📖 VOŇAVÁ KUCHAŘKA - skladem poslední kusy. DOTISK NEBUDE! Poslední šance získat tuto kuchařku.
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

BATÁTY ANO? BRAMBORY NE! JE TO SKUTEČNĚ TAK?

Pokud se alespoň trošku pohybujete ve světě Low carb stravování, paleo či Whole30, určitě se okolo vás mihla debata, že batáty jsou lepší než klasické brambory. A dost možná se touhle poučkou i řídíte. Ale je to skutečně tak? Opravdu jsou batáty takový zázrak a brambory výživový průšvih? 🤔👌

Není brambory jako brambor

Batátům se také říká “sladké brambory”. I když je s klasickými bramborami pojí podobné pojmenování a často i stejný způsob přípravy či zaměnitelnost v receptech, nejsou tyhle dvě suroviny botanicky příbuzné. Batáty patří do čeledi svlačcovitých, kdežto brambory mezi lilkovité rostliny (lidé s autoimunitním onemocněním nebo chronickým zánětem zpozorní). Co je ale spojuje, jsou velmi podobné výživové vlastnosti.

Stejné, nebo jiné?

Porovnávat brambory a batáty je hodně ošemetná a ne tak úplně jednoduchá záležitost. Jejich výživové vlastnosti se totiž budou velmi lišit v závislosti na tom, jakou konkrétní odrůdu pro srovnání použijete, na zralosti plodů a také způsobu jejich přípravy. To vše má totiž na výsledek opravdu obrovský vliv. Pokud si to ale zjednodušíme, můžeme říct, že (a teď pozor!) batáty i brambory mají téměř totožné výživové vlastnosti – stejný obsah tuků, bílkovin i sacharidů. Odlišují se obsahem cukru (toho najdete v batátech mnohem víc), škrobu (na ten jsou bohaté zase brambory) a také některých vitamínů (třeba C a pak zejména A, jehož vysokým obsahem batáty jednoznačně válcují klasické brambory – jedním kouskem krásně splníte denní doporučenou dávku).

Glykemický index

Zastánci batátů často zmiňují, že tahle surovina má oproti klasickým bramborám výrazně nižší glykemický index (rychlost, jak rychle se cukr z dané potraviny dokáže vstřebat do krve). Jenže to není úplně pravda. Dokonce spíš i naopak. Možná jste stejně překvapení jako já kdysi, když jsem to začala blíže zkoumat 😮 Obě suroviny totiž patří mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem. Obě. Ale s touhle neoblíbenou vlastností si můžete při přípravě trošku pohrát. Jak na to? Jaké je to kouzlo?

Kouzlení v kuchyni

Nikdy mě asi nepřestane překvapovat, jak je kuchyně vlastně taková malá chemická laboratoř. A jestli to u některých potravin platí obzvlášť, tak jsou to právě brambory a batáty. To, jak je připravíte, má totiž velmi zásadní vliv na jejich výživové vlastnosti. Třeba právě výše zmíněný glykemický index. Například brambory je z tohoto hlediska úplně nejlepší připravovat tak, že je uvaříte nebo upečete ve slupce, poté necháte několik hodin vychladnout a zkonzumujete zastudena. Vytvoří se v nich tzv. resistentní škrob, který má podobné vlastnosti jako vláknina – je pro naše tělo nestravitelný, ale zároveň je skvělou potravou pro prospěšné bakterie v našich střevech. Takto snížíte (v závislosti na konkrétně zvolené odrůdě brambor) glykemický index z cca 90 na přibližně 50. Jak toho docílit i u batátů? U nich je nejlepším způsobem přípravy delší vaření (to slovo delší je důležité, index totiž klesá s prodlužující se dobou varu). A pak také konzumace včetně slupky (což platí i pro klasické brambory). Při servírování obou druhů surovin pak také myslete na to, s čím je budete kombinovat. Už se spíše vyhněte použití dalších druhů surovin s vysokým obsahem sacharidů a naopak je nezapomeňte doplnit dostatečným množstvím bílkovin a také zdravých tuků. Snížíte tak nejen glykemický index celého jídla, ale naopak také zvýšíte jeho výživnost a prodloužíte dobu, jak dlouho zůstanete po jeho konzumaci sytí.

Máte se tedy batátům vyhýbat? Vůbec ne! Nemusíte se ale striktně vyhýbat ani bramborám. Jen pokud si hlídáte příjem sacharidů, myslete na to, kolik si jich dáváte na talíř a také v jaké úpravě. Teď už ale víte jak na ně, abyste z nich získali maximum. Tak dobrou chuť! 😋

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0