🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 1000+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Korejský okurkový salát Oi Muchim 오이무침

Korejský okurkový salát Oi Muchim 오이무침

  , ,   , , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Korejský okurkový salát Oi Muchim 오이무침
0.0 0

Tohle byla láska na první sousto ♥️ Svěží, pikantní a krásně voňavý korejský okurkový salát, který od té doby dělám každé léto pořád dokola. Jakmile se na trhu objeví první křupavé nakládačky, vím, že je čas připravit si tuhle dobrotu znovu. A znovu. A znovu 😀 Miluju tu kombinaci jemně slaných okurek, rudého chilli, česneku a sezamového oleje. Jednoduché, rychlé a přitom úplně neodolatelné! Vyzkoušejte se mnou ♥️

  • Příprava: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

400 g okurek (nejlépe nakládaček) *

6 g soli

4 g česneku

4 g korejského chilli gochugaru *

16 g oleje z praženého sezamu

16 g rýžového octa *

6 g rybí omáčky *

10 g sladidla podle stravovacího stylu *

40 g jarní nebo lahůdkové cibulky

4 g sezamových semínek

* POZNÁMKA

Pro všechny suroviny, u kterých je ve výpisu uvedena hvězdička, najdete v TIPECH důležité doplňující informace a případné možnosti nahrazení.

1000+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Okurky bez loupání nakrájejte na plátky silné 3-5 mm.

Jemně je promněte se solí. Za občasného promíchání je nechte vykapat v sítu, než připravíte ostatní suroviny (cca 15 minut).

V míse smíchejte utřený česnek, korejské chilli gochugaru, sezamový olej, ocet, rybí omáčku a zvolené sladidlo (více informací k surovinám najdete v TIPECH).

Do sytě rudého dresinku přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a následně vmíchejte i okapané okurky (neomývejte je) a sezamová semínka.

Salát můžete hned podávat, ale úplně nejlépe chutná alespoň pár hodin rozležený v lednici, kde vydrží i několik dní.

Korejský salát Oi Muchim se skvěle hodí ke grilovanému masu nebo jako součást různých asijských skládaných misek. Je to rychlá nekvašená náhrada za tradiční kimči (kimchi, 김치).

TIPY

Tradičně se na přípravu salátu používají korejské okurky. Ty se ale mimo Asii nedají prakticky koupit. Chuťově a konzistencí jsou jim nejblíže naše nakládací okurky. Pokud je neseženete, použijte klasické salátové (vyhněte se ale odrůdám s tuhou slupkou a velkými semínky). Neloupejte je, pouze omyjte a vyřízněte jejich vodnatý střed.

Velmi zásadní surovinou pro výslednou chuť salátu je použité chilli, ať už jeho druh nebo množství. Korejci tradičně používají chilli gochugaru (čtěte gočugaru). To má jinou chuť, než to běžně prodávané (méně pálí a má výraznou rudou barvu díky odstraněným semínkům před mletím, je sladší, s příjemně kouřovou chutí). Lze objednat přes internet nebo osobně koupit například v Praze v korejských prodejnách V Celnici a na Korunní ulici, případně třeba v Makru. Množství chilli v receptu je uvedené pro tradiční korejské gochugaru. Protože méně pálí, tak při nahrazení běžným chilli kořením množství upravte podle sebe, nebo případně menší část nahraďte sladkou paprikou (ale jen trošku, nesmí být ve výsledné chuti znát).

Rýžový ocet můžete případně nahradit jablečným. Vyhněte se ale použití klasického kvasného octa, který má výrazně vyšší kyselost a intenzivnější chuť.

Pokud nemáte rádi rybí omáčku nebo se chcete vyhnout použití živočišných produktů, nahraďte ji cca 2násobným množstvím kvalitní sójové omáčky, například přirozeně bezlepkové tamari.

Druh a přesné množství sladidla záleží na vašich zvyklostech a chuti. Lze použít třeba xylitol, med, datlový nebo čekankový sirup atd. Recept je rozpočítán na erythritol s nulovou kalorickou hodnotou nebo při úplném vynechání sladidla.

Salát můžete také doplnit mrkví nakrájenou na tenké julienne nudličky a/nebo tenounkými klínky cibule.

Kromě bílého sezamu lze použít i černý. Pro intenzivnější chuť můžete semínka před přidáním do salátu krátce zprudka opražit na suché pánvi.

Oi muchim (오이무침) je tradiční a velmi oblíbený korejský pikantní okurkový salát, který se podává jako banchan (mističky s malými pokrmy, kterými si strávníci podle chuti doplňují rýži). Oi znamená okurka a muchim lze přeložit jako smíchaný s kořením.

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?

Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.

Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.

Aplikace mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu (cca 240 g)
Energetická hodnota130 kcal / 530 kJ
Sacharidy5 g *
Tuky10 g
Bílkoviny3 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0