Recept na vánoční roládu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vánoční roláda

Vánoční roláda

  ,   , ,   , , ,

Prosinec 18, 2014

Hodnotit recept
Vánoční roláda
0.0 0

Vánoční roláda (Buche de Noël), připomínající svým tvarem polínko dřeva, patří neodmyslitelně na sváteční stůl v mnoha francouzských rodinách. Bývá naplněná i potažená čokoládovým krémem, na jehož povrchu se pomocí vidličky vytvoří rýhy podobné zvrásněné kůře stromu. Tímto receptem jsem se volně inspirovala při pečení sladké oopsie rolády. Pokud chcete sebe i své blízké během svátků potěšit něčím sladkým bez rafinovaného cukru, mouky a dokonce i ořechů, určitě recept vyzkoušejte. Ale podělte se, ne že ho sníte celý sami 😉

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 3 hodin

    30 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 15-20 plátků
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

4 vejce

250 g plnotučného tvarohu

150 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)

10 g hořkého kakaa

40 g hořké vysokoprocentní čokolády (min. 80%)

sladidlo (xylitol, erythritol, kokosový cukr nebo med)

špetka soli

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 3 hodin

    30 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 15-20 plátků

Postup

Žloutky ze 4 vajec rozmixujte se 150 g tvarohu, kakaem, nalámanou čokoládou a zvoleným sladidlem. Přesnou gramáž „cukru“ vám neřeknu. Hodně totiž záleží na jeho druhu a míře sladivosti. Já použila 100 g kokosového cukru (má menší sladivost, medu bude potřeba méně). Takže míchejte, ochutnávejte a postupně podle chuti doslazujte.

Ze 4 bílků, špetky soli a 1 lžíce co nejvíce studené vody vyšlehejte pevný sníh. Ten pak opatrně po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Vzniklé řídké těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby předem vyhřáté na 150°C a pečte cca 30 minut. Během této doby troubu neotvírejte, jinak vám těsto spadne.

Než se těsto upeče, připravte si krém. Našlehejte dotuha šlehačku. Jakmile je dostatečně pevná, vmíchejte do ní opatrně zbylých 100 g tvarohu a sladidlo (já použila cca 50 g xylitolu; vy míchejte, ochutnávejte a případně doslaďte). Dejte vychladit.

Upečené těsto nechte po vyjmutí z trouby trošku vychladnout, pak ho jemně sloupněte z pečícího papíru, pomažte ho po jeho délce do 2/3 šlehačkovým krémem a opatrně zaviňte (od potřeného konce k tomu nepomazanému – krém se při zavinování rozprostře po celé délce těsta). Roládu přeneste na servírovací tác (koncem těsta dospodu, aby se nerozbalovala), její povrch ostrým nožem drobně „rozvrásněte“, aby připomínala výše zmíněnou kůru stromu, a pak ji jemně poprašte xylitolem nebo erythritolem (jako sněhem).

Roládu nechte vychladit v lednici minimálně 2 hodiny. Pak odkrojte nepravidelné konce rolády, krájejte ji na plátky a podávejte.

Tenhle recept berte jako inspiraci pouze pro sváteční příležitosti. Vzhledem k použitým sladidlům to opravdu není recept na každodenní mlsání 😉

00:00

4 Recenzí / komentářů

Lenka

Březen 22, 2018

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli jste nezkoušela použít tento recept do formy, např. na velikonočního beránka (i když bude tmavý)? Hledám recept na beránka, ale přítelovy “náhražky” mouky jako např. kokosová v dezertech moc nejedou a tento recept mi připadá, že by mohl projít 🙂
Děkuji za odpověď, Lenka

Lucie

Březen 22, 2018

Dobrý den, nezkoušela a ani bohužel nemyslím, že by to fungovalo. Zkoušela jste mandlovou mouku místo kokosové? Kokosová hodně saje, je suchá, drolivá. Mandlová ve výsledku připomíná piškotové těsto. V kombinaci s ovocem (jablka, hrušky aj.) či zeleninou (cuketa, červená řepa, dýně) je skvělá.

Lenka

Březen 22, 2018

Mockrát děkuji za odpověď. Mleté mandle taky používám, ale nemám je tak jemné…. Zkusím najít nějaký recept na piškotové těsto z mandlové mouky a uvidíme, co z toho vznikne 🙂

Lucie

Březen 23, 2018

Tak pak dejte vědět. Držím palce 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 6 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: MUDr.Zdeňka před 18 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dana před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Vlasta před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Šárka před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Alena před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Irena před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Eliška před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zuzana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Ivana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha) + 1 Item
zakoupil/a: Lucia před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Gabriela před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Martina před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Lucie před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Ditta před 5 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Helena před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Simona před 5 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Ester před 6 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Renata před 6 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Markéta před 6 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x