📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

STUPEŇ SEM, STUPEŇ TAM? VŮBEC NE!

Lednice se dělí na různé teplotní zóny, které vyhovují určitým druhům potravin. Teplota vzduchu stoupá odspoda nahoru. Největší chlad se tedy drží vespod nebo v zadní části lednice a nejtepleji je na horní polici a ve dveřích. Každý stupeň se počítá – správné rozmístění surovin může výrazně prodloužit dobu, po kterou zůstanou v ideální kondici.

Ideální teplota

V horní polici lednice panuje nejvyšší teplota, a proto se tam vyrovnávají nápoje, zavařeniny, bezmasé pomazánky a uvařená jídla, ale i tvrdé zrající sýry, vejce a máslo (zůstane měkčí, než kdyby tuhlo dole). Vejce a máslo ovšem často mají vyhrazené místo na dveřích.

Uprostřed lednice bývá teplota poměrně stabilní a vhodná pro uchování mléčných výrobků nebo uzenin. Mléko může pobývat i v přihrádce dveří, ale vzhledem k vyšší teplotě počítejte s tím, že se musí vypít o trochu dřív.

Dole v lednici je optimální skladovací teplota pro syrové maso, ryby a některé uzeniny. Chladno prodlouží trvanlivost i dalším surovinám, kterým by jinak hrozila rychlá zkáza.

Potraviny by se neměly dotýkat zadní stěny lednice. Je tam větší chlad a riziko, že přimrznou.

Spodní šuplíky nabízejí vlhkost, která prospívá některým druhům ovoce a zeleniny, přičemž je výhodné skladovat každé zvlášť. Mají totiž odlišné procesy zrání a je dobré, aby se vzájemně neovlivňovaly.

Do dveří můžete postavit dochucovadla, jako je kečup, hořčice, ocet, majonéza či salátový dresink. O něco teplejší zóna neuškodí zavařeninám, konzervám, pestu či ořechovému máslu.

V lednici nemají co dělat kvalitní oleje. Zatuhnou, vločkovatí a přicházejí o jedinečné aroma. Pokud máte nižší lednici nebo pultový mrazák, nikdy na jejich víku neskladujte potraviny.

Zdroj: ambi.cz

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky