Flank steak s celerovými hranolkami
Flank steak s celerovými hranolkami
Hlavní jídla, Maso, Přílohy Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 celer, hovězí
2014-09-02
Ohodnotit receptPořádný kus dobře připraveného masa pro mě znamená „nebe v hubě“ 🙂 Kvalitní steakové maso není zrovna nejlevnější záležitost. Dobře uzrálý flank steak ale lze koupit již okolo 300 Kč za kilo, což není až tak šílená investice, pokud si chcete pochutnat na dobrém hovězím steaku v domácím prostředí.
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
15 minut
25 minut
40 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
15 minut
25 minut
40 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Maso vyndejte z lednice a nechte ho dojít na pokojovou teplotu.
Oloupejte celer, nakrájejte ho na kolečka o tloušťce cca 1 cm a ty pak nakrájejte na tenčí hranolky.
Rozpalte troubu na 200 °C. Celerové hranolky zakapejte olivovým olejem, dobře promíchejte a v jedné vrstvě rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte cca 20 minut do zhnědnutí.
Osolte a opepřete je až před podáváním, jinak vám celer zbytečně pustí vodu a nebude tak vypečený (úplně křupavý nebude nikdy).
Mezitím si pomažte flank steak olivovým olejem, osolte hrubozrnou solí, opepřete a vložte na suchou rozpálenou pánev.
Pánev musí být opravdu rozpálená, proto jsou na přípravu steaků nejlepší ty, které mají tlusté dno, které je schopné udržet vysokou teplotu.
Pánev bez tuku nahřejte tak, až se z ní začne kouřit (pokud vám steak na pánvi nezačne zběsile syčet, nedávejte ho tam!), pak na ní vložte naolejovaný steak a teplotu mírně stáhněte.
Maso nechte zatáhnout a zkaramelizovat.
Počkejte, dokud vám nepůjde snadno oddělit od dna (maso nikdy neodtrhávejte, vysušili byste ho), což trvá při správně nahřáté pánvi cca 1-2 minuty.
Pak maso obraťte a postupujte stejně i z druhé strany.
Po opečení masa z obou stran ho vyndejte na talíř (slabě pokapte čerstvým olivovým olejem, primal jedlící můžou přidat lžičku másla), zakryjte alobalem a nechte cca 10 minut odpočinout. Tuto dobu dodržte, jinak maso nebude dostatečně šťavnaté.
Nakonec krájejte šikmo přes vlákno na plátky.
Podávejte s celerovými hranolkami a domácí majonézou.
Taková malá „vychytávka“ na závěr – propečenost steaku poznáte tlakem prstu na maso. V úpravě medium (tzn. středně propečený) by mělo maso klást přibližně takový odpor, jako když si na jedné ruce sáhnete prostředníčkem na bříško pod palcem (malíček = úplně propečený, ukazováček = krvavý). Počítejte ale s tím, že vám maso po vyndání z pánve a odpočinutí ještě trošku dojde. Kdo chce maso mírně propečenější, může ho přidat do trouby k hranolkům na cca 5 minut a teprve potom nechat odpočinout pod alobalem. Všechny uvedené časy hodně záleží na výšce masa (u nižších kousků stačí úprava na pánvi, vyšší kousky potřebují chvíli dát do trouby nebo nechat na pánvi trošku déle) a také požadované úpravě.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..