Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Cibulačka

Cibulačka

  ,   , , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Cibulačka
5.0 3

Při přípravě této polévky se ani tak neprojeví, jaký jste kuchař, ale spíše, kolik máte trpělivosti 😉 Karamelizace cibulky zabere čas, potom se vám ale odvděčí krásně nasládlou chutí.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina 30 minut
  • 5 minut

    1 hodina 30 minut

    1 hodina 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

0.75 kg cibule

1 pórek

1 svazek jarní cibulky

olivový olej

3 bobkové listy

1 lžíce balsamicového octa

sůl

bílý pepř

100 g slaniny (ve Whole30 variantě podle vašeho uvážení)

sádlo

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina 30 minut
  • 5 minut

    1 hodina 30 minut

    1 hodina 35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Nakrájejte si cibuli na tenké proužky, jarní cibulku a pórek na slabá kolečka.

V širokém hrnci rozehřejte olivový olej (v primal verzi přidejte 2 plátky másla), vhoďte nakrájenou cibuli, osolte a za občasného nechte cibuli změknout.

Přidejte nakrájený pórek, jarní cibulku a bobkové listy.

Duste na středním plameni, občas promíchejte a přitom seškrabujte ze dna zkaramelizovanou cibuli.

To vše vydržte co nejdéle, cca 40-60 minut.

Cibule by měla být krásně hnědá, jarní cibulka a pórek se téměř rozpustí.

Na závěr přidejte 1 lžíci balsamicového octa (pozor na výrobky s přidaným cukrem) a nechte vyvařit.

Přilijte 1 litr vody (nebo vývaru), opepřete, dosolte a krátce povařte.

Z polévky vyberte bobkové listy, dejte si stranou část cibule a zbytek dohladka rozmixujte.

Do rozmixované polévky vraťte cibuli, kterou jste si dali stranou.

Na pánvičce si na sádle opečte cibuli a slaninu nakrájenou na proužky.

Při podávání každému polévku ozdobte touto směsí a pokud jíte primal, můžete přidat i lžíci zakysané smetany, popřípadě posypat strouhaným sýrem.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Lukýno

Duben 6, 2017

super recept:))

Lucie

Duben 6, 2017

To jsem ráda, že se líbí 🙂

Ptolemai

Únor 19, 2019

Skvělá a s posypkou z grana padano je to velká pecka 🙂

Lucie

Únor 19, 2019

Až mi z té představy zakručelo v břiše. 🙂

Kristina

Červenec 25, 2019

Dělala jsem poprvé a byla výborná…. Fakt super. Zakysana Smetana nahoru s křupavou slaninou…. Ale těch slz

Lucie

Červenec 26, 2019

Cibulačka za ty slzy stojí <3 Mám velkou radost, že chutnalo. Moc díky za komentář 🙂

Pavel

Srpen 20, 2019

Bude mít cibule a porek vůbec ještě nějakou výživovou hodnotu po hodině vaření?

Lucie

Srpen 20, 2019

Při každé tepelné úpravě zelenina ztrácí vitamíny. Nicméně některá jídla bez delší tepelné úpravy připravit nejdou. A zrovna cibulačka mezi ně patří. Ze syrové cibule by určitě polévka měla mnohem vyšší výživnou hodnotu, ale nebyla by vůbec dobrá 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.