Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Smetanová zmrzlina v ořechových košíčkách

Smetanová zmrzlina v ořechových košíčkách

  ,   , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Smetanová zmrzlina v ořechových košíčkách
0.0 0

Nejjednodušší způsob jak si rychle připravit domácí zmrzlinu je vzít zmrzlé ovoce a to rozmixovat třeba s jogurtem, kokosovým mlékem a nebo i jen pár kapkami ovocného čaje. Jak ale podobně snadno udělat zmrzlinu vanilkovou, čokoládovou, kávovou, ořechovou či dokonce mrkvovou? A k ní ještě ořechové košíčky pro podávání? Tipy jak na to najdete právě tady 🙂

  • Příprava: 6 hodin
  • Vaření: 25 minut
  • 6 hodin

    25 minut

    6 hodin 25 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

VANILKOVÁ ZMRZLINA

1 vanilkový lusk, případně pár kapek vanilkového extraktu

250 g smetana na šlehání

5 žloutků

250 g tvarohu, mascarpone, jogurtu nebo smetany

1 lžíce vodky nebo rumu (volitelně)

cca 50 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

OŘECHOVÉ KOŠÍČKY

100 g mandlí nebo mandlové mouky

1 vejce

  • Příprava: 6 hodin
  • Vaření: 25 minut
  • 6 hodin

    25 minut

    6 hodin 25 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

VANILKOVÁ ZMRZLINA

Z vanilkového lusku vyškrábněte zrníčka.

V hrnci smíchejte smetanu ke šlehání, vanilková zrnka nebo trošku vanilkového extraktu, žloutky a sladidlo dle chuti (množství a druh zvolte podle svých zvyklostí).

Za stálého míchání směs zahřejte až k teplotě cca 85 °C, kdy začne houstnout. Pozor – teplotu opravdu dobře hlídejte, ať se žloutky neuvaří a nevytvoří hrudky. Proto nemějte plotýnku rozpálenou na maximum. Pokud budete mít pocit, že se směs zahřívá moc rychle, teplotu plotýnky stáhněte a hrnec občas nadzdvihněte.

Ve výsledku by smetanová směs měla mít hustotu jako řidší pudink. Na namočené lžíci by po setření prstem měla zůstat znatelná cestička.

Smetanovou směs nechte na lince za občasného promíchání vychladnout.

Do vychladlé směsi přimíchejte tvaroh. Lze použít i mascarpone, jogurt, zakysanou nebo klasickou smetanu. S variantami se dá krásně hrát a najít si pro sebe tu nejlepší 🙂

Volitelně lze přidat trošku alkoholu, který částečně zabrání vzniku ledových krystalků v tuhnoucí zmrzlině.

Pokud máte doma zmrzlinovač, použijte jej a postupujte podle návodu. V opačném případě zvolte následující postup (případně ten z TIPŮ).

Směs nalijte do širší misky a vložte do mrazáku na cca 6 hodin.

Chladnoucí hmotu průběžně promíchávejte od krajů vidličkou, aby se rozbily tvořící se ledové krystalky a výsledná zmrzlina byla krásně hebká. Ze začátku stačí jednou za hodinu, postupně častěji, ke konci každých 15 minut.

Přibližně po 6 hodinách by zmrzlina měla mít tu správnou konzistenci k podávání.

Pokud směs ponecháte v mrazáku déle a ta zcela ztuhne, nechte ji chvíli povolit na lince.

OŘECHOVÉ KOŠÍČKY

Pro podávání zmrzliny můžete volitelně připravit ořechové košíčky.

Jemně umleté mandle (případně jiné ořechy) či mandlovou mouku smíchejte s vejcem.

Z tužšího těsta pomocí jemně namočených prstů vytvořte v silikonových formičkách co nejtenčí košíčky.

Vložte je na 15 minut do trouby předem vyhřáté na 150 °C.

Pak je opatrně vyloupněte, obraťte dnem vzhůru a vraťte dojít do vypnuté chladnoucí trouby.

Vychladnuté košíčky naplňte připravenou zmrzlinou a podávejte.

VARIANTY

Jako obměnu můžete připravit čokoládovou zmrzlinu.

Rozehřejte trošku hořké čokolády a namočte do ní okraje upečených ořechových košíčků.

Misku se zbytkem rozpuštěné čokolády zalijte troškou horké smetany, promíchejte a směs nalijte do hrnce, místo přidání vanilky. Pak již pokračujte stejným způsobem jako u vanilkové zmrzliny.

Další variantou je ovocná zmrzlina.

Volitelně vynechte vanilku a do uvařené žloutkové směsi vmíchejte trošku rozmixovaného ovoce.

TIPY

Ztuhnutí do jednoho velkého kusu ledu je bohužel nevýhodou přípravy domácí zmrzliny. Lze to ale obejít a jít na to trošku jinak 🙂

Základní smetanovou směs nalijte do tvořítek na led. Po ztuhnutí je můžete vyloupat a přesypat do jednoho sáčku. Stačí pak odebírat množství podle potřeby.

Zmrazené kostky rozmixujte s pár kapkami smetany do požadované konzistence.

Případně můžete základní zmrzlinu doplnit příchutí podle momentální nálady. Místo smetany přidejte při mixování třeba trošku čerstvého ovoce, pár lžic uvařené silné kávy, čokoládu či kakao rozpuštěné v trošce mléka, naředěné ořechové máslo, dýňové pyré, avokádo, nastrouhanou mrkev orestovanou na másle se skořicí aj.

Ať chutná ❤️

Výživové hodnoty platí pro podávání zmrzliny včetně ořechových košíčků a při použití erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou nebo při úplném vynechání sladidla.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota340 kcal / 1400 kJ *
Sacharidy5 g *
Tuky30 g
Bílkoviny11 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0