🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Třešňový koláč s ořechovou drobenkou

Třešňový koláč s ořechovou drobenkou

  , ,   , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Třešňový koláč s ořechovou drobenkou
5.0 3

Období třešní je hrozně krátké. Proto si je nenechte ujít. A až se přejíte těch čerstvých, připravte si tenhle skvělý voňavý koláč s křupavou ořechovou drobenkou. Lze ho samozřejmě připravit i z jiného druhu ovoce, třeba borůvek či rybízu. Během roku pak bude fungovat i mražené ovoce.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 8 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

Korpus

3 vejce

2 velké čerstvé datle bez pecky

1 zarovnaná lžíce kokosového oleje nebo ghee

150 g mandlové mouky

1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 3/4 lžičky běžného (lze případně vynechat)

Poleva

300 g vypeckovaných třešní

1/2 lžičky tapiokového škrobu

zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo pár kapek extraktu

Drobenka

1 velká čerstvá datle bez pecky

20 g rozdrcených kešu ořechů

10 g sušeného strouhaného kokosu

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 8 kousků

Postup

Korpus

Promixujte do hladké nadýchané směsi 3 vejce, 2 datle a tuk.

V míse si promíchejte mandlovou mouku a vinný kámen. Pak přilijte vaječnou směs a vše propracujte do hladkého řidšího těsta.

Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, rozetřete na požadovaný tvar a výšku okolo 1 cm.

Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 15-20 minut.

Poleva

Vypeckované třešně rozmačkejte vidličkou a v malé pánvičce přiveďte k mírnému varu.

Krátce povařte (aby slupky změkly), přidejte vanilku a poprašte tapiokovým škrobem.

Za stálého míchání nechte směs zhoustnout.

Dejte stranou vychladit.

Ořechová drobenka

Pomocí rukou propracujte do drobivé lepivé směsi čerstvou datli, nadrobno rozdrcené kešu a kokos.

Jakmile je korpus upečený, vyndejte ho z trouby a tu vypněte.

Do chladnoucí trouby vložte drobenku rozprostřenou do slabé vrstvy a nechte ji zde přibližně 20-30 minut.

Občas ji prohrábněte, aby se sušila rovnoměrně do křupava.

Podávání

Vychladlý korpus potřete třešňovou směsí a posypte ořechovou drobenkou.

Nakrájejte na 8 dílků a podávejte.

Drobenkou posypte koláč až těsně před podáváním. Natáhne totiž rychle vlhkost z polevy a nebude tak křupavá. To ale nic nemění na chuti.

PS1: Na výslednou chuť má velký vliv zralost třešní a jejich odrůda. Proto ovocnou polevu podle potřeby případně mírně doslaďte či naopak zakapejte troškou citrónové šťávy.
PS2: Pokud nemůžete sehnat čerstvé datle, namočte ty sušené na pár hodin do co nejmenšího množství vařící vody. Změknou a bude se vám s nimi lépe pracovat. Popřípadě je můžete nahradit medem.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

12 Recenzí / komentářů

Dalibor P.

6 července, 2016

Zajímavý recept a skvělá, čistotou zářící fotografie. Zvu vás na svoje nově založené FB stránky Gurmet Dalibor P.

Lucie

6 července, 2016

Díky, za pochvalu i pozvání. Určitě nakouknu 🙂

Jana

8 listopadu, 2017

Dneska jsem upekla a malinko improvizovala 🙂 do těsta jsem dala 75g kokosové mouky místo mandlové. Třešně jsem povarila a “zahustila” dvěma rozmixovanymi jablky s trochou kardamonu. Dala na upečený korpus. Na to “drobenku” z lískových ořechů, kokosu a kokosového oleje a ještě chvíli jsem to zapekla do růžova. Je to opravdu vynikající. Děkuju za skvělé recepty. 🙂 Jana

Lucie

9 listopadu, 2017

Skvělá improvizace! Mám velkou radost, že se koláč povedl a chutnal. Já děkuju za zkoušení receptů a komentář 🙂

Hana

25 června, 2018

Dobry vecer,mohu misto datli pouzit datlovy sirup?

Lucie

26 června, 2018

Dobrý den, ano můžete.

Zuzana

29 ledna, 2019

Skvělý koláč! Můj favorit je stále švestkový, který je famózní, ale tenhle mu šlape na paty 🙂

Lucie

30 ledna, 2019

To mám radost, že chutnalo <3 I když se recept neprobojoval na první místo v oblíbenosti 🙂

Helena

10 března, 2019

Dobrý den, jak pohlížíte na konjakovou mouku? Z hlediska vhodnosti coby náhrady tapioku zde? A z hlediska např i whole 30? Moc děkuji!

Lucie

10 března, 2019

Dobrý den, osobně konjak nepoužívám, takže bohužel neumím odpovědět. Nikdy jsem ho ani osobně blíže nezkoumala. Co se týká použití při W30, je mimo pravidla. Jedná se o surovinu s nulovou výživovou hodnotou, tedy ne o opravdové jídlo, které je cílem programu.

Šárka R.

4 dubna, 2022

Luci, úžasný recept, stejně jako ostatní. Docházím k tomu, že postupuji po jednom a vařím a peču (jako ostatní mnozí zde) 🙂 O víkendu jsem dělala příteli k svátku Nepečený čokoládový dort (dokonalý, všem chutnal, jen problém sníst jeden kousek), a dnes sobě k narozeninám tento. Jen jsem neměla třešně, tak jsem povařila z mrazáku švestky (nesladila). Vím, že to není úplně LC, ale ten kousek z celého koláče, jednou začas, snad neuvadí. Jinak vaše zeleninová a masová jídla “jedu” každou chvilku 🙂 (naposled dnes, Recept na pikantní krkovičku s pečenou zeleninou, o víkendu zase houby a dýňová kaše…). Naprosto skvělé vše. Děkuji za inspirace, občas totiž dochází… Šárka

Lucka

4 dubna, 2022

Šárko, děkuji za další milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že na stránkách nacházíte dostatek inspirace a hlavně – že vám podle receptů chutná. To pro mě opravdu hodně znamená a dělá mi radost ❤️
Mějte se hezky a budu se těšit “na viděnou” u nějakého dalšího receptu 🙂
PS: Já si myslím, že kousek koláče se švestkami je úplně LC. Osobně moc neuznávám rozdělení na LC a neLC suroviny. Spíš považuji za důležitou skladbu celého denního jídelníčku.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0