🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 1000+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Dýňový nákyp s kysaným zelím

Dýňový nákyp s kysaným zelím

  , , ,   , , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Dýňový nákyp s kysaným zelím
0.0 0

Podzim mám spojený s dýněmi – jejich barvou, vůní i sladší chutí, která dokáže krásně zjemnit i výraznější suroviny. Třeba takové kysané zelí a dokřupava opečenou slaninu s cibulí. To je přímo božské kombo! Připravte si z nich nadýchaný nákyp, který se hodí jako lehčí hlavní jídlo, příloha i jídlo zabalené do krabičky na cesty či do práce. Mějte krásný voňavý podzim ♥️

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 30 minut

    45 minut

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

300 g dýně máslové nebo hokaido

200 g brambor (více v TIPECH)

200 g slaniny (více v TIPECH)

200 g cibule

200 g kysaného zelí

4 vejce

sůl

pepř

1000+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 30 minut

    45 minut

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Očištěnou dýni a brambory nastrouhejte nahrubo. Promíchejte se solí a nechte odpočívat alespoň 10 minut v sítu.

Směs poté důkladně vymačkejte od přebytečné tekutiny (nejlépe v bavlněné utěrce). Mělo by zbýt maximálně 350 g.

Zatímco nasolená zelenina odpočívá, nakrájejte slaninu na kostičky a nechte ji v široké pánvi pustit tuk.

Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a společně opečte výrazně dozlatova. Pak nechte stranou vychladnout.

Zelí slijte a pokud je hodně kyselé, propláchněte ho vodou.

Slité zelí vymačkejte a nakrájejte na kratší nudličky.

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.

Smíchejte vymačkanou dýni s bramborami, nakrájené zelí, vychladlou opečenou slaninu s cibulí a žloutky.

Přidejte sůl, pepř a následně po částech jemně vmíchejte tuhý sníh z vyšlehaných bílků.

Směs nalijte do pekáčku nebo na plechu vyloženém pečicím papírem rozetřete do placky vysoké 2–3 cm. Na 3 porce vychází pečicí forma nebo plát o rozměrech přibližně 21 x 27 cm.

Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte dozlatova 35-40 minut.

Před nakrájením nechte krátce zchladnout.

Nákyp podávejte jako lehčí hlavní jídlo. Pro vyšší sytivost ho doplňte například volským okem a/nebo zeleninovým salátem. Hodí se také jako příloha k masu. Chutná skvěle i zastudena, proto ho můžete zabalit jako jídlo s sebou.

Nákyp uchovávejte v lednici, ideálně ve vzduchotěsné nádobě nebo přikrytý, aby neosychal. Vydrží bez problémů 3–4 dny. Před podáváním ho můžete znovu krátce ohřát v troubě. Pro zamrazení se nehodí.

TIPY

Chcete-li snížit obsah sacharidů nebo obměnit chuť, brambory můžete nahradit například tuřínem, celerem nebo další dýní.

Na důkladném opečení slaniny a cibule si dejte záležet. Křupavá slanina a dohněda opečená cibule dodává nákypu výraznou a silnou chuť.

Slaninu lze případně vynechat a místo ní spolu s cibulí výrazně dozlatova opéct nadrobno nakrájenou hlívu. Jestliže naopak chcete navýšit podíl bílkovin, můžete do směsi přimíchat nadrobno nakrájené upečené maso (například libový bůček, kachnu nebo kuře).

Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům (například ve Whole30 či paleo), přidejte do "těsta" cca 60 g nastrouhaného polotvrdého sýru (například eidamu) a pro zjemnění chuti trochu smetany.

Pro případné zahuštění můžete přimíchat i pár lžic mandlové mouky.

RECEPT NAVÍC

Zajímavým doplňkem k nákypu je salát z kysaného zelí a jablek. Přibližně 150 g slitého kysaného zelí nakrájejte na kratší nudličky, 75 g jablka nastrouhejte nahrubo. Obojí smíchejte s 1 lžící kvalitního slunečnicového oleje, 4 g dijonské hořčice a 10 g rozlámaných vlašských ořechů nebo pekanů. Podle chuti opepřete. Spolu s nákypem můžete v samostatné nádobě dát na cca 15 minut péct přibližně 60 g hroznového vína a po vychladnutí vmíchat do připraveného salátu. Jemná sladkost pečených hroznů salát krásně doplní.

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?

Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.

Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.

Aplikace mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota460 kcal / 1930 kJ
Sacharidy27 g
Tuky28 g
Bílkoviny22 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0