Všechny objednávky fyzického zboží budou doručeny až po 2.1.2025 🚚

Kaldoun

Kaldoun

  ,   , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kaldoun
5.0 3

Kaldoun je starý klasický recept z dob Rakouska-Uherska. Dříve se vždy připravoval zároveň s pečením husy, kachny, krůty nebo dokonce králíka. Zužitkovaly se v něm totiž drůbky a zbytky (ořezky masa a kůže, srdce, žaludek, játra). To skvěle odpovídá jedné ze zásad rozumného vaření, a to využití všech částí, ne jen „libových kousků“. Pokud zrovna nepečete husu nebo kachnu, nebo jste nakoupili maso bez drobů, nevadí. Stačí sehnat pár běžně dostupných surovin. Uvidíte, jak se za pár korun dá vyčarovat syté a chutné jídlo pro celou rodinu.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 10 minut

    3 hodin

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 8 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1,5 kg drůbežích skeletů, krků, křídel atd. z husy, kachny nebo krůty

200 g drobů (žaludek, játra, srdce)

3 mrkve

1 větší petržel

1/3 bulvy celeru

2 vejce

špetka muškátového květu

100 g vykostěného drůbežího masa (prsní nebo stehenní řízky)

čerstvá petrželka nebo pažitka

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 10 minut

    3 hodin

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 8 porcí

Postup

Do studené vody vložte drůbeží skelety a droby, tak aby bylo vše ponořené. Jemně osolte.

Nechte jemně probublávat cca 2 hodiny, dokud maso nebude krásně měkké.

Vývar slijte, oberte maso z kostí a spolu s drůbky ho nakrájejte na kousky. Nechte zatím stranou, zalité troškou vývaru, aby neoschlo.

Slitý vývar osolte a opepřete dle chuti. Dejte do něj vařit oloupanou nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel).

Až bude zelenina měkká, polévku odstavte z plotýnky. Přibližně polovinu uvařené zeleniny vyberte a dejte stranou.

Do misky naberte z polévky trošku čistého vývaru a nechte mírně vychladnout. Rozklepněte do něj 2 žloutky a pečlivě rozmíchejte.

Přilijte další vývar a opět promíchejte. Tohle opakujte ještě tak 2-3x.

Pak obsah misky s rozmíchanými žloutky nalijte do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévka se nesmí již vařit, musí být jen horká.

Pokud se vám i přes všechnu snahu žloutky srazily, nic se neděje. Možná to nevypadá profesionálně, ale na chuti to neubere 🙂

Vraťte do polévky zeleninu, kterou jste si dali stranou a obrané nakrájené maso s drůbky.

Vše dochuťte špetkou muškátového květu (dávkujte opatrně, jeho chuť je opravdu hodně výrazná, takže raději průběžně ochutnávejte a případně přidávejte).

Posledním krokem je příprava masových knedlíčků. Ty si můžete připravit mezitím, co se vaří kosti na vývar.

Rozmixujte na kostky nakrájené syrové maso a 2 bílky. Směs osolte a opepřete. Můžete přidat i drobně nasekané bylinky.

Ze vzniklého řidšího těsta vykrajujte pomocí lžičky malé nočky a ty vkládejte do vroucí vody.

Vařte cca 3 minuty, pak nočky slijte a vložte do hotové polévky.

Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželkou a/nebo pažitkou.

Nejlepší je po uležení, 2-3. den. Pokud vám tedy tak dlouho vydrží!

PS: Místo masových nočků, nebo společně s nimi, můžete udělat do polévky i játrové knedlíčky.

PS2: Na přípravu uvedeného množství polévky jsem použila 1 krůtí krk a pár drůbků. Krk jsem si nechala rozseknout na víc části, aby se lépe vešel do hrnce. Maso i zelenina stálo pár korun a přitom z toho vyšel pořádný kotel hutné, chutné a výživné polévky. Opravdu doporučuji vyzkoušet!

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

8 Recenzí / komentářů

Vladi

16 května, 2016

Vynikající ! Díky za recept 🙂

Lucie

16 května, 2016

Já díky za zprávu. Mám radost, že chutnalo

Katka Míková

31 července, 2017

Výborná i bez drubku a bez knedlíčků (měla jsem jen kostry, játra v mrazaku na kámen). Děkuji za recept

Lucie

31 července, 2017

Kaldoun je skvělá polévka. Už se zase těším na podzim, až si ji udělám. Mám radost, že chutnala 🙂

Miskulka

21 února, 2019

Polévku bych uvařila v pomalém hrnci, drůbeží vývar jak dlouho táhnout a kdy vložit drůbky. Děkuji. Chystám se na whole30

Lucie

21 února, 2019

Myslím, že pomalý hrnec je na přípravu této polévky naprosto ideální. Nikdy jsem to ale osobně nezkoušela, takže jen odhaduji čas 6-7 hodin na Low nebo 4-5 hodin na High. Vařila bych kosti i drůbky najednou.
Držím palce s Whole30 🙂

Vera Klarić

10 listopadu, 2024

Mila Lucko, občas neco podle Vašich receptu uvarim a vždy je vynikajici pro celou rodinu.
Ja ale skoro stejne uživam ve čteni Všich uvodu, navodu a rad, na nas, čtenare, prenašite tu vašen, radost z vareni, lasku se kterou to všechno pišete a pripravujete.
Je to velke usili a predkladate nam ho s lehkosti Vam vlastni .
Sledujeme zaplavy ve Španelsku a myslime na Vas i všechny ohrožene obyvatele.
Prejeme Vam hodne radosti a zdravi, at Vam prace i nadale prinaši radost.
Obdivuji Vas.

Lucka

11 listopadu, 2024

Milá Vero, moc Vám děkuji za milý komentář. Ani nevíte, jak moc jste mě potěšila ❤️ Pokud je z mých receptů znát, že miluju všechny ty chutě a barvy, které vaření přináší, mám vážně radost. A jestli se mi tahle láska podaří přenést i někoho jiného, tak se mi daří plnit to, proč jsem s blogováním vůbec začala ❤️
Události ve Španělsku z posledních dní patří k těm, kdy si člověk uvědomí, jak má být vděčný a šťastný za každou minutu, hodinu, den, kdy je zdravý, v pořádku a obklopený těmi, které miluje. Protože se to může kdykoliv rychle změnit.
Ještě jednou moc děkuji za Vaše milá slova. Potěšila a pohladila pod duši. Opatrujte se ❤️
Lucka

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0