Fazolky nebo chřest s vejci a holandskou omáčkou
Fazolky nebo chřest s vejci a holandskou omáčkou
Hlavní jídla, Rychlovky (do 30 minut), Snídaně Bez lepku, Bez masa, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské chřest, fazolky, máslo, vejce
2022-04-08
Ohodnotit receptHolandská omáčka není na první pokus úplně jednoduchá na přípravu. Je to tak trošku kuchařská alchymie. Ale jakmile zjistíte jak na ni, zamilujete si ji a vyšvihnete ji už pokaždé raz dva. Pak ji stačí doplnit uvařenou zeleninou a vejci a rázem máte na stole jídlo, za které vás doma budou nosit nadšeně na rukou ❤️
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
15 minut
10 minut
25 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
troška dijonské nebo plnotučné hořčice
pár kapek citrónové šťávy, jablečného nebo bílého vinného octa
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
15 minut
10 minut
25 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Nejdřív připravte vejce podle toho, jak je máte nejraději. Naměkko, nahniličko, natvrdo nebo i jako volská oka. Záleží na vás.
Pak pokračujte přípravou holandské omáčky. Máslo nakrájejte na malinké kostičky a postavte je na talířku blízko plotny, aby máslo povolilo.
Připravte si malý hrnec a misku s kulatým dnem, která do hrnce částečně zapadne, ale zůstane viset na jeho okrajích.
Do hrnce nalijte 1-2 cm vody (miska se nesmí dnem vody dotýkat, měla by být několik cm nad hladinou).
Vodu přiveďte k varu a pak plotýnku stáhněte na minimum.
V misce si našlehejte do pěny žloutky s hořčicí, citrónem, vodou a solí.
Misku položte na hrnec s vodou a pokračujte ve šlehání. Jakmile začne směs houstnout do konzistence, jakou má horký pudink, začněte postupně vhazovat kostičky másla. Vždy, než vhodíte další, tu předchozí nechte za stálého míchání dokonale rozpustit a vstřebat do žloutků.
Měla by vám vzniknout teplá omáčka podobná konzistencí majonéze (vlastně se tak trošku i o majonézu jedná, jen je z másla, podává se teplá a nedá se uchovávat).
Pokud by vám holandská omáčka zhoustla příliš, můžete ji naředit pár kapkami teplé vody.
Mražené nebo čerstvé fazolky či chřest vhoďte do výrazně osolené prudce se vařící vody.
Vařte pár minut na skus - zelenina by měla příjemně změknout, ale zůstat stále mírně křupavá.
Pak ji ihned slijte, osušte a podávejte s připravenými vejci a mírně teplou omáčkou. Vše na talíři osolte a opepřete.
TIPY
Dejte pozor na správnou teplotu omáčky. Neměla by vychladnout, ani se vařit. Zkrátka tak někde mezi 🙂 Poprvé je to o nervy, ale jakmile to vychytáte, holandskou omáčku si zamilujete. Hodí se k různým druhům zeleniny, vejcím nebo třeba i rybám.
Pro zrychlení a usnadnění přípravy můžete lusky nebo chřest připravit předem a před podáváním jen ohřát. Po uvaření je ihned vhoďte do ledové lázně nebo dokonale zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Osušte a uložte do lednice.
Výživové hodnoty jsou platné pro použití čerstvých fazolek.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste novoroční restart 2025. Recepty, hubnutí, VIP členství v aplikaci a desítky e-kuchařek.
Chutnější, zdravější a jednodušší vaření? Stovky receptů, jídelníčky a VIP členství. Co vám ještě chybí ke změně? Vaše šance končí 31.1. Klikněte, dokud můžete.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
19 listopadu, 2022
Mám velkou radost, že jste si pochutnala. Děkuju za komentář ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Míša
19 listopadu, 2022
Bylo to výborné. Omáčka se povedla, jen byla moc hustá, takže jsem ji musela ředit vodou….