🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 990+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Pečené zelí se slaninou

Pečené zelí se slaninou

  ,   , , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Pečené zelí se slaninou
5.0 3

Určitě to znáte taky - přinesete domů celý valník špenátu a z pánve na vás kouká malá hromádka 😀 Přesně obráceně je to se zelím - koupíte jednu hlávku a při krájení máte pocit, že dorůstá a přemýšlíte co s ním. Tak jeden tip tu pro vás mám! Protože na tohle jídlo padne jedna celá hlávka raz dva. A dost možná druhý den poběžíte pro další, jaká je dobrota ❤️

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 10 minut
  • 5 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1,2 kg bílého hlávkového zelí

2 lžíce olivového oleje

1 zarovnaná lžička sušeného česneku

1 plná lžička sladké nebo uzené papriky

120 g slaniny *

90 ml vody

30 g strouhaného sýru parmazánového typu *

sůl

pepř

990+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 10 minut
  • 5 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Hlávku bílého zelí zbavte vrchních povadlých listů a následně ji rozkrojte na klínky, ideálně silné 3-4 cm. Tenčí se budou rozpadat, příliš silným zase bude déle trvat, než změknou.

Smíchejte olivový olej, sušený česnek, sladkou nebo uzenou papriku, sůl a pepř.

Přibližně třetinou kořenicí směsi potřete dno pekáčku. Navrch rozmístěte klínky zelí, tak aby ležely co nejblíže k sobě, ale ne přes sebe.

Zelí potřete zbytkem kořenicí směsi, posypte na kostičky nakrájenou slaninou a zalijte vodou.

Pekáček důkladně zakryjte a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte do změknutí zelí cca 1 hodinu.

Pak zelí odkryjte, posypte strouhaným parmazánem a vraťte ještě na cca 10-15 minut do trouby.

Podávejte jako přílohu k pečenému masu nebo ve větší porci jako samostatné hlavní jídlo.

TIPY

Tuhý vnitřní košťál můžete při přípravě zelí částečně vykrojit, ale díky němu budou klínky lépe držet pohromadě. Proto ho případně odstraňte až na talíři

Ochucení zelí můžete obměnit podle své volby. Bude se hodit například klasický nebo římský kmín. Místo olivového oleje bude skvělé i kachní, husí nebo vepřové sálo.

Slaninu lze vynechat (například ve vegetariánské či bezmasé verzi) nebo nahradit kousky opečené hlívy. V masové verzi ji můžete zaměnit za kousky bůčku či klobásy.

Pokud nemáte vhodný pekáček s víkem, můžete zelí důkladně zakrýt alobalem. Snažte se aby zbytečně neunikala vznikající pára a odkryté zelí se nespálilo.

Přesná doba pečení bude záviset na síle klínků zelí a také výkonu vaší trouby. Proto ji případně podle potřeby upravte.

Místo parmazánu můžete zelí zapéct i s jinými druhy sýrů, například čedarem či goudou. Pokud se naopak mléčným výrobkům vyhýbáte (například ve Whole30 a paleu), sýr zcela vynechte, nebo nahraďte "strouhankou" připravenou z rozdrcených oblíbených ořechů, lahůdkového droždí, soli, pepře a trošky tuku.

* Pro obměnu surovin vyhovující různých stravovacím stylům nakoukněte do TIPŮ na konci receptu.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mou mobilní aplikaci s více než 990+ recepty. Najít ten nejvhodnější právě pro vás bude hračka.

Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.

Aplikace mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota350 kcal / 1460 kJ
Sacharidy17 g
Tuky24 g
Bílkoviny14 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

8 Recenzí / komentářů

Melánie

13 února, 2025

Výborná večeře. Skvělý recept

Lucka

14 února, 2025

Mám radost, že jste si pochutnala ❤️ Děkuju za komentář a pochvalu receptu 🙂

Monika

20 února, 2025

Udělala jsem v remosce a je to výborný! Děkuji za recept

Lucka

20 února, 2025

Použití remosky je skvělý nápad! Díky za sdílení. Mám radost, že jste si pochutnala ❤️

Marcela

26 února, 2025

Paní Lucie,děkuji za nejen tento recept…za spousty tipů a nápadů.Super,jste skvělá!

Lucka

27 února, 2025

Marcelko, děkuji Vám za krásný komentář ❤️ Mám velkou radost, že Vás recepty baví. Těším se na další společné kouzlení v kuchyni 🙂

Věra

28 února, 2025

Moc jsem tomu nevěřila ale je to mana nebeská mňam

Lucka

1 března, 2025

Beru jako pochvalu, že jste recept i přes počáteční nedůvěru se mnou vyzkoušela. Mám radost, že jste si pochutnala. Děkuju za vložení komentáře a pochvalu receptu ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0