🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Bílý zelný salát

Bílý zelný salát

    , , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Bílý zelný salát
0.0 0

Znáte zelný salát "Zlatá devadesátá"? Takhle říkám pochoutce, kterou v devadesátých letech servírovaly restaurace spolu s červenou variantou snad ke všem jídlům. Včetně dezertů 😀 Ale všichni jsme ty zelné saláty milovali! ❤️ Skvěle chutnají a jsou nabité vitamíny, tak by bylo škoda na ně zapomenout.

  • Příprava: 1 hodina 30 minut
  • 1 hodina 30 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

600 g bílého hlávkového zelí

6 g soli

60 g cibule

2 lžíce jablečného nebo vinného octa

30 g mrkve

120 g jablka

1,5 lžičky chuťově neutrálního oleje (např. lehkého olivového nebo panenského slunečnicového)

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 1 hodina 30 minut
  • 1 hodina 30 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Hlávku rozřízněte na čtvrtiny, odstraňte tuhý středový košťál a zelí nakrouhejte na tenounké nudličky.

Ty nasypte do mísy, přidejte sůl a zelí velmi důkladně promačkejte. Dejte zatím stranou a občas znovu promačkejte.

Cibuli nakrájejte na tenounké kratší nudličky. V malé misce je promíchejte s octem a nechte zatím stranou odpočívat.

Mrkev a jablko nakrouhejte na tenké julienne nudličky nebo nahrubo nastrouhejte.

Z promačkaného zelí slijte většinu šťávy, kterou pustilo. Není nutné ho vyloženě vymačkávat, jen nakloněním mísy slijte přebytečnou tekutinu, aby výsledný salát nebyl moc vodnatý.

Slité zelí smíchejte s naloženou cibulí, nakrouhanou mrkví a jablkem, troškou oleje a špetkou pepře.

Vše promíchejte a podle chuti případně ještě jemně osolte.

I když salát lze konzumovat prakticky ihned, doporučuji ho na alespoň 1 hodinu uložit do lednice. Všechny chutě se krásně rozleží a propojí.

Hodí se jako doplněk k různým druhům pečeného a grilovaného masa.

Zelný salát uložený v chladu vydrží 2-3 dny. Pro zamrazení se nehodí.

TIPY

Zelí nožem nakrájejte nebo pomocí robotického nástavce nakrouhejte na opravdu tenounké nudličky a také ho velmi pečlivě (až několik minut) promačkejte se solí. Díky tomu zkřehne, zesklovatí, o polovinu zmenší svůj objem a pustí šťávu.

Jablko volte nějaké sladší, nebo ho můžete případně vynechat a salát podle chuti dosladit vámi používaným sladidlem (neplatí pro Whole30).

Přesné množství použitého octa bude záležet na konkrétním druhu a také vaší chuti. Proto případně do salátu na závěr podle potřeby přidejte ještě pár kapek.

Pokud nemáte k dispozici lehký olivový či panenský slunečnicový olej, použijte panenský olivový. Oleje stačí opravdu jen pár kapek, salát by neměl být vyloženě mastný.

Máte chuť i na červenou variantu salátu? Tak tady je recept.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu (cca 120 g)
Energetická hodnota50 kcal / 210 kJ
Sacharidy7 g
Tuky1 g
Bílkoviny2 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0