🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Ghee (přepuštěné máslo)

Ghee (přepuštěné máslo)

    , , , , , , ,   

Ohodnotit recept
Ghee (přepuštěné máslo)
5.0 30

Přepuštěné máslo se v české kuchyni používalo odjakživa (zejména v dobách před zavedením rostlinných olejů). Obdobně ghee je neodmyslitelnou surovinou v indické kuchyni, s dlouholetou tradicí. Jejich způsob přípravy je mírně odlišný, pro domácí výrobu si ale vystačíme se základním postupem, kdy za kontrolované teploty (nižší než kouřový bod másla cca 130-150°C) pomocí tepla oddělíme čistý mléčný tuk od dalších složek jako je laktóza, kasein a voda. Právě ty totiž způsobují přepalování másla při poměrně nízké teplotě, která například pro smažení není dostačující. Odstraněním mléčné bílkoviny (kasein a syrovátka) a cukru (laktóza) se máslo z cca 80% tuku změní na téměř 100%. To má za následek nejen zvýšení kouřového bodu o více než 100°C (na 250°C), ale také možnost použití i pro osoby s alergií či citlivostí na mléčné výrobky. Díky tomu najde přepuštěné máslo své místo i ve Whole30 jídelníčku, kde jsou jinak všechny mléčné výrobky striktně vyloučené.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 30 minut
  • 5 minut

    1 hodina 30 minut

    1 hodina 35 minut

  • Množství: cca na 850 ml ghee
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 kg másla (nejlépe bio, např. Milko)

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 30 minut
  • 5 minut

    1 hodina 30 minut

    1 hodina 35 minut

  • Množství: cca na 850 ml ghee

Postup

Na přípravu přepuštěného másla existuje spousta postupů*, od extra pomalého (i několik hodin) na nízkou teplotu, po extra rychlý na poměrně vysokou teplotu, kde ale hrozí dost velká šance, že máslo přepálíte.

Pomalý postup (při cca 80-90°C) má dvě výhody – nemusíte celou dobu stát u plotny a hlídat hrnec, vedlejším produktem je pak chuťově velmi zajímavá pěna, která se dá použít například na dochucení lívanců (pouze v Primal, neplatí pro Paleo a Whole30).

U rychlého postupu (při cca 120-130°C) je nutné hrnec bedlivě hlídat a raději vůbec neodcházet od plotny. Tento postup se vám ale odvděčí skvělou oříškovou vůní a příchutí výsledného ghee.

Jaký postup vyberete, záleží na vás. Já nejčastěji používám k přípravě pomalý hrnec (postup níže v poznámce).

Nastavte si teplotu plotýnky na nižší střední teplotu (já použila stupeň 4 z 9). V hrnci nechte rozpustit kostky másla.

Jakmile se máslo kompletně rozpustí, teplotu stáhněte na stupeň 2. V tuhle chvíli můžete máslo nechat „svému osudu“, pouze ho občas zkontrolovat a promíchat. Pokud chcete vytvořit výše zmiňovanou, chuťově zajímavou pěnu, vždy ji seberte z povrchu a přendejte do nějaké misky. Není to ale nutné. Můžete ji klidně nechat vypéct a klesnout ke dnu. Nejenže vám to výrazně usnadní práci, ale vypečená pěna dodá přepuštěnému máslu krásnou oříškovou vůni. Nakonec ji z ghee odstraníte při závěrečném přecedění.

Tahle fáze trvá i hodinu (podle skutečné teploty, šířce dna hrnce a množství použitého másla). A jak poznáte, že už se blížíte do závěru? Máslo se začíná „projasňovat“, začíná být vidět na dno a přepouštěné máslo přestává jakoby „lupat a ševelit“. Jakmile se dostanete do téhle fáze, můžete teplotu mírně zvednout (maximálně o 1 stupeň, nikdy ne víc než na třetinový výkon, tedy 3. stupeň z 9).

Jakmile se u dna začnou usazovat nahnědlé kousíčky, máslo je krásně průhledné a už „nelupe“, máte hotovo. Nyní stačí přepuštěné máslo slít přes jemný cedník (pozor, ne plastový!) vystlaný několika vrstvami gázy (kupuji v lékárně). V případě potřeby můžete krok s přeceděním opakovat, většinou ale není potřeba.

Hotové ghee přelijte do vhodné nádoby. Mělo by mít barvu tekutého medu, být krásně průhledné a vonět po oříškách (vůně spáleniny vám naznačí, že jste to přehnali s teplotou).

Po vychladnutí se barva i struktura změní, ghee bude připomínat zcukernatělý med (viz úvodní foto).

Přepuštěné máslo překvapivě není nutné uchovávat v lednici. Na kuchyňské lince (mimo dosah slunce) vám bez změny chuti a vůně vydrží i několik měsíců. Používejte pro tepelnou úpravu pokrmů za vyšších teplot.

* Pokud máte doma pomalý hrnec, určitě ho použijte. Hodně si ušetříte práci a čas. Stačí máslo vložit do hrnce, zakrýt pokličkou a "pomalit" cca 3-4 hodiny na High. Pak jen přepuštěné máslo slijte přes gázu nebo husté sítko. Čas platí pro cca 1 kg másla. Tak si ho případně upravte podle použitého množství a také výkonu vašeho pomalého hrnce (každý pracuje trošku jinak).

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

91 Recenzí / komentářů

Jana

15 února, 2016

ked ochladne a sadne si, je kremové a nie tekuté ? či má zostať tekuté ako olej? lebo mne sadlo vyzerá ako masť, je to správne?

Lucie

15 února, 2016

Ghee po vychladnutí vypadá jako na titulní fotce. Záleží samozřejmě na okolní teplotě, přepuštěné máslo se hodně barevně i strukturou podobá zcukernatělému medu, od tekuté žluté, po tuhé zlatavě bílé.

Terka

15 února, 2016

Mohla bych se prosím zeptat co děláte tedy s tou pěnou?
děkuji 😉

Lucie

15 února, 2016

Osobně používám spíše postup, kdy se bílkovina vypeče. Pěnu tedy nesbírám a nepoužívám (mám s trávením laktózy problém). Ale díky její nasládlé chuti se dá použít na dezerty (třeba jako poleva na lívanečky).

David

12 dubna, 2016

Vyzkoušeno a je to super.

Lucie

12 dubna, 2016

To mám radost, že se podařilo 🙂

Radka

17 dubna, 2016

Dnes jsem dělala u mamky v pomalém hrnci poprvé ghee a budu ji muset navštěvovat častěji, protože ghee je luxusní 🙂 moc moc díky za rady 🙂

Lucie

17 dubna, 2016

Hlavně téměř bez práce a strachu, že ho člověk připálí. Jednou jsem na něj zapomněla a i 2 hodiny potom bylo skvělé, krásně voňavé po oříškách. Na plotně už ho nedělám.

Honza

5 listopadu, 2016

Mě se v pomalém hrnci na dně usadí něco bílého (že by ta mléčná bílkovina)? 🙂 co s tím? odebrat jenom čistý tuk?

Lucie

5 listopadu, 2016

Ano, to je mléčná bílkovina. Ideální ji nechat “vypéct” mírně dohněda. Lépe se pak cedí a ghee má krásnou oříškovou vůni. Na závěr je nejlepší ghee přecedit přes několik vrstev gázy.

Kamila

10 února, 2017

Pomalý hrnec používám velmi často,ale tohle by mne nenapadloI kdyz sádlo uz jsem pomalila❤Diky

Lucie

10 února, 2017

Doporučuju, jinak už ghee ani nepřipravuju.

Kateřina

7 března, 2017

Mléčnou bílkovinu vypečenou mírně dohněda moje babička při slévání ponechala s trochou másla – říkala tomu kalovinka – a polévala jím uvařené brambory (ideálně typ “rohlíčky”) s nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Lucie

7 března, 2017

Zajímavý tip, díky za sdílení.

Nikol

7 března, 2017

Chci se zeptat jak ho vyrobit, když nemám stupně 1-9 ale plynový sporák?

Lucie

9 března, 2017

Plynový sporák nemám vyzkoušený, ale postupovala bych obdobně – podle potřeby bych snižovala výkon. Je nutné to ale dobře hlídat. Zejména u konce.

Katka

25 května, 2017

dnes jsem zkoušela mé první ghee – jen mě mrzí, že jsem nevyzkoušela dříve.:) Krásné voní, po oříškách a ta chuť…naprostá delikatesa! pěnu jsem si schovala pro mlsného manžela:)

Lucie

25 května, 2017

Vypadá to složitěji, než to nakonec je, že? Mám radost, že se ghee podařilo 🙂

Renata

13 srpna, 2017

Od zítřka chci držet Whole 30 a ghee mi přišlo jako nezbytná součást. Právě jsem dokončila jeho výrobu a chci poděkovat a pochválit za podrobný postup. Všechno se podařilo a vypadá nádherně <3

Lucie

13 srpna, 2017

Gratuluji k povedenému ghee a držím palce do Whole30! Ať si ho pořádně užijete. Ze začátku to možná bude těžké, ale vydržte. Na konci budete nadšená 🙂

RUzena Krickova

13 srpna, 2017

Prosim kde najdu recept na ghee?diky.

Lucie

13 srpna, 2017

Tady na té stránce, kam píšete komentář. Stačí se podívat nahoru 🙂

Helena Jaciková

31 srpna, 2017

Dnes jsem měla svou premiéru a dopadlo to na 1!!! Mám sesbiranou i pěnu a pouziju jako polevu na sisky s makem:) dekuji za prima recept

Lucie

31 srpna, 2017

To mám radost, že se ghee povedlo 🙂

Tatiana

16 září, 2017

Na ghee jedině PH. Jednou se mi povedlo na plotně ghee totálně spálit do černa, takže jsem to vše vyhodila, fakt smrdělo. To ještě máslo nebylo tak drahé jako dnes, ale stejně to zamrzelo, dělala jsem ho asi z 6ti kostek. A stačila fakt maličká chvilka-ještě jsem tomu chtěla dát tu oříškovou příchuť, na moment jsem odběhla a bylo zle. To se v pomaláči stát nemůže. Takže od té doby používám jen ten.

Lucie

17 září, 2017

Pomalý hrnec je při přípravě ghee neuvěřitelný pomocník. Také už ho nedělám jinak.

Hana Teršová

19 září, 2017

Přepuštěné máslo jsem jednou zkoušela na plotně a samozřejmě se mi nepovedlo. Po druhé už se mi do toho nechtělo. Až teď jsem zkusila verzi v pomalém hrnci a Lucko DĚKUJI!!!! Bez práce, bez hlídání a výsledek je naprosto dokonalý. Skoro jako z titulní fotky 🙂

Lucie

19 září, 2017

Já už taky jinak než v pomalém hrnci nedělám 🙂 Mám radost, že ghíčko vyšlo. Určitě úplně přesně (ne-li lépe) jak na fotce 😉

Dana

20 listopadu, 2017

Ghee ,pomalý hrnec je úžasná věc ….

Lucie

25 listopadu, 2017

Přesně tak 🙂

Míša

6 ledna, 2018

Moc povedené máslíčko
Podle receptu se povedlo dokonale!!!

Lucie

7 ledna, 2018

To moc ráda čtu, díky za zprávu.

Markéta

14 ledna, 2018

Mohou se ty nahnědlé kousíčky, co se usazují na dně hrnce (dělala jsem v pomakém hrnci) také jíst?

Lucie

15 ledna, 2018

Nejedla bych je. Záleží samozřejmě hodně na tom, jak moc jsou spálené, ale osobně bych je vyhodila.

Marcela

8 února, 2018

Dobrý den,
včera jsem dělala své první Ghee.Jsem nadšená, recept super a povedlo se.A děkuji za Vaše stránky, čerpám inspiraci.

Lucie

8 února, 2018

Dobrý den, to mám upřímnou radost, že se podařilo. Děkuju za pochvalu <3

Hanka

10 února, 2018

Proč se musí ghí přecedit? Není to mňamka?

Lucie

11 února, 2018

Máslo se přepouští právě proto, aby se oddělil máselný tuk od ostatních částí. Protože jen bez nich na něm půjde smažit. Pokud tyto ostatní součásti másla neprošly během přepouštění vysokou teplotou a nespálily se, dají se použít třeba na ochucení lívanečků. Jsou totiž krásně sladké. Jinak se ale vyhazují.

Ingrid Withalmová

13 dubna, 2018

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, idem robiť Ghee prvý krát a niekde som čítala, že by sa malo robiť z domáceho nesoleného masla. Je to nutné? Alebo môžem urobiť aj z klasického kúpeného u nás napr. Rajo. Ďakujem za odpoveď.

Lucie

14 dubna, 2018

Dobrý den, můžete použít (a většina lidí to tak i dělá) normální kupované máslo. Jen samozřejmě pozor na různé rostlinné náhražky, musí to být klasické máslo.

Andrea Radová

14 dubna, 2018

V Albertu mají máslo za 24,90, takže jsem se dala poprvé do výroby ghee. Nemám pomalý hrnec, takže jsem dělala na plynovém sporáku a povedlo se náramně. Díky za recept. 🙂

Lucie

14 dubna, 2018

Mám radost, že se povedlo. Ghee je super vynález. Už si to bez něj neumím představit 🙂

Iveta

19 října, 2018

Prosím poraďte, dělám ghee v pomalém hrnci. Je super. Na kilo másla ho pomalím tak 6hodin. A na dně mi zůstává taková bílá tekutina. A bohužel mi nejde máslo zcedit tak, aby mi tam ta bílá tekutina neutekla taky. Takže to dělám tak opatrně, ale to mi zase u té bílé tekutiny zůstává dost ghee. Co s tím? Také Vám tam zůstává to bílé?

Lucie

20 října, 2018

Iveto, 6 hodin je nějak moc. Na jaký stupeň pomalíte? Hrnec máte zaklopený?
Osobně při výrobě ghee z kila másla pomalím na High 3-4 hodiny. Bílou tekutinu v ghee nemám, protože se vše vypeče a stačí pak přepuštěné máslo zcedit přes sítko a gázu.

Jarka

28 října, 2018

Prosím Vás čemu říkáte pomalý hrnec :-)?
Máslo chci vyzkoušet.Děkuji

Lucie

28 října, 2018

Pomalý hrnec je kuchyňský spotřebič, který umožňuje pomalé vaření za nižších teplot. Ideální třeba na vývary, pečínky, omáčky atd. Viz tady https://paleosnadno.cz/tipy-a-doporuceni/pomocnici-kuchyni/

Jarka

29 října, 2018

Děkuji. Zase jsem o něco chytřejší 😉

Pavla

19 listopadu, 2018

Prosím, jaká teplota je ideální pro přípravu ghí? Dělala jsem v multifunkčním hrnci – musím nastavit teplotu a délku vaření, zkusila jsem při teplotě 70 °C, ale akorát mi zůstala dole mléčná bílkovina, tak jsem zvýšila teplotu postupně na 90°C, ale stejně se mi ji nepodařilo vypéct (nakonec jsem slévala bez bílkoviny). Jinde jsem četla, že teplota by se měla pohybovat kolem 60 °C, že vyšší teploty (nad 80 °C) mají na ghí negativní vliv.

Lucie

19 listopadu, 2018

Teploty uvádím v receptu. Osobně nevím o tom, že by teplota nad 80 °C měla negativní vliv na ghí. Samozřejmě pokud se nedosáhne teploty, kdy se máslo začíná přepalovat. Což je někde mezi 130-150 °C.

Honza

7 ledna, 2019

Díky za skvělý návod. Máme pomalý hrnec, takže byla příprava naprosto bez problémů.

Lucie

7 ledna, 2019

Jsem moc ráda, že návod byl užitečný. Díky za komentář 🙂

Helena

9 ledna, 2019

Zdravim, dělala jsem ghí v pom. hrnci poprvé asi před týdnem. Také jsem měla na dně bílou tekutinu, po 4 hod trvání procesu. Ta se bohužel nevypekla a přecedila se mi do poslední sklenice. Byla na dně sklenice a dnes jsem se k ní dostala, jak jsem odebírala ghí. Uz to moc nevonělo. Vylila jsem ji, ghi jestě dopoužiji. Nevím, jak se příště, až budu dělat ghí, té tekutiny na dně zbavit. Měřila jsem i teplotu másla po 2 hodinach přípravy a mělo 90 st. To by mělo stačit … Myslím, že by se tato tekutina procedila i přes plátno. Cedila jsem přes jemný cedník. Děkuji za radu.

Lucie

11 ledna, 2019

Zdravím, Heleno. Ta tekutina, o které píšete, by se právě měla z ghí oddělit. Nejlepší výsledek mám s jejím vypečením. Tedy s přípravou, kdy se po delší tepelné úpravě vypeče do po karamelu a oříšcích příjemně vonící hmoty, kterou pak stačí přecedit přes jemné sítko či jemnou látku. Tekutina přes síto projde spolu s ghí, vypečená se už ale snadno zachytí.
Každý pomalý hrnec je trošku jiný. U mého stačí na 1 kg másla 3 hodiny na High v zakrytém hrnci. Možná bude u toho vašeho potřeba delší doba.

Lucie

30 ledna, 2019

Dobrý den.Dělala jsem dnes poprvé ghí v pomalém hrnci.Bylo to ale jen půl kila a dělalo se necelé 3 hodiny na vyšší stupeň.V másle se mi udělaly připáleniny které jsem sice scedila ale máslo má tmavě hnědou barvu.Voní ale nádherně.Chci se ale prosím zeptat zda se můžete takové hnědé máslo používat nebo raději ne?Děkuji za radu.

Lucie

30 ledna, 2019

Dobrý den, Lucie. To se bohužel na dálku jen těžko hodnotí. Pokud ale ghee voní a není cítit po spálenině, ale spíše po karamelu, mělo by to být ok.
Na půl kila stačí kratší čas. Ke konci je napoprvé potřeba máslo hlídat, každý hrnec “vaří” trošku jinak, takže nelze obecně přesně určit dobu přípravy.

Hana

27 března, 2019

ghí jsem dělala v pomalém hrnci a vyšlo úžasné, chválí si ho i dcera, díky za recept Hanka

Lucie

27 března, 2019

To mám velkou radost, že se ghí povedlo 🙂 Děkuji za vyzkoušení postupu a za komentář.

Andrea

24 června, 2019

Dobrý den Lucinko, v prvé řadě děkuji za Vaše skvělé recepty. Mám všechny Vaše kuchařky v pdf i tištěné podobě a velmi ráda podle nich vařím. A teď k věci. 🙂 O víkendu jsem dělala poprvé ghí v pomalém hrnci. Zhruba po 3,5 hodinách bylo máslo (1kg) krásně průhledné, nepraskalo a po okrajích byly nahnědlé kousíčky a navrchu vysrážená bílkovina a máslo krásně vonělo po oříšcích. Myslela jsem, mám hotovo, tak jsem ghí přecedila, což bylo v sobotu. Dnes stále není úplně ztuhlé, přijde mi, navrchu se stále drží část, nevím, jestli bílkoviny, která netuhne. Zbytek másla má krásnou zlatavou barvu, jako máte na obrázku. Nevím, co s tím, jestli je ještě brzo a zbytek másla ještě “dotuhne”, případně jsem to málo vysrážela a je třeba část, která netuhne slít, nebo hodit máslo znovu do hrnce a proces opakovat, až do doby než se začnou i na dně tvořit nahnědlé kousíčky? Jinak jsem cedila na 2x přes několik vrstev látkové pleny. Omlouvám se za tak rozsáhlý email, ale nevím si rady :-). Děkuji

Lucie

24 června, 2019

Dobrý den, Andreo, moc moc děkuju za pochvalu receptů 🙂 Mám velkou radost, že se vám líbí a že podle nich ráda vaříte.
To s tím ghee se těžko na dálku hodnotí. Podle popisu se ale zdá, že to chtělo ještě pár desítek minut v pomalém hrnci. Ta bílkovina by měla být vypečená téměř po celé hladině, neměla by být vyloženě bílá.
Hodně také záleží zda máte ghee v lednici nebo na lince (v teple ghee až tak neztuhne).
Zkuste možná přepustit na plotně jen tu vrchní neztuhlou část, do PH bych to už asi nedávala. Držím palce, ať se povede k plné spokojenosti 🙂

Klára

26 června, 2019

Dobrý den,
chci se zeptat, píšete, že ghee vydrží až několik měsíců. Udělala jsem ho asi před měsícem a půl a včera, když se ho chystala použít, jsem zjistila, že zplesnivělo. Nevíte, v čem jsem mohla udělat chybu?
Děkuji:)

Lucie

26 června, 2019

Dobrý den,
příčin zplesnivění může být více. Nejčastěji se jedná o nedostatečné přepuštění, tedy neodstranění všech mléčných složek z tuku, nebo o kontaminaci ghee nějakými nečistotami, ať už z nedostatečně vymyté sklenice nebo při nabírání třeba lžící. Případně může přepuštěné máslo zplesnivět, pokud se uzavře ještě teplé do sklenice a vloží do lednice.

Pavlína

16 července, 2019

Dobrý den, proč nemohu použit plastový cednik…?dekuji za odpověď

Lucie

16 července, 2019

Dobrý den, protože bude ghee horké a plastový cedník se může roztavit.

Helena

7 srpna, 2019

Dobrý večer, dnes jsem vařila již asi po desate ghí v pomalém hrnci. Bohuzel jsem zapomněla máslo po 3,5 hod zkontrolovat a vzpomněla jsem si, az když byl hrnec v režimu udržovani teploty. Kousky bilkoviny byly cerné, nicméně po přecedění ma ghí malinko tmavsí barvu než obvykle, neni ale hnědé. Chutná neskutečně po oříškách, mnohem více, nez kdyz je klasicky žluté. Nesmrdí spáleninou. Nevím, zda je mam vyhodit nebo spotřebovat. Mohla bych jej i vyfotit a poslat popřípadě. Nerada bych, aby bylo víc skodlivé, nez zdravé 🙁 moc děkuji za Vaše doporučení. Helena

Lucie

7 srpna, 2019

Dobrý den, Heleno, i mně se tohle občas stalo 🙂 Ale pokud ghí nesmrdí po spálenině, ale naopak po oříškách, dosáhla jste toho nejlepšího výsledku. Tak má totiž to nejchutnější ghí přesně vonět.
Takže ho určitě nevylévejte a s klidem používejte.

Helena

9 srpna, 2019

Děkuji, potěšila jste mě 🙂

Lucie

9 srpna, 2019

<3

Patrik

9 listopadu, 2019

Já osobně takto pomalím již několik let. Jsem líný takže malý zlepšovák. Když je to hotové vložím 2-3 papírové filtry na kávu do trychtyre a precedim. Je pak krásně čisté.

Lucka

9 listopadu, 2019

Díky za tip s cezením. Ono to ale ve výsledku vyjde nastejno jako s tou gázou 🙂

Tereza

23 prosince, 2019

Hlásím, že se zdařilo i na elektrickém sporáku na sklokeramice. Zahřívala jsem na 1/3 resp. 0,5/3. Celkové to trvalo asi 1,5 hod. při 0,5 kg másla. Diky

Lucka

24 prosince, 2019

To mám radost, že se ghee podařilo 🙂 Děkuji za komentář.

Ivana

6 února, 2020

Děkuji za jasný a jednoduchý recept. Podařilo se 🙂

Lucka

6 února, 2020

To mám radost, že se ghee podařilo 🙂 Moc děkuju za komentář ❤️

Irena

9 května, 2020

Tak nevím, kde jsem udělala chybu. Když vařím ghí na plotně, tak mám pěnu, kterou sbírám krásně bílou a na chuť sladkou. V pomalém hrnci je hnědá jako by spálená (netroufám si ji dále použít). Ghí je v pořádku, ale celková doba v pomalém hrnci je skoro 5 hodin! Asi zůstanu u klasiky, pokud se nenajde od vás tady nějaká rada…
Ale i tak díky za recept, chybka bude nejspíš u mě .

Lucka

11 května, 2020

Myslím, že jste žádnou chybu neudělala 🙂 Pěna se v pomalém hrnci nesbírá a ani nijak dál nepoužívá. Naopak je v pořádku, že se vypeče dohněda. Je tak větší jistota, že je ghí opravdu zbavené všech nežádoucích složek (zejména u alergiků velmi důležité), a navíc vypečené části dodají výslednému mléčnému tuku krásnou vůni po oříškách (toho při sbírání pěny nedosáhnete).
Ano máte pravdu, že příprava ghí trvá v pomalém hrnci mnohem déle než na plotně. Ale zase u toho nemusíte stát a jakmile budete mít pro svůj hrnec “vychytanou” přesnou dobu přípravy, tak ani nijak hlídat. Ale to už samozřejmě záleží na každém 🙂 Proto tu mám uvedeno více variant.

Iveta

24 srpna, 2020

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat jestli je možné udělat tímto způsobem ghee i z másla,které mám v mrazáku?Myslíte,že bude mít stejnou chuť,konzistenci… Nevím jestli už jste to tedy zkoušela?
Díky za odpověď.
Iveta.

Lucka

24 srpna, 2020

Dobrý den, Iveto, přiznám se, že jsem to ještě nikdy nezkoušela, ale nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat. Osobně bych se toho vůbec nebála 🙂

Markéta

18 října, 2020

Dobrý den, mám doma multifunkční hrnec s funkcí pomalého vaření( ale ne high, low funkce atd…) Ráda bych v něm vyzkoušela ghí, ale nevím, jakou teplotu mám na pomalé vaření nastavit.

Lucka

18 října, 2020

Dobrý den, to bohužel asi přesně neporadím, multifunkční hrnec nemám, nevím, jak přesně se chová. Ale zkusila bych teplotu okolo 95 °C a přibližně stejný čas jako v PH. Ale napoprvé to chce určitě ke konci více hlídat. Doufám, že se ghí povede. Dejte prosím když tak vědět. Děkuji 🙂

Markéta

31 října, 2020

Dobrý den, takže ghí z multifunkčního hrnce se povedlo. Ale nastavila sem teplotu 120 a nechala ho tam 6 hodin. Je výborné.

Lucka

31 října, 2020

Dobrý den, moc děkuji, že jste dala vědět výsledek v multifunkčním hrnci. Určitě bude užitečný i pro další lidi. Jen poprosím o doplnění, z jakého množství másla jste ghí připravovala. Protože to (dle mého) pak ovlivňuje celkovou dobu přípravy. Moc děkuji 🙂

Miloš

27 listopadu, 2020

Hlavně si před zakoupením másla přečtěte co vůbec kupujete. Dělají se náhražky typu ” Rodinné 82% tuku) ale obsah živočišného tuku je jen 9% a zbytek je tuk rostliný a z toho Ghí nebude vonět a je takové řidší i po vychlazení.
Jinak dělám Ghí taky v loudáku a nesbírám pěnu pokud jí zrovna nepotřebuju.

Lucka

28 listopadu, 2020

Máte pravdu, že zásadní vstupní surovinou je kvalitní tradiční máslo. Přiznám se, že mě ani nenapadlo, že by ghee někdo zkoušel připravit z náhražky, proto jsem to neuvedla. Takže moc děkuji za doplnění 🙂

Tereza

3 ledna, 2021

Mohu prosím cedit přes klasickou čtvercovou plenu? Gázu nemám. Děkuji 🙂

Lucka

3 ledna, 2021

Určitě můžete, bavlněná plena i utěrka také skvěle poslouží.

Vláďa

25 července, 2021

Zdravím všechny, přidám tip pro majitele sous vide. Zavakuované máslo dáte do lázně 85º na 30 minut a výsledek je dokonalý. Odkaz pro představu https://youtu.be/FWu3ihKMmCQ?t=28

Lucka

26 července, 2021

Zajímavý tip, díky moc ❤️ Nicméně si nejsem úplně ideálním výsledkem – dle mého se neodpaří přebytečná voda a také se nedostatečně od tuku oddělí mléčná bílkovina. Ale nezkoušela jsem, takže je to jen můj odhad 🙂

Barbora

30 října, 2021

Dobrý den,zkusila jsem poprvé a ghee máslo mi vyšlo takové řídké. Můžete mi prosím poradit, kde jsem udělala chybu,popř. jestli se i s takovým řídkým ghee může vařit.Dekuji a zdravím

Lucka

30 října, 2021

Dobrý den, hustota ghee velmi záleží na jeho teplotě. Ghee tuhne při nižší pokojové teplotě, zahřáté je plně tekuté. Takže jste chybu nikde neudělala 🙂 Pokud je tekuté ghee krásně čiré, bez usazenin a zakalení, krásně voní, můžete ho normálně používat na tepelnou úpravu za vyšších teplot. Po zchlazení (nemusí být vyloženě v lednici, stačí běžná nižší pokojová teplota) samo ztuhne.
Snad jedinou chybou, která by mohla mít za následek “řídké” ghee, je použité nekvalitní máslo (s nízkým obsahem tuku, příměsemi či dokonce rostlinné) a také nedostatečné odpaření vody. Ale to nepředpokládám, že se stalo u vás ❤️

Marie

22 května, 2022

Ahoj může se na ghí smažit řízky 2x když se ghí nepřepaluje…Děkuji moc

Lucka

23 května, 2022

Ahoj, i když ghee vydrží vyšší teploty, velmi snadno se spálí kousíčky strouhanky atd. Takže ghee lze znovu použít, pokud ho zbavíte nečistot z předchozího smažení, tuk nebude mít tmavou barvu a nebude cítit po spálenině. Ale více než dvakrát bych to nedělala 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0