Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Třešňový koláč s ořechovou drobenkou

Třešňový koláč s ořechovou drobenkou

  , ,   , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Třešňový koláč s ořechovou drobenkou
5.0 2

Období třešní je hrozně krátké. Proto si je nenechte ujít. A až se přejíte těch čerstvých, připravte si tenhle skvělý voňavý koláč s křupavou ořechovou drobenkou. Lze ho samozřejmě připravit i z jiného druhu ovoce, třeba borůvek či rybízu. Během roku pak bude fungovat i mražené ovoce.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 8 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

Korpus

3 vejce

2 velké čerstvé datle bez pecky

1 zarovnaná lžíce kokosového oleje nebo ghee

150 g mandlové mouky

1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 3/4 lžičky běžného (lze případně vynechat)

Poleva

300 g vypeckovaných třešní

1/2 lžičky tapiokového škrobu

zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo pár kapek extraktu

Drobenka

1 velká čerstvá datle bez pecky

20 g rozdrcených kešu ořechů

10 g sušeného strouhaného kokosu

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 8 kousků

Postup

Korpus

Promixujte do hladké nadýchané směsi 3 vejce, 2 datle a tuk.

V míse si promíchejte mandlovou mouku a vinný kámen. Pak přilijte vaječnou směs a vše propracujte do hladkého řidšího těsta.

Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, rozetřete na požadovaný tvar a výšku okolo 1 cm.

Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 15-20 minut.

Poleva

Vypeckované třešně rozmačkejte vidličkou a v malé pánvičce přiveďte k mírnému varu.

Krátce povařte (aby slupky změkly), přidejte vanilku a poprašte tapiokovým škrobem.

Za stálého míchání nechte směs zhoustnout.

Dejte stranou vychladit.

Ořechová drobenka

Pomocí rukou propracujte do drobivé lepivé směsi čerstvou datli, nadrobno rozdrcené kešu a kokos.

Jakmile je korpus upečený, vyndejte ho z trouby a tu vypněte.

Do chladnoucí trouby vložte drobenku rozprostřenou do slabé vrstvy a nechte ji zde přibližně 20-30 minut.

Občas ji prohrábněte, aby se sušila rovnoměrně do křupava.

Podávání

Vychladlý korpus potřete třešňovou směsí a posypte ořechovou drobenkou.

Nakrájejte na 8 dílků a podávejte.

Drobenkou posypte koláč až těsně před podáváním. Natáhne totiž rychle vlhkost z polevy a nebude tak křupavá. To ale nic nemění na chuti.

PS1: Na výslednou chuť má velký vliv zralost třešní a jejich odrůda. Proto ovocnou polevu podle potřeby případně mírně doslaďte či naopak zakapejte troškou citrónové šťávy.
PS2: Pokud nemůžete sehnat čerstvé datle, namočte ty sušené na pár hodin do co nejmenšího množství vařící vody. Změknou a bude se vám s nimi lépe pracovat. Popřípadě je můžete nahradit medem.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




10 Recenzí / komentářů

Dalibor P.

6 července, 2016

Zajímavý recept a skvělá, čistotou zářící fotografie. Zvu vás na svoje nově založené FB stránky Gurmet Dalibor P.

Lucie

6 července, 2016

Díky, za pochvalu i pozvání. Určitě nakouknu 🙂

Jana

8 listopadu, 2017

Dneska jsem upekla a malinko improvizovala 🙂 do těsta jsem dala 75g kokosové mouky místo mandlové. Třešně jsem povarila a „zahustila“ dvěma rozmixovanymi jablky s trochou kardamonu. Dala na upečený korpus. Na to „drobenku“ z lískových ořechů, kokosu a kokosového oleje a ještě chvíli jsem to zapekla do růžova. Je to opravdu vynikající. Děkuju za skvělé recepty. 🙂 Jana

Lucie

9 listopadu, 2017

Skvělá improvizace! Mám velkou radost, že se koláč povedl a chutnal. Já děkuju za zkoušení receptů a komentář 🙂

Hana

25 června, 2018

Dobry vecer,mohu misto datli pouzit datlovy sirup?

Lucie

26 června, 2018

Dobrý den, ano můžete.

Zuzana

29 ledna, 2019

Skvělý koláč! Můj favorit je stále švestkový, který je famózní, ale tenhle mu šlape na paty 🙂

Lucie

30 ledna, 2019

To mám radost, že chutnalo <3 I když se recept neprobojoval na první místo v oblíbenosti 🙂

Helena

10 března, 2019

Dobrý den, jak pohlížíte na konjakovou mouku? Z hlediska vhodnosti coby náhrady tapioku zde? A z hlediska např i whole 30? Moc děkuji!

Lucie

10 března, 2019

Dobrý den, osobně konjak nepoužívám, takže bohužel neumím odpovědět. Nikdy jsem ho ani osobně blíže nezkoumala. Co se týká použití při W30, je mimo pravidla. Jedná se o surovinu s nulovou výživovou hodnotou, tedy ne o opravdové jídlo, které je cílem programu.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0