JAK NA TO, ABY SE VŽDY POVEDL
Možná jste nad přípravou domácího jogurtu již dříve přemýšleli, ale zatím se do toho tak trošku s obavami nepustili. Je to opravdu tak složité? Jak připravit skvělý domácí jogurt? Upřímně? Je to vlastně úplně jednoduché. Všechnu práci za vás totiž odvedou bakterie mléčného kvašení. Protože se ale jedná o živé tvory, je potřeba s nimi zacházet opatrně a na práci jim vytvořit ideální prostředí. Proto má výroba jogurtu svá úskalí. Je potřeba dodržet pár základních bodů, jinak můžete skončit s kýblem nakyslého mléka nebo nevábně vonící slizovitou hmotou. Ale nebojte, s tímto receptem se vám to nestane! ✌️
Suroviny na domácí jogurt
Na přípravu 10 malých skleniček hustého smetanového jogurtu si použijte 1 litr čerstvého (ne trvanlivého) plnotučného mléka, 200 gramů smetany ke šlehání (není vyloženě nutná) a 50 gramů živého bílého jogurtu (použijte takový, který vám chutná, protože tak bude chutnat i ten váš vlastní). Důkladně omyjte všechny pomůcky, které budete při přípravě používat a pusťte se do toho!
Příprava domácího jogurtu
Mléko a smetanu nalijte do hrnce a za velmi častého promíchání přiveďte k varu. Dejte pozor, aby se směs u dna nepřipálila a také na závěr nevykypěla z hrnce.
Poté, co směs prošla pár minut varem, ji zchlaďte na teplotu mezi 45–50 °C. Můžete k tomu použít ledovou vodní lázeň, do které hrnec opatrně postavíte, nebo jeho obsah nechte mimo plotnu zchladnout přirozeně. V obou případech mléčnou směs průběžně míchejte, aby se na jejím povrchu nevytvořil škraloup.
Že mléko se smetanou dosáhlo požadované teploty 45–50 °C, zjistíte nejlépe pomocí kuchařského teploměru. Pokud ho nemáte, můžete si pomoct vlastními smysly. Pečlivě umytý malíček ponořte do hrnce. Pokud ho v něm bez problému udržíte alespoň 5 vteřin, ale zároveň cítíte vyloženě horkost, je to ta správná chvíle.
Trošku odeberte do misky, pečlivě rozmíchejte s jogurtem a pak nalijte zpět do hrnce. Dobře promíchejte, aby nebyly patrné žádné hrudky.
Ještě teplou směs rozdělte do připravených skleniček a zavřete víčky. Případně ji přelijte do jedné velké nádoby a zakryjte talířem nebo poklicí.
V obou případech je co nejrychleji umístěte do vhodného prostředí, kde udržíte několik hodin teplotu lehce nad 40 °C. Může to být přímo jogurtovač, sušička potravin, hrnec na sous-vide či jiný přístroj s přesně nastavitelnou nižší teplotou, trouba s příslušným programem, případně funkcí rozmrazování nebo s pouhým zapnutým světlem. Nicméně vystačíte i s obyčejnými peřinami nebo několika vrstvami dek či ručníků. Pokud do nich navíc přibalíte i láhev naplněnou teplou vodou (opět by měla mít teplotu okolo 50 °C), vytvoříte ideální prostředí, které je pro správné množení jogurtových „breberek“ zásadní.
Zrání domácího jogurtu
Pak nechte jogurt 6–12 hodin zrát. Nijak s ním nehýbejte, nemíchejte, ani nádoby neotvírejte. Přesná doba bude záležet na několika faktorech. Čím déle necháte laktobacily pracovat, tím bývá jogurt hustší, ale také kyselejší. Vliv má také přesná teplota zrání a konkrétně použité suroviny. Proto poprvé nechte jogurt zrát 8 hodin a poté ochutnejte. Je přiměřeně kyselý a alespoň trošku hustý? Pak máte hotovo a můžete pokračovat dalším krokem. Je kyselý málo a nezhoustl? Poskytněte mu ještě další čas v ideálních podmínkách. Už je pro vás příliš kyselý? Příště dobu zrání zkraťte a případně také snižte množství přidávané očkovací dávky jogurtu.
Až bude jogurt chutnat tak, jak máte rádi, bez jakéhokoliv promíchávání ho přemístěte do lednice a po dobu minimálně 6 hodin (ideálně déle) nechte dozrát a také mírně ztuhnout. Teprve pak bude jogurt připravený k přímé konzumaci nebo pro použití při vaření.
Jogurt uložený v lednici vydrží několik dní, při pečlivě dodržené hygieně přípravy ale i déle.
Tak co říkáte, to není zas tak složité, ne? Jo já vím, popis je dlouhý. Ale znáte mě. Já to píšu jen hodně podrobně, aby se to vždy a perfektně povedlo. Žádná raketová věda to není, vážně ✌️ A výsledek za to rozhodně stojí! Tento jogurtový recept (včetně spousty tipů navíc) a mnoho dalších vychytávek do kuchyně najdete v mé Svěží kuchařce. Tak ji nezapomeňte prolistovat a dobrou chuť! 😋