Recept na kokosovou panna cottu s mango přelivem » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

panna-cotta-mango

Kokosová panna cotta s mango přelivem

panna-cotta-mango

Kokosová panna cotta s mango přelivem

    , , , ,   , ,

Listopad 17, 2015

Hodnotit recept
Kokosová panna cotta s mango přelivem
5.0 1

Kokosová panna cotta úžasně kontrastuje s mango přelivem nejen svojí barvou, ale i chutí – sladkost podtržená mírnou kyselostí, sněhově bílá jako podklad pro výraznou žlutou. S tímhle dezertem nemůžete šlápnout vedle, bude chutnat i těm, kteří o paleo nikdy neslyšeli. Jedinou nevýhodou je dlouhé čekání. Berte to ale jako cvičení pevné vůle 😉

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 10 minut
  • 40 minut

    10 minut

    50 minut

  • Množství: 4 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 ml kokosového mléka

1 vanilkový lusk či 4 špetky vanilkového prášku nebo 1 lžička vanilkového extraktu

15 g práškové želatiny (upravte množství případně podle návodu na obalu)

60 g xylitolu (případně jiný druh sladidla)*

1 malé mango

1 lžíce kokosových lupínků

1 lžička kokosového oleje (volitelně, na vymazání nádobek)

Postup

V kokosovém mléku rozmíchejte 15 g želatiny (pročtěte pečlivě instrukce na obalu a množství případně upravte).

Přidejte vanilku. Pokud použijete vanilkový lusk, rozkrojte ho a pomocí špičky nože z něj vyškrábněte vanilková zrníčka. Ty přidejte do kokosového mléka. Počítejte s tím, že zrníčka budou v bílé panna cottě vidět. Jedná se ale o známku použití kvalitní suroviny.

Stejně barevně „naruší“ bělost panna cotty i vanilkový prášek. Pro zachování čistě bílé barvy použijte vanilkový extrakt, nebo (v nejhorším případě) vanilku zcela vynechejte.

Stejný vliv na barevnost panna cotty má i přidané sladidlo.

Za střední teploty a častého míchání kokosové mléko s želatinou, vanilkou a sladidlem zahřívejte (nesmí se vařit), dokud se želatina zcela nerozpustí (na lžíci vám nebudou zůstávat kousky želatiny).

Horkou směs rozlijte do vhodných skleniček či hrníčků. Volte takové, abyste měli se závěrečnou manipulací s vychlazenou panna cottou co nejmíň práce, ale zároveň bylo servírování dostatečně efektní.

Pokud budete chtít panna cottu vyklopit, zvolte takovou velikost nádobek, abyste je odpovídajícím množstvím tekuté směsi zaplnili až po okraj (aby „bochánek“ při vyklápění nepadal z výšky).

Pro usnadnění vyklopení nádobku před nalitím teplé směsi jemně vymažte kokosovým olejem.

Pokud vám ani to nepomůže a obsah bude v hrnečku držet, můžete panna cottu opatrně objet po obvodu nožem nebo hrneček na pár vteřin ponořit do horké vody (tím se okraj mírně rozpustí a obsah půjde lépe vyklopit).

Pokud se nechcete se servírováním příliš trápit, nalijte teplou směs do skleniček, ve kterých budete panna cottu i podávat. Zde volte naopak trošku větší velikost, aby se vám tam vešel ještě mango přeliv a kokosové lupínky.

Připravené nádobky s teplou panna cottou dejte do lednice vychladit na několik hodin (nejlépe přes noc).

Před podáváním rozmixujte dohladka oloupané mango a touto směsí polijte vychlazenou panna cottu.

Dozdobte plátky kokosu a hned podávejte.

* Ačkoliv xylitol běžně nepoužívám, zde jsem ho zvolila záměrně pro jeho barvu. Lze samozřejmě použít i jiné druhy sladidel (med, datle, datlový sirup, kokosový cukr apod.), vždy ale přemýšlejte, jak který druh ovlivní výslednou barvu dezertu.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Miroslav

Červenec 27, 2016

Myslím, že je vynikající. Nezbyl na mě ani kousek… 🙂

LG

Lucie

Červenec 27, 2016

Myslím, že lepší ohodnocení receptu neexistuje 😀

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation