Recept na vánoční roládu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-12-17-06-27-58

Vánoční roláda

2014-12-17-06-27-58

Vánoční roláda

    , ,   , , ,

Prosinec 18, 2014

Hodnotit recept
Vánoční roláda
0.0 0

Vánoční roláda (Buche de Noël), připomínající svým tvarem polínko dřeva, patří neodmyslitelně na sváteční stůl v mnoha francouzských rodinách. Bývá naplněná i potažená čokoládovým krémem, na jehož povrchu se pomocí vidličky vytvoří rýhy podobné zvrásněné kůře stromu. Tímto receptem jsem se volně inspirovala při pečení sladké oopsie rolády. Pokud chcete sebe i své blízké během svátků potěšit něčím sladkým bez rafinovaného cukru, mouky a dokonce i ořechů, určitě recept vyzkoušejte. Ale podělte se, ne že ho sníte celý sami 😉

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 3 hodin

    30 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 15-20 plátků
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

4 vejce

250 g plnotučného tvarohu

150 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)

10 g hořkého kakaa

40 g hořké vysokoprocentní čokolády (min. 80%)

sladidlo (xylitol, erythritol, kokosový cukr nebo med)

špetka soli

Postup

Žloutky ze 4 vajec rozmixujte se 150 g tvarohu, kakaem, nalámanou čokoládou a zvoleným sladidlem. Přesnou gramáž „cukru“ vám neřeknu. Hodně totiž záleží na jeho druhu a míře sladivosti. Já použila 100 g kokosového cukru (má menší sladivost, medu bude potřeba méně). Takže míchejte, ochutnávejte a postupně podle chuti doslazujte.

Ze 4 bílků, špetky soli a 1 lžíce co nejvíce studené vody vyšlehejte pevný sníh. Ten pak opatrně po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Vzniklé řídké těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby předem vyhřáté na 150°C a pečte cca 30 minut. Během této doby troubu neotvírejte, jinak vám těsto spadne.

Než se těsto upeče, připravte si krém. Našlehejte dotuha šlehačku. Jakmile je dostatečně pevná, vmíchejte do ní opatrně zbylých 100 g tvarohu a sladidlo (já použila cca 50 g xylitolu; vy míchejte, ochutnávejte a případně doslaďte). Dejte vychladit.

Upečené těsto nechte po vyjmutí z trouby trošku vychladnout, pak ho jemně sloupněte z pečícího papíru, pomažte ho po jeho délce do 2/3 šlehačkovým krémem a opatrně zaviňte (od potřeného konce k tomu nepomazanému – krém se při zavinování rozprostře po celé délce těsta). Roládu přeneste na servírovací tác (koncem těsta dospodu, aby se nerozbalovala), její povrch ostrým nožem drobně „rozvrásněte“, aby připomínala výše zmíněnou kůru stromu, a pak ji jemně poprašte xylitolem nebo erythritolem (jako sněhem).

Roládu nechte vychladit v lednici minimálně 2 hodiny. Pak odkrojte nepravidelné konce rolády, krájejte ji na plátky a podávejte.

Tenhle recept berte jako inspiraci pouze pro sváteční příležitosti. Vzhledem k použitým sladidlům to opravdu není recept na každodenní mlsání 😉

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation