📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Řecké tzatziki s křupavými halloumi chipsy

Řecké tzatziki s křupavými halloumi chipsy

  , ,   , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Řecké tzatziki s křupavými halloumi chipsy
5.0 1

Jak připravit opravdu dobré tradiční řecké tzatziki? Stačí dodržet pár základních bodů, jako je hustý jogurt, dobře vymačkaná okurka a to správné dochucení. Když je navíc doplníte křupavými sýrovými chipsy, úspěch je zaručen. Někdy stačí vážně velmi málo, abyste z pár surovin vykouzlili tu největší pochoutku! ❤️

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 20 minut

    10 minut

    30 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

TZATZIKI

1 větší stroužek česneku

2 lžičky červeného vinného octa

250 g tučného řeckého jogurtu

1 lžíce olivového oleje

150 g salátové okurky

volitelně čerstvý kopr a/nebo máta

volitelně pepř

sůl

CHIPSY

200 g sýru Halloumi

1 lžička olivového oleje

1 lžička gyros koření

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 20 minut

    10 minut

    30 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

TZATZIKI

Česnek nasekejte nadrobno a následně s octem a solí utřete do hladké pasty (nejlépe v hmoždíři).

Smíchejte ji s hustým jogurtem (viz TIPY) a většinou olivového oleje.

Dejte vychladit do lednice.

Omytou neoloupanou salátovou okurku nastrouhejte nahrubo, promačkejte, nechte chvíli odpočinout a pak co nejvíce vymačkejte (v bavlněné utěrce nebo sítku). Mělo by jí zbýt maximálně 75 g.

Vymačkanou okurku vmíchejte do vychlazeného ochuceného jogurtu.

Podle chuti můžete volitelně přidat i drobně nasekané čerstvé bylinky (kopr a/nebo mátu) a čerstvě umletý pepř.

CHIPSY

Halloumi osušte a pomocí ostrého nože nakrájejte na tenounké plátky (1-2 mm).

Plech vyložený pečicím papírem jemně omastěte a rozložte na něj sýrové plátky.

Jemně je posypte gyros kořením, otočte a to samé zopakujte i z druhé strany.

Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte cca 10 minut dozlatova.

Ke konci sýrové chipsy dobře hlídejte, ať se nespálí. Pokud se některé budou péct rychleji, vyndejte z trouby a ostatní případně na plechu otočte.

SERVÍROVÁNÍ

Vychlazené tzatziki pokapejte troškou olivového oleje a doplňte křupavými halloumi chipsy a případně také nakrájenou zeleninou a/nebo olivami.

TIPY

Na přípravu tradiční řecké omáčky tzatziki volte co nejvíce tučný a hustý řecký jogurt. Ty bez tuku bývají výrazně kyselejší, proto při jejich použití raději snižte množství přidaného octa.

Pokud řecký jogurt neseženete, můžete tradiční tučný bílý jogurt nechat několik hodin vykapat v sítu vyloženém čistou bavlněnou utěrkou (pozor na ty vyprané s aviváží). Vykapáním se jogurt zahustí a také se mírně sníží jeho kyselost.

Na přípravu tzatziki volte okurky s tenkou slupkou a drobnými semínky. Ostatní druhy oloupejte a vyřízněte jim vodnatý střed s výraznými semínky.

Vymačkanou šťávu z okurky nevylévejte. Skvěle ochutí vodu s pár kapkami citrónu. Pokud ji ale používat nechcete, můžete nastrouhanou okurku pro lepší zbavení přebytečné tekutiny mírně osolit.

Možná vás to překvapí, ale do pravé původní řecké tzatziki omáčky nepatří kopr, máta a ani pepř. Nicméně pokud jste na ně zvyklí, nebojte se je použít.

To samé platí i pro náhradu tradičně používaného vinného octa za menší množství citrónové šťávy.

Tzatziki zakryté a uložené v lednici vydrží několik dní, nejlépe ale chutnají spotřebované do 2 dnů.

Halloumi krájejte na tenké rovnoměrné plátky. Čím tenčí budou, tím se lépe vypečou dokřupava. Velmi dobře k tomu poslouží i ostrá plochá škrabka.

Halloumi chipsy chutnají nejlépe čerstvě upečené, lze je ale pár dní uchovávat v lednici a před podáváním případně krátce prohřát v troubě.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota380 kcal / 1600 kJ
Sacharidy6 g
Tuky30 g
Bílkoviny20 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

6 Recenzí / komentářů

Lubomír

11 května, 2023

Pani Lucia, vďaka za tento recept a za desiatky ďalších Vašich úžasných receptov

Lucka

12 května, 2023

Lubomíre, děkuju za milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že u mě na stránkách nacházíte inspiraci, zkoušíte recepty a chutná vám 🙂

Pan Jan

4 června, 2023

Vynikajici vecere, daji se pouzit ruzne grilovaci syry. Zaradim pravidelne!

Lucka

7 června, 2023

Jane, máte pravdu. Grilovací sýry jsou skvělou variantou. Díky za tip a milý komentář. Mám radost, že jste si pochutnal ❤️

Bára

12 července, 2023

Lucko děkuji, zrovna baštíme a všichni se olizujeme…

Lucka

12 července, 2023

Báro, děkuju, že jste si našla čas a napsala komentář. Potěšil 🙂 Mám velkou radost, že vám chutná ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0