výsledku připomíná piškotové těsto. V kombinaci s ovocem (jablka, hrušky aj.) či zeleninou (cuketa, červená řepa, dýně) je skvělá.

Lenka

Březen 22, 2018

Mockrát děkuji za odpověď. Mleté mandle taky používám, ale nemám je tak jemné…. Zkusím najít nějaký recept na piškotové těsto z mandlové mouky a uvidíme, co z toho vznikne 🙂

Lucie

Březen 23, 2018

Tak pak dejte vědět. Držím palce 🙂

Ivana

Říjen 20, 2018

Dobrý den, včera jsem zkoušela. Chutově pecka, ale moc se mi nepovedlo těsto. Žloutková směr byla strašně řídká a at jsem se snažila sebevíc, vždy se po vymíchání s bílkem část tekutiny uvolnila, při lití na plech byla někde část úplně tekutá a jinde hezké těstíčko. Upeklo se, ale žloutky klesly na spodek a vytvořily žlutý film a docela se manipulaci trhalo. Jakou má mít správně konzistenci? Nevím, kde se mohla stát chyba. A ještě jedna věc, používáte klasický velký plech, nebo nějaký menší? Děkuji,Ivana.

Lucie

Říjen 21, 2018

Dobrý den, to mě mrzí, že se těsto nepovedlo. Bohužel mě nenapadá, v čem by mohl být zádrhel. Těsto by mělo být řidší, taková spíše pěna, ale nemělo by vyloženě téct.
Plech mám spíše menší.

Ivana

Říjen 22, 2018

Zkusím žloutky déle mixovat. Děkuji.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Hana před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Renáta Opava-Podvihov před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020
zakoupil/a: Dagmar Praha 2 před 3 hodinami
 
e-kuchařky: Voňavá kuchařka + Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 5 e-knih)
zakoupil/a: Denisa před 3 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Barbora Ústí nad Orlicí před 4 hodinami