🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami

Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami

  ,   , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Španělská zeleninová polévka s masovými kuličkami
5.0 2

Na přelomu léta a podzimu se každý rok vracím k mému neoblíbenějšímu jídlu, a tím je polévka. Ideálně taková, ve které stojí lžíce 😀 Tentokrát jsem si pro inspiraci sáhla do španělské kuchyně a připravila hustou a chuťově bohatou zeleninovou polévku s masovými kuličkami ochucenými kořením typickým pro chorizo. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli vám chutnalo stejně jako mně ❤️

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 25 minut

    25 minut

    50 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

KOŘENÍCÍ SMĚS

1 lžička semínek koriandru

1 lžička sušeného česneku

1 lžička oregána

2 bobkové listy

5 hřebíčků

1 lžička římského kmínu

1/3 lžičky mleté skořice

2 lžičky uzené papriky

2 lžičky sladké papriky

špetka chilli koření

pepř

sůl

MASOVÉ KULIČKY

500 g mletého vepřového masa, případně mixu s hovězím

1 vejce

ZELENINOVÁ POLÉVKA

40 g sádla

100 g cibule

250 g čerstvé papriky (ideálně více barev)

300 g máslové dýně nebo hokaido

4 stroužky česneku

40 g rajčatového protlaku

400 g konzervovaných nebo čerstvých loupaných rajčat

800 ml vody

1 lžička oregána

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 25 minut

    25 minut

    50 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

KOŘENÍCÍ SMĚS

Všechno (kromě již umletého jemného koření) umelte najemno (například v elektrickém mlýnku na kávu) a pak smíchejte i se zbytkem koření.

MASOVÉ KULIČKY

Mleté maso propracujte spolu s vejcem a připravenou kořenící směsí. Ze začátku dejte koření spíše méně a později případně přidejte. Nicméně kuličky by měly být opravdu výrazně kořeněné, chuťově připomínající chorizo. Pokud tuto uzeninu seženete v dobré kvalitě a složení, můžete kuličky v polévce nahradit kolečky chorizo klobásy.

Pokud si chcete být jistí správným ochucením, kousek směsi opečte na pánvi a maso případně ještě okořeňte.

Z masové směsi vypracujte malé kuličky (cca 10 g).

Můžete je upéct v troubě (cca 15 minut na 180 °C), ale jejich opečení v tuku dodá polévce potřebnou chuť, takže to v tomto případě doporučuji.

ZELENINOVÁ POLÉVKA

V širším hrnci opečte na sádle postupně všechny kuličky. Příliš s nimi nemíchejte, jen je v tuku pootočte potřesením hrncem.

Opečené kuličky vyndejte z hrnce, dejte stranou a v tuku, který po nich zbyl, orestujte dozlatova osolenou cibuli.

Až začne hnědnout, přisypte na drobné kostičky nakrájenou papriku a dýni (máslovou oloupejte, hokaido stačí omýt). Za častého míchání pár minut restujte.

Přidejte rozdrcený česnek a krátce nechte rozvonět.

Vmíchejte rajčatový protlak a za stálého míchání ho minutku opečte.

Vše zalijte rajčaty a vodou. Ochuťte oreganem, solí a pepřem.

Vařte do změknutí zeleniny. Na posledních pár minut dejte do polévky prohřát i opečené masové kuličky.

Polévku můžete na talíři doplnit oblíbenými bylinkami. Nejlépe se hodí hladkolistá petrželka nebo koriandr.

Jako u mnoha jídel z jednoho hrnce, i tato polévka chutná nejlépe druhý a třetí den, kdy se všechny chutě krásně propojí.

TIPY

Kořenící směs si můžete připravit ve větším množství, uložit do uzavřené sklenice a použít pro ochucení různých dalších jídel.

Pokud se nemáte všechny druhy koření k dispozici nebo se vám nechce s kořenící směsí připravovat, můžete maso ochutit jen uzenou paprikou, mletým římským kmínem, rozdrceným česnekem, solí a pepřem.

Kuličky poskytnou skvělý základ pro mnohá rychlá jídla, proto jich doporučuji připravit více a zamrazit. Můžete je pak použít jako doplněk zeleninového salátu, naplnit jimi různé placky nebo podávat s pečenou zeleninou, květákovou rýží nebo nějakým pyré jako hlavní chod. Skvěle se hodí i jako svačinka na cesty nebo doplněné o různé dipy poslouží jako pohoštění pro hosty.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota430 kcal / 1810 kJ
Sacharidy14 g
Tuky32 g
Bílkoviny19 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

6 Recenzí / komentářů

Josef

10 října, 2020

Polévka je výborná, ale skutečný čas příprava je uplně někde jinde. 🙁

Lucka

10 října, 2020

Časy přípravy i samotného vaření jsou jen orientační 🙂 Vždy bude záležet na mnoha faktorech, jako je vybavení kuchyně, konkrétní zvolený postup, velikost nakrájení zeleniny či vytvořených kuliček, zručnosti kuchaře… Co přesně trvalo déle? Samotná příprava nebo vaření? Uvaření polévky se do 1 hodiny nevešlo?
Každopádně mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Díky za vyzkoušení receptu ❤️

Marcela

20 února, 2021

Krasný den, také mi příprava trvala ďéle, ale to nevadí. Je pravda, že jsem rovnou dělala dvojitou dávku a kuliček trojitou (jedna dávka do mrazáku). Polévka je výborná, dá se přidat trochu chilli, to už je na chuti. Nadherně voní a je to bašta. Děkuji za inspiraci.

Lucka

20 února, 2021

Krásný den, příprava kuliček (ne vaření) trvala déle než 25 minut? Pokud jste připravovala trojitou dávku, tak se ani nedivím. To jste se musela ukoulet 🙂
Mám velkou radost, že se polévka povedla a chutnala. Díky za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře ❤️

Veronika

23 března, 2021

Lucinko, jiz delsi dobu zkousim vase recepty a ani u jednoho se nestalo,ze by nechutnal. Upozornuji jsem mama 3 deti ( 2,5,8 let) a s manzelem jsme silenci do jidla snazime se stravovat tak nejak ” vyvazene zdrave” snazime se tak usmernovat i deticky a teda reknu vam, ze zrovna spanelska polevka je teda moje nejoblibenejsi jidlo ale jak jsem jiz psala, vsechny recepty jsou proste bozi, jiz pomalu zvazuji,ze si poridime kucharku, az se zase dostaneme do CR. Moc dekujeme za snahu !

Lucka

23 března, 2021

Veroniko, vy jste zlatá! To je tak milý komentář, děkuju ❤️ Mám vážně mega radost, že vám podle receptů chutná a že jste si oblíbila zrovna tuhle polévku 🙂 Vyvolává ve mně vzpomínky, kdy a kde vznikla a trošku se mi stýská. Ale věřím, že bude časem zase dobře. Mějte se hezky a opatrujte se ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0