Všechny objednávky fyzického zboží budou doručeny až po 2.1.2025 🚚

Španělský mandlový dort sv. Jakuba

Španělský mandlový dort sv. Jakuba

    , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Španělský mandlový dort sv. Jakuba
5.0 4

Když si po změně stravovacího stylu chcete připravit nějaký oblíbený dezert, často musíte vymyslet, jak a čím v tradičním receptu nahradit klasickou mouku. A to někdy bývá pěkný oříšek! S tímto velmi oblíbeným španělským dortem, známým také jako Tarta de Santiago, se vám to ale nestane. Tradičně se totiž připravuje z jemně umletých mandlí. Slavná galicijská pochoutka je pojmenována po svatém Jakubovi (Santiago), který je patronem španělského města Santiago de Compostela. Připravte si kousek Španělska ve vaší vlastní kuchyni a objevte kouzlo věhlasného mandlového dortu ❤️

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 45 minut

    25 minut

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

3 vejce

50 g sypkého sladidla podle stravovacího stylu *

pár zrníček soli

1 lžička čerstvě nastrouhané kůry z pomeranče a/nebo citrónu

1/3 lžičky mleté skořice

125 g jemně umleté mouky z loupaných mandlí (neodtučněné)

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 45 minut

    25 minut

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Oddělte žloutky od bílků.

Sypké sladidlo (kvůli barvě, chuti a konzistenci nejlépe erythritol, xylitol, případně klasický cukr, pokud se mu nevyhýbáte) rozemelte v elektrickém mlýnku na kávu na jemnou moučku a většinu smíchejte se žloutky (trošku si dejte stranou na závěrečné poprášení povrchu dortu).

Žloutky se sladidlem vyšlehejte do bělavé pěny, která zvětší svůj objem. Počítejte s tím, že to zabere pár minut.

V druhé míse vyšlehejte do tuhého sněhu bílky s pár zrníčky soli.

Do žloutkové pěny vmíchejte najemno nastrouhanou citrusovou kůru a mletou skořici.

Následně postupně zlehka zapracujte vždy část mandlové mouky a pevného bílkového sněhu.

Středně řídké těsto nalijte do dortové formy (na 5 porcí s průměrem 17-18 cm) vystlané pečicím papírem (stačí jen u dna, případně formu vymažte tukem).

Vložte do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečte cca 25 minut. Přesná doba se bude lišit podle počtu porcí a také výšky těsta, proto propečenost ke konci zkontrolujte pomocí zapíchnuté špejle. Když vyjde ven suchá, bez kousků těsta, máte hotovo.

Upečený dort nechte vychladnout a pak poprašte práškovým sladidlem, které jste si na začátku dali stranou.

TIPY

Na přípravu dortu nepoužívejte odtučněnou mandlovou mouku (s obsahem tuku výrazně nižším než 50 g na 100 g mouky). Příliš saje a těsto by vyšlo příliš suché a drolivé.

Pokud neseženete jemně namletou mouku z blanšírovaných (loupaných) mandlí, můžete ji nahradit mandlemi najemno umletými i se slupkou (v takovém případě počítejte s tmavší barvou těsta a také intenzivnější, mírně nahořklou chutí, která do tohoto oblíbeného španělského dortu úplně nepatří).

Pro správnou konzistenci těsta je důležité důkladné vyšlehání žloutků do bělavé pěny s několikanásobným objemem. Proto tuto fázi nezkracujte.

Pro tradiční ozdobení dortu křížem sv. Jakuba si stáhněte, vytiskněte a vystřihněte jeho šablonu. Pokud nemáte tiskárnu, přiložte čistý papír na monitor počítače, jemně obtáhněte tužkou obrysy kříže a vystřihněte. Tento postup má navíc tu výhodu, že si zobrazení můžete podle potřeby zvětšit či zmenšit a velikost kříže tak uzpůsobit průměru použité dortové formy.

* Výživové údaje jsou platné při použití erythritolu.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota190 kcal / 800 kJ *
Sacharidy3 g *
Tuky16 g
Bílkoviny9 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

12 Recenzí / komentářů

Vilma

29 června, 2023

Bingo!
Špičková, ľahučká tortička.
V mojej verzii s mletými mandľami,
len s 15 g xylitolu,
vrch potretý vlastným luxusným višňovým džemom,
posypané mandľovými lupienkami.
A… v mojej verzii sú to 4 porcie 🙂

Lucka, vďaka za recept.

Lucka

30 června, 2023

Vilmo, tvoje úprava zní skvěle! S višněmi to musela být extra lahoda ❤️ Díky za tipy na obměnu 🙂

Michaela

2 července, 2023

Dnes jsem zkusila upéct tento dort…Místo dortu to spíš připomíná palačinku, nevím, kde je chyba, koukala jsem i na jiná videa, dort by měl být nadýchaný, podle mě je to poměrem surovin, vajíčka jsou za mě hodně málo. Navíc těsto nebylo řídké, i když jsem použila najemno umletou mandlovou mouku. Příště zkusím zdvojnásobit množství ingrediencí.

Lucka

2 července, 2023

Suroviny i jejich množství jsou opravdu v pořádku. Podle receptu peču opakovaně a vše odpovídá. Moc mě mrzí, že se váš dort nepovedl 🙁 Chápu, že suroviny nejsou nejlevnější, tak to zabolí.
Napadá mě, zda jste nepoužila odtučněnou mandlovou mouku, například z DM drogerie. Jaký obsah tuku má vaše balení na 100 g? Pokud výrazně méně než cca 50 g, zádrhel bude v tom. Odtučněná mandlová mouka extrémně hodně saje, takže výsledek není zdaleka tak nadýchaný a šťavnatý. Těsto naopak bývá tuhé a drolivé.

slavka

11 července, 2023

Pekný deň, robila som ho už dva -krát :-).
Prvý raz bol koláč trochu hutneší , ale chuťovo výborný . Druhý krát som do žĺtkovej peny postupne po šťastiach zamiešala mandľovú múku a sneh . A zostal nadýchaný.
Teraz ho idem vyskúšať ako muffiny a s lyžičkou lekváru.

Lucka

12 července, 2023

Mám velkou radost, že vám dort chutná ❤️ Děkuju za super tip na souběžné zapracování mandlové mouky a bílkového sněhu. S dovolením přidám do postupu 🙂
Dejte pak vědět, jak se povedly muffiny 🙂

Radka

6 ledna, 2024

Recept naprosto perfektní. Dort se povedl na výbornou. Hledala jsem něco jednoduchého a hlavně rychlého a to tenhle dort splňuje do puntíku. Krásný, nadýchaný a velmi chutný.

Lucka

7 ledna, 2024

Radko, děkuji za milý komentář a krásné ohodnocení receptu. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️

Viera

1 června, 2024

A netreba tam pridať aj prášok do pečiva?

Lucka

2 června, 2024

Není potřeba 🙂 V tomto tradičním španělském receptu se prášek do pečiva nepoužívá, protože jeho funkci nahradí důkladné vyšlehání vajec – jak žloutků, tak i sněhu z bílků.

Andrea

26 srpna, 2024

Luxusni výborný dort, jen se zaprášilo. Příště 2 dávky

Lucka

27 srpna, 2024

Andreo, moc ráda čtu, že jste si na dortu pochutnala a plánujete ho udělat znovu ❤️ Já tenhle španělský dort miluju, tak mám radost, že v tom nejsem sama ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0