📖 VOŇAVÁ KUCHAŘKA - skladem poslední kusy. DOTISK NEBUDE! Poslední šance získat tuto kuchařku.
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

HOŘKÝ KVĚTÁK

Stalo se vám někdy, že byl květák výrazně hořký? A víte proč? Příčin může být více.

Koupili jste hořký květák

Stává se to zejména mimo sezónu (proto se nákupu květáku v období od listopadu do dubna raději vyhněte), nebo u úrody, která byla vystavená přílišnému slunci, nedostatečné zálivce či pomalu rostla. S takovým květákem bohužel už moc nezmůžete. Sníst ho můžete, špatně vám po něm nebude, ale chutnat asi také moc ne.

Květák jste převařili

Pokud se květák (a nejen on, ale i brokolice, kapustičky, ředkev aj.) příliš dlouho tepelně upravuje, dochází ke zvýraznění jeho přirozeně nahořklé chuti a pro někoho nepříjemné vůně. Proto květák nevařte zbytečně moc dlouho a také ho nezakrývejte poklicí.

Jste “superochutnávač”

Možná patříte do skupiny lidí, kteří jsou ve zvýšené míře citliví na tzv. glukosinoláty, což jsou organické sloučeniny přirozeně se vyskytující v některých rostlinách a způsobující jejich štiplavé aroma. Těchto lidí je mezi populací jen 20 %. Pokud mezi ně patříte, asi si kvůli tomu nepochutnáte na některých typech zeleniny, ale z hlediska vývoje jste na tom vlastně dobře. Historicky totiž mohla schopnost ucítit glukosinolát poskytnout výhodu přežití, protože super-degustátoři jsou schopni lépe detekovat chuť toxických látek a jedů, které jsou často hořké.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0