Červený zelný salát
Červený zelný salát
Saláty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské, Whole30 cibule, hlávkové zelí, jablka, křen
2024-02-26
Ohodnotit receptZnáte zelný salát "Zlatá devadesátá"? Takhle říkám pochoutce, kterou v devadesátých letech servírovaly restaurace spolu s bílou variantou snad ke všem jídlům. Včetně dezertů 😀 Ale všichni jsme ty zelné saláty milovali! ❤️ Skvěle chutnají a jsou nabité vitamíny, tak by bylo škoda na ně zapomenout.
- Příprava: 1 hodina 30 minut
-
1 hodina 30 minut
1 hodina 30 minut
- Množství: 6 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
600 g červeného hlávkového zelí
35 g jablečného nebo vinného octa
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 1 hodina 30 minut
-
1 hodina 30 minut
1 hodina 30 minut
- Množství: 6 porcí
Postup
Hlávku rozřízněte na čtvrtiny, odstraňte tuhý středový košťál a zelí nakrouhejte na co nejvíce tenké nudličky.
Nasypte je do mísy, přidejte sůl a zelí velmi důkladně promačkejte. Dejte zatím stranou a občas znovu promačkejte.
Cibuli nakrájejte na tenounké kratší nudličky. V malé misce je promíchejte s octem a nechte zatím stranou odpočívat.
Křen nastrouhejte najemno a jablko nahrubo.
Z promačkaného zelí slijte většinu šťávy, kterou pustilo. Není nutné ho vyloženě vymačkávat, jen nakloněním mísy slijte přebytečnou tekutinu, aby výsledný salát nebyl moc vodnatý.
Slité zelí smíchejte s naloženou cibulí, nastrouhaným křenem a jablkem, troškou oleje a špetkou pepře.
Vše promíchejte a podle potřeby případně ještě dochuťte.
I když salát lze konzumovat prakticky ihned, doporučuji ho na alespoň 1 hodinu uložit do lednice. Všechny chutě se krásně rozleží a propojí.
Hodí se jako doplněk k různým druhům pečeného a grilovaného masa.
Zelný salát uložený v chladu vydrží několik dní. Pro zamrazení se nehodí.
TIPY
Zelí nožem nakrájejte nebo pomocí robotického nástavce nakrouhejte na opravdu tenounké nudličky a také ho velmi pečlivě (až několik minut) promačkejte se solí. Díky tomu zkřehne, zesklovatí, o polovinu zmenší svůj objem a pustí šťávu.
Množství použitého křenu případně upravte podle sebe. Bude záležet na jeho síle a také vaší chuti. Lze případně použít i nakládaný křen (u Whole30 důkladně zkontrolujte složení) a dát ho o něco více než toho čerstvého. Pokud křen nemáte rádi, můžete ho naopak zcela vynechat.
Jablko volte nějaké sladší, nebo ho můžete případně vynechat a salát podle chuti dosladit vámi používaným sladidlem (neplatí pro Whole30).
Díky tomu, že červené zelí má oproti bílému výraznější a také malinko nahořklou chuť, potřebuje o něco silnější dochucení.
Máte chuť i na bílou variantu salátu? Tak tady je recept.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..