📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

ZÁZRAČNÁ VANILKA

Pečení vánočního cukroví by měla doprovázet vůně vanilky a domácí pohoda. Říká se, že pravá vanilka je účinným antidepresivem. Tak pokud doma před Vánoci zavládne špatná nálada, upečte sobě i dětem rohlíčky s přírodní vanilkou a uvidíte, že bude hned veseleji. A nezapomeňte i na manžela. Protože pravá vanilka je nejen antidepresivum, ale prý i skvělým afrodiziakem 😄 Jen pozor – na náhražky tohle neplatí!

Víte, co kupujete?

  • Vanilkový cukr – výrobek s tímto označením musí obsahovat pravou vanilku. Její přesné množství a původ musí být na obale uvedeny.
  • Vanilinový cukr – tento cukr obsahuje pouze syntetické aroma, a to buď vanilin či ethylvanilin. Výrobci nemají povinnost uvádět na obale přesný název použitého aroma.
  • Vanilkový extrakt – výluh z lusků pravé vanilky naložených v lihu.
  • Vanilkové aroma – základem bývá olej, do něhož se odpařováním zachytí vonné silice. Ty sice mohou být i přírodního původu, ale většinou bývají syntetické.
  • Odstraněním nečistot dosáhnete čistšího vývaru a také lepší chuti. Ponechaná pěna (denaturovaný myoglobin) může polévce dodat mírně nahořklou, kovovou pachuť.
  • Koření se přidává až po zavaření vývaru a odstranění pěny (nebude se vám tam zbytečně plést a neodstraníte ho i s nečistotami).
  • Sušená vanilka – v obchodech s kořením se můžete setkat i se sušenou vanilkou, která se vyrábí rozemletím vanilkových lusků.

Proč je pravá vanilka tak drahá?

Vanilka je po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Velký vliv na to má náročný způsob pěstování. Na Madagaskaru, odkud pochází jedny z nejkvalitnějších lusků, rostliny vanilky (orchideje Vanilla planifolia) kvetou pouze jediný den v roce. A protože se musí opylovávat ručně, mají pěstitelé jen necelých 24 hodin na to, aby vše stihli.

Jakmile lusky dorostou, sbírají se ještě zelené, a několik měsíců se nechávají fermentovat a sušit. Ze 4 kg zelených lusků vznikne asi jen 1 kg vanilky určené k prodeji.

Oproti tomu se syntetické vanilkové aroma vyrábí z uhlí, dehtu, rýžových otrub a odpadu vznikajícího při výrobě celulózy. To nezní úplně mňam, že?

Tak v obchodě příště raději sáhněte po pravé vanilce a zbytek lusku použijte třeba na přípravu domácího vanilkového “cukru” nebo extraktu.

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky